Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suprasti JAV prezidentą: šešios knygos, kurias verta perskaityti per D.Trumpo prezidentavimą

Pasaulis bando priprasti prie naujojo JAV prezidento Donaldo Trumpo ir jo administracijos darbo metodų. Į tai jau sureagavo literatūra – po prezidento inauguracijos viešoje erdvėje pasirodžius suklastotiems faktams smarkiai šoktelėjo George'o Orwello, Aldous Huxley knygų pardavimai. „The Irish Times“ literatūros apžvalgininkė Eileen Battersby siūlo atkreipti dėmesį į knygas, kurios padės suprasti D.Trumpą ir susiklosčiusią situaciją.
JAV prezidentas Donaldas Trumpas
JAV prezidentas Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„It Can’t Happen Here“

1935 metais išleistoje satyriškoje amerikiečių autoriaus Sinclairo Lewiso knygoje pasakojama politinė istorija apie senatorių Berzeliusą Windripą, kuris kovoje dėl JAV prezidento posto nugali Frankliną Delano Roosveltą. Jam tai pavyksta padaryti žarstant nepamatuotus pažadus apie ekonomines ir socialines reformas, tačiau tapęs prezidentu B.Windripas artėja totalitarizmo link, o įkvėpimo semiasi iš nacių vado Adolfo Hitlerio ir jo suburtų SS dalinių.

Knygos viršelis/Knygos „It Can’t Happen Here“ pirmas leidimas
Knygos viršelis/Knygos „It Can’t Happen Here“ pirmas leidimas

Tai istorija, kuri iš dalies primena patį D.Trumpo kandidatavimą į JAV prezidentus ir dabartinius pasaulio būgštavimus, kas bus jam tapus JAV vadovu. Beje, šios knygos autorius S.Lewisas tapo pirmuoju amerikiečių rašytoju, laimėjusiu Nobelio literatūros premiją.

„Gyvulių ūkis“ ir „1984“

Šiame sąraše neišsiversime be brito George'o Orwello satyrų „Gyvulių ūkis“ ir „1984“.

„Gyvulių ūkis“ yra laikoma viena reikšmingiausių XX amžiaus knygų. Žurnalas „Time“ ją yra įtraukęs tarp 100 geriausių kūrinių, išleistų anglų kalba, o 1996 metais ji įvertinta Hugo premija. Įdomu yra tai, kad ši knyga dienos šviesos taip ir galėjo neišvysti – vienas po kito leidėjai ją metė lauk ir nenorėjo spausdinti. Tačiau dienos šviesą ji išvydo 1945 metais. Plačiau apie šios knygos atsiradimą skaitykite paspaudę čia.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'o Orwello knyga „1984“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'o Orwello knyga „1984“

Kaip rašo E.Battersby, vertinant D.Trumpą ir G.Orwello satyrišką pasakojimą apie totalitarizmą „Gyvulių ūkis“, prisiminti reikia garsiąją knygoje minimą frazę: „Visi gyvūnai lygūs, bet kai kurie gyvūnai lygesni už kitus“. Tačiau žvelgiant į dabartinį JAV prezidentą šią frazę reikia kiek pakeisti ir sakyti taip: „Visi amerikiečiai lygūs, bet kai kurie amerikiečiai lygesni už kitus“.

Tuo tarpu 1949 metais išleistas romanas „1984“, vertinant D.Trumpo administracijos darbą, svarbus dėl knygoje perteikiamos alternatyvių faktų idėjos. Kūrinyje pasakojama apie Winstoną Smithą, kuris dirba Teisybės ministerijoje. Jo darbas – koreguoti faktus taip, kaip to nori valdžia. Būtent pats D.Trumpas tapęs prezidentu pradėjo garsiai kalbėti apie suklastotas naujienas, tačiau žiniasklaida ne kartą įrodė, kad būtent po šiomis klastotėmis dengiasi pats JAV prezidentas, taip bandydamas pateisinti savo priimtus sprendimus ar išsakytas kontroversiškas mintis.

Šios dvi kultinės G.Orwello knygos yra išleistos lietuvių kalba.

VIDEO: TOP 15: įsimintiniausios 2016 metais išleistos knygos

„Puikus naujas pasaulis“

Šis romanas laikomas vienu garsiausių britų rašytojo Aldous Huxley kūrinių. Tai antiutopinis pasakojimas apie ateities visuomenę, kurioje valstybė nurodo, ką rašyti rašytojams, pasaulį krečia juodligės bombų sprogimai, nyksta šeimos, o visuomenėje įsivyrauja seksas be jausmų. Galiausiai šiame kūrinyje teigiama, kad pati istorija kaip mokslas tėra paistalai, kurių nereikia klausytis.

Kitaip tariant, ši antiutopinė istorija, kuri skaitytoją perkelia į 2540-ųjų Londoną, tapo pranašiška dabartiniams laikams.

Knygos viršelis
Knygos viršelis/ Knyga „Puikus naujas pasaulis“

1932 metais išleistas romanas „Puikus naujas pasaulis“ įtrauktas tarp 100 geriausių anglų kalba išleistų XX amžiaus knygų, BBC rengtoje apklausoje „The Big Read“ knyga užėmė 87 vietą tarp geriausių skaitytojų paminėtų kūrinių, o leidinys „The Observer“ šią knygą įtraukė tarp 100 geriausių visų laikų romanų. Šiame sąraše „Puikus naujas pasaulis“ užėmė 53 vietą.

A.Huxley romanas yra išverstas į lietuvių kalbą.

„Mes“

1921 m. Jevgenijaus Zamiatino sukurta antiutopija „Mes“ turėjo įtakos tokiems autoriams kaip A.Huxley ir G.Orwellas. Pastarasis yra sakęs, kad J.Zamiatino kūriniui „Mes“ jaučiasi skolingas.

Romane pasakojama apie XXVI amžiaus visuomenę, kurioje žmonės vadinami numeriais. Venas iš tokių yra D-503, kuris džiaugiasi dabartiniu pasauliu, kuriame žmonės gyvena butuose su permatomomis sienomis, o žmonių santykiai čia nėra priklausomi nuo jų pačių valios. D-503 yra laimingas savo kasdienybe, tačiau vieną dieną jis sutinka su revoliucijai besiruošiančia I-330 ir jo gyvenimas pradeda keistas.

Knygos viršelis/Knyga „Mes“
Knygos viršelis/Knyga „Mes“

Sovietų Sąjungoje šis romanas buvo ilgai draudžiamas ir pasirodė tik 1988 metais. Kaip rašo apžvalgininkė E.Battersby, šis J.Zamiatino kūrinys yra tarsi priešnuodis prieš D.Trumpo melais sukurtą pasaulį.

Knyga „Mes“ yra išversta į lietuvių kalbą.

„Alisa Stebuklų šalyje“

Atrasti literatūrinį kūrinį, kuris sugebėtų apibūdinti D.Trumpo charakterį, nėra paprasta. Dabartinis JAV prezidentas nėra blogio įsikūnijimas iš J.R.R.Tolkieno trilogijos „Žiedų valdovas“. Jis taip pat nėra JK Rowling sukurtos serijos apie Harį Poterį herojus Voldemortas. Aiškiausiai D.Trumpą, regis, apibūdintų 1865 metai išleista britų autoriaus Lewiso Carrollo knyga „Alisa Stebulų šalyje“, kurioje yra personažas Širdžių Karalienė.

Vida Press nuotr./Alisa stebuklų šalyje
Vida Press nuotr./Alisa stebuklų šalyje

Kaip pabrėžia E.Battersby, derėtų sakyti – aikštingoji Širdžų Karalienė, kuri, vėlgi, gyvena alternatyvioje tikrovėje. Būtent juokaujama, kad ir pats JAV prezidentas vis dar laiką leidžią kitoje realybėje. Aikštingumas šiuo atveju žymi D.Trumpo emocionalumą, kai jis nesugeba tvardytis ir pratrūksta spaudos konferencijose sulaukus nepatogių klausimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius