Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švedijoje velionio rašytojo Stiego Larssono gyvenimo draugė svarsto galimybę užbaigti „Tūkstantmečio“ romanų ciklą

Buvusi ilgametė velionio švedų rašytojo Stiego Larssono gyvenimo draugė pareiškė galinti užbaigti didžiulio populiarumo sulaukusios romanų serijos „Tūkstantmetis“ ketvirtąją dalį, jeigu įgytų jos autorines teises.
Eva Gabrielsson
Eva Gabrielsson / „Scanpix“ nuotr.

160 puslapių atsiminimų knygoje, kuri ateinantį trečiadienį bus išleista Prancūzijoje, Švedijoje ir Norvegijoje, Eva Gabrielsson pateikia naujų faktų, kaip buvo kuriami detektyvai, kurių pasaulyje parduota per 45 mln. egzempliorių.

2004 metų lapkritį S.Larssonas netikėtai mirė nuo širdies smūgio būdamas 50 metų. Rašytojas iki nesavalaikės mirties buvo spėjęs išleisti „Tūkstantmečio“ serijos romanus '„Mergina su drakono tatuiruote“, „Mergina, kuri žaidė su ugnimi“ ir „Mergina, kuri užkliudė širšių lizdą“.

E.Gabrielsson, kuri buvo šio rašytojo gyvenimo draugė 32 metus, yra įsivėlusi į ginčą su S.Larssono šeima dėl jo palikimo. Rašytojo karjerą pasirinkęs žurnalistas mirė nepalikęs testamento, o pora vaikų neturėjo.

„Ji kovoja ne siekdama susigrąžinti pinigus, o kad įgytų moralines teises į „Tūkstantmetį“ ir visus savo partnerio politinius raštus“, – sakė E.Gabrielsson memuarus išleidusios Prancūzijos leidyklos „Actes Sud“ atstovas.

Pati E.Gabrielsson savo knygoje „Tūkstantmetis“, „Stiegas ir aš“ teigia skaitytojams kovojanti „už jį, už save, už jus“, sakoma memuaruose, su kuriais susipažino naujienų agentūra AFP.

Kitaip nei šios trilogijos pagrindiniai veikėjai – kovingas žurnalistas Mikaelis Blomkvistas ir pankuojanti programišė Lisbet Salander – S.Larssonas per savo karjerą žurnalistikoje kovojo su ekstremizmu ir rasizmu, o architektė E.Gabrielsson morališkai jį palaikė.

Pasakodama apie ketvirtąją „Tūkstantmečio“ knygą, apie kurią sklido daug gandų, E.Gabrielsson patvirtino, kad S.Larssonas iki savo staigios mirties kompiuteriu išspausdino tik apie 200 puslapių teksto.

„Galiu ją pabaigti... Mudu su Stiegu dažnai rašydavome kartu“, – pareiškė ji, pridūrusi, kad imtųsi šio darbo tik neginčijamai perėmusi autorines teises iš S.Larssono šeimos.

„Neketinu čia dėstyti ketvirtosios dalies siužeto, – pabrėžė E.Gabrielsson. – Kita vertus, noriu pasakyti, kad Lisbet pamažu išsilaisvina nuo savo šmėklų ir priešų“.

Pora, kuriai buvo grasinama mirtimi, nesusituokė, kad neonaciams būtų sunkiau juos susekti, savo knygoje aiškina rašytojo gyvenimo draugė.

Jos memuarai bus išleisti ir kitose šalyse, tarp jų Jungtinėse Valstijose vėliau šiais metais.

Pagal Švedijos įstatymus rašytojo turtas, taip pat autorinės teisės, po mirties automatiškai atiteko jo tėvui ir broliui.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius