Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaitytojos knygos recenzija. „Šeši vyrai, šešios žmonos“ kalba ne apie kiekybę, o moko santykių kokybės

Psichiatras Stevenas Craigas ne tik konsultuoja, bet ir veda radijo laidą, dažnai filmuojasi televizijos laidose ir skelbia straipsnius leidiniuose. Taigi nė per žingsnį neatsilieka nuo šiandienių aktualijų ir yra ne tik sutuoktinių konsultantas, bet taip pat gilinasi ir į sporto, organizacinę psichologiją. Tokia įvairiapusė patirtis jį išskiria iš kolegų. Dar vienas S. Craigą išskiriantis bruožas yra tas, kad pacientams pateikdamas pavyzdžius jis naudoja kasdienes, visiems gerai pažįstamas ir atpažįstamas situacijas bei šnekamąją kalbą, o ne eiliniam žmogui sunkiai suvokiamą medicininę terminiją. Visa tai atsispindi ir S. Craigo knygoje „Šeši vyrai, šešios žmonos“ („Alma littera“, 2013).
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Leidyklos „Alma littera“ nuotr.

Iš pavadinimo galima suprasti, kad knygoje rašoma apie pasirinkimo gausą (kiekybę), tačiau yra priešingai – knygoje mokoma santykių kokybės. Vienokius reikalavimus keliam giminaičiams, kitokius – kolegoms ir draugams, dar visai ko kito tikimės iš sutuoktinio. Knygoje ir rašoma apie tai, kaip metų metus drauge gyvenantys sutuoktiniai turėtų keistis priklausomai nuo aplinkybių (juk gyvenimas gimus kūdikiui skiriasi nuo gyvenimo iki vaikų gimimo, gyvenimo tarpsnis, kai auginate paauglį, skiriasi nuo metų, kai užaugę vaikai palieka namus).

S. Craigas knygoje „Šeši vyrai, šešios žmonos“ tipišką santuoką suskirsto į šešis etapus ir bendrais bruožais nušviečia kiekvienam etapui būdingas klaidingas pažiūras, pateikia rekomendacijas, kaip keistis, aprašo galimybes. 
„Man regis, žmonės santuoką laiko maratonu, prasidedančiu vestuvėmis ir trunkančiu daug metų. Jiems atrodo, kad aklai klampoja per sunkius laikotarpius nežinodami, ar pasieks finišą. Toks požiūris į santuoką klaidingas. Santuoka nėra maratonas. Tai dešimtkovė. Tai daugybės skirtingų, tarpusavyje susijusių rungčių ruožas. Kiekvienai rungčiai įveikti reikia vis kitos strategijos ir gebėjimų. Todėl santuokos, kaip ir dešimtkovės, sėkmė – ne vien finišas, bet ir geri pasiekimai visose individualiose rungtyse“, – rašo S. Craigas. Drąsindamas mus knygos autorius dar priduria, kad nesėkmė vienoje rungtyje nereiškia, kad blogai bus ir kitoje ar kad apskritai nieko gero nebebus. Taigi vedybos – tai ne finišas, o bendro gyvenimo ir keitimosi drauge startas. Pasiekti finišą kaip tik ir padės „Šeši vyrai, šešios žmonos“. Knyga moko kiekvieną santuokos etapą išgyventi ir keistis drauge, o tikslas – būti partneriais, neprarasti pagarbos ir pasitikėjimo savo sutuoktiniu. Visi norime, kad niekur nedingtų tarpusavio supratimas, susikalbėjimas ir meilė, bet kartais tikrai būna nelengva. Šioje knygoje pateikiama visiems pažįstamų situacijų ir rekomendacijų, kaip tuos nelengvus etapus įveikti, aprašoma, ko sutuoktiniai tikisi vienas iš kito. 

S. Craigas teigia, kad pirmas klaidingas požiūris, jog suaugusiems nereikia keistis. Tikra tiesa, juk daugelis tuo tiesiog įsitikinę. „Sėkmingas santuokas kuria tie, kurie pripažįsta, kad kiekvienu gyvenimo laikotarpiu reikia toliau augti“, – knygoje rašo S. Craigas. Jis pateikia septynis kaidingus požiūrius, kuriuos „išaugę“ galime pradėti keistis. O kad tikrai būtų aišku, ar „išaugome“ tuos požiūrius, galime atlikti 35 knygos puslapyje pateiktą testą. Beje, tai ne vienintelis testas, knygoje yra ir daugiau testų, praktinių užduočių ir kasdienių situacijų, kurios puikiai atpažįstamos ir lietuviui (kultūriniai skirtumai šiuo atveju netaps kliūtimi skaityti ir mokytis keistis).

Knyga puiki tuo, kad yra tinkama įvairaus amžiaus žmonėms, esantiems bet kuriame santuokos tarpsnyje. Skaityti ją bus įdomu ir jauniems tėveliams, ir vyresniems, vaikus užauginusiems sutuoktiniams. Originalus ir blaivus požiūris į santuoką naudingas kiekvienam, o šioje knygoje kaip tik tai ir rasite. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius