-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švedijos akademija: norėdamas atsiimti piniginę premiją, B.Dylanas paskaitą turi perskaityti iki birželio 10-osios

Švedijos akademija perspėjo, kad Nobelio literatūros premijos laureatas Bobas Dylanas turi iki birželio 10 dienos perskaityti savo Nobelio premijos paskaitą, kuri yra vienintelis reikalavimas laureatams, kad jie galėtų atsiimti savo 8 mln. kronų (840 tūkst. eurų) premiją.
Bobas Dylanas
Bobas Dylanas / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Ši paskaita, kuri gali būti įvairių formų – trumpos kalbos, pasirodymo, vaizdo transliacijos ar net dainos – turi būti surengta per pusę metų nuo gruodžio 10 dienos. Tą dieną tradiciškai įteikiamos Nobelio premijos ir piniginiai prizai laureatams, minint premijos įkūrėjo švedų pramonininko ir išradėjo Alfredo Nobelio mirties 1896 metais sukaktį.

„Pastaraisiais mėnesiais su Bobu Dylanu telefonu nebuvo kalbėta. Tačiau jis žino, kad Nobelio paskaita turi būti surengta vėliausiai iki birželio 10 dienos, kad pinigai būtų išmokėti“, – paskelbė literatūros premiją teikiančios Švedijos akademijos nuolatinė sekretorė Sara Danius internete pirmadienį.

„Ką jis nuspręs daryti – jo reikalas“, – pridūrė ji.

Šių metų balandžio 1 ir 2 dienomis B.Dylanas turėtų koncertuoti Stokholme, o balandžio 9 dieną numatytas jo pasirodymas pietiniame Lundo mieste. Manyta, kad paskaitą jis gali surengti lankydamasis Švedijoje, tačiau Švedijos akademija sako kol kas neturinti iš atlikėjo jokių žinių.

Pasak S.Danius, B.Dylano koncertai Švedijoje buvo suplanuoti gerokai anksčiau spalio, kai jam buvo paskirta Nobelio premija.

Tačiau net ir neperskaitęs tradicinės paskaitos B.Dylanas liks 2016 metų Nobelio literatūros premijos laureatas.

„Kai dėl Švedijos akademijos, tai bet kokiu atveju yra aišku, kad 2016 metų Nobelio literatūros premijos laureatas yra Bobas Dylanas ir niekas kitas“, – pareiškė S.Danius.

B.Dylanas, kuris yra pirmas Nobelio literatūros premija apdovanotas dainų kūrėjas, atsisakė gruodį dalyvauti premijos teikimo ceremonijoje Stokholme. Šio savo sprendimo priežasties jis nenurodė, tačiau atsiuntė padėkos kalbą, kuri buvo garsiai perskaityta ceremonijos metu.

Premijos teikimo ceremonijoje dėl įvairių priežasčių anksčiau nedalyvavo ir daugiau literatūros premijos laureatų. Doris Lessing negalėjo atvykti dėl silpnos sveikatos, Haroldas Pinteris tą dieną gulėjo ligoninėje, o Elfriede Jelinek sutrukdė jos sociofobija.

Tačiau visi jie paruošė Nobelio paskaitas, kurias atsiuntė į Stokholmą arba perskaitė užsienyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius