Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Rūtos Šepetys knyga apie lietuvių tremtinius aktuali Prancūzijai, ypač jaunimui, sako kultūros atašė

Garbingą literatūros žurnalo apdovanojimą pelniusi lietuvių kilmės JAV pilietės Rūtos Šepetys knyga apie lietuvių tremtį yra aktuali Prancūzijai, ypač jaunajai kartai, sako Lietuvos kultūros atašė Prancūzijoje Rasa Balčikonytė.
Rūta Šepetys
Rūta Šepetys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Ši knyga išėjo pačiu laiku, ji labai įdomi ir reikalinga. Vien tai, kad ji išrinkta geriausia jaunimo knyga, rodo aktualumą ir dėmesį šiai temai Prancūzijoje“, – BNS sakė kultūros atašė.

R.Šepetys knyga „Tarp pilkų debesų“ šią savaitę paskelbta geriausiu metų jaunimo romanu žurnalo „Lire“ rinkimuose. Pasak R.Balčikonytės, šis mėnraštis yra svarbiausias literatūrai skirtas žurnalas šalyje.

Knygą prancūziškai išleido leidykla „Gallimard“, kuri, anot kultūros atašė, yra „viena iš seniausių, prestižiškiausių ir geriausių Prancūzijos leidyklų“.

„Paprastai reikia bent jau metų ar dvejų, kad knyga būtų perskaityta, įvertinta kritikų. Tai, kad knyga, išleista spalio pradžioje, lapkričio pabaigoje komisijos išrinkta geriausiu jaunimo romanu, yra labai geras ženklas“, – kalbėjo R.Balčikonytė.

R.Šepetys romane pateikiama penkiolikametės lietuvės, kuri su motina ir broliu ištremiama į Sibirą, istorija.

„Ypač svarbu, kad šitas romanas skirtas jaunimui. Vidurinioji ar vyresnio amžiaus karta prisimena mūsų nepriklausomybės atgavimo metus ir bent jau bendrais bruožais žino mūsų XX amžiaus istoriją. O jaunimui atrodo, kad visada buvo taip, kaip dabar yra“, – sakė R.Balčikonytė.

„Svarbu, kad jaunimui papasakota mūsų tragiška to meto istorija“, – teigė ji.

Per pirmąją sovietų okupaciją 1940–1941 metais buvo įkalinta, nužudyta ar ištremta apie 23 tūkst. Lietuvos gyventojų. Vėliau buvo trejų metų nacių okupacija, per kurią išžudyta daugiau nei 90 proc. iš 200 tūkst. Lietuvos žydų.

1944 metais, sovietams sugrįžus į Lietuvą, per dešimtmetį buvo suimta ir įkalinta 186 tūkst., ištremta 118 tūkst. žmonių, nužudyta per 20 tūkst. su sovietų okupacija kovojusių partizanų ar jų rėmėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius