Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rašytojo Kristijono Donelaičio muziejaus tvarkymui prašoma ES paramos

Rašytojo Kristijono Donelaičio muziejaus sutvarkymui Karaliaučiaus srityje Rusijoje prašoma Europos Sąjungos (ES) paramos.
Kristijono Donelaičio memorialinis muziejus Tolminkiemyje (dab. Čistyje Prudy), Kaliningrado srities Istorijos ir meno muziejaus filialas.
Kristijono Donelaičio memorialinis muziejus Tolminkiemyje (dab. Čistyje Prudy), Kaliningrado srities Istorijos ir meno muziejaus filialas. / N. M. Šal nuotr.

K.Donelaičio draugijos pirmininkas Gintaras Skamaročius BNS pasakojo, kad šį mėnesį pateikta paraiška prašant beveik 1 mln. eurų remonto darbams ir įsigijimams, gavus paramą tvarkymo darbus tikimasi pradėti kitą pavasarį.

Anot jo, lėšų prašoma pagal Lietuvos ir Rusijos bendradarbiavimo per sieną programą, tad kartu būtų tvarkomas ne tik K.Donelaičio muziejui priklausanti buvusi klebonija ir bažnyčia, bet ir Lietuvos pusėje, Šakių rajone, esančio Kidulių dvaro svirnas.

„Nežinome tiesioginio ryšio, kad K.Donelaitis būtų lankęsis Kidulių dvare, tačiau yra tokios programos sąlygos, kad reikia turėti vieną objektą vienoje sienos pusėje, kitą – kitoje. Riša juos K.Donelaičio amžininkai, kultūros paveldas ir būsimas turistinis maršrutas“, – sakė G.Skamaročius.

Tolminkiemyje (Čistyje Prūdy) įsikūręs vieno iš lietuvių literatūros pradininkų, liuteronų kunigo K.Donelaičio memorialinis muziejus yra prastos būklės, jau anksčiau skelbta apie kiaurą stogą, byrantį tinką.

„Situacija yra nepasikeitusi, stogo skyles bandoma uždengti senomis čerpėmis iš atsargos, čerpių byrėjimas nėra masinis reiškinys, bet kartais, sakysime, po didesnės audros, tokių atvejų buvo (...), radau vieną kartą vandenį lašant ant eksponatų“, – sakė G.Skamaročius.

Anot jo, jei pagal minėtą programą būtų patvirtintas finansavimas, darbai Tolminkiemyje ir Kiduliuose galėtų prasidėti 2019 metų pavasarį ar vasarą.

„Tolminkiemyje prašome lėšų klebonijos pastato visiškam atnaujinimui: stogui, langams, durims, sienoms, pamatams ir t. t., taip pat bažnyčios apšiltinimui naudojant požeminius geoterminius vandenis, tikėtina, kad tais pačiais vandenimis galėsime apšildyti ir klebonijos pastatą, tikimės, kad pavyks ir tai padaryti“, – sakė G.Skamaročius.

Draugijos pirmininkas vylėsi, kad iki planuojamo remonto muziejaus statiniai labiau neapgrius.

„Pastaruoju metu negirdėjau didesnių signalų, kad ten būtų avarinių situacijų, žiema pasibaigė, tai tikiuosi, kad čerpės ir langai dar laikys, truputėlį neramina būsima žiema, tai galbūt bandysime iki jos dar tvarkyti lietvamzdžius ir tas čerpes savomis lėšomis, kad sulauktume Europos Sąjungos programos finansavimo“, – pasakojo jis.

Jis pabrėžė, kad dėl bendradarbiavimo su Rusija šiuo atveju neturėtų būti politikuojama.

„Formaliai tai yra Rusijos federacijos Karaliaučiaus srities Kultūros ministerijos biudžetinė įstaiga, bet morališkai, žmogiškai tai yra lietuvių kultūros paveldo objektas. Sakau tai todėl, kad pas mus yra daug bepročių, kurie sako – ko mes šiuo tokiu sudėtingu laiku važinėjame ir dirbame su Rusija“, – aiškino G.Skamaročius.

Aštuonioliktame amžiuje gyvenęs K.Donelaitis laikomas lietuvių grožinės literatūros pradininku. Žymiausias jo kūrinys – poema „Metai“.

Muziejui priklauso buvusi Tolminkiemio evangelikų liuteronų bažnyčia, klebonija, sugriauto našlių namo bei klebonijos ūkinių pastatų pamatai, šulinys, šventoriaus mūro tvora, kapinių liekanos, K.Donelaičio atminimo akmuo.

1950 metais atstatytos bažnyčios kriptoje palaidoti poeto palaikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius