-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarptautinės „Man Booker“ premijos ilgasis sąrašas: kas šiemet pretenduoja į šį prizą?

Paskelbtas prestižinės tarptautinės „Man Booker“ premijos ilgasis sąrašas, kuriame, tradiciškai, 13 autorių ir jų kūrinių. Tarp pretendentų laimėti šią premiją ir 50 tūkst. svarų sterlingų piniginį prizą, kuris skiriamas autoriui ir knygos vertėjui, šiais metais pretenduoja literatūros sunkiasvoriai ir jau kartą šią premiją laimėję autoriai. Prizo laureatas bus paskelbtas gegužę.
Pietų Korėjos rašytoja Han Kang
Pietų Korėjos rašytoja Han Kang / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Premijos teikimo komisija iš 108 kūrinių atrinko 13, kurie ir sudaro premijos ilgąjį sąrašą. Balandį iš šių knygų bus išrinktas ir paskelbtas trumpasis sąrašas – 6 knygos – o gegužę ir premijos laureatas. Praėjusiais metais šį literatūrinį prizą laimėjo Izraelio rašytojas Davidas Grossmanas ir jo romanas „A Horse Walks Into a Bar“.

Tarp šių metų premijos pretendentų yra du autoriai, kurie anksčiau laimėjo šią premiją. Tai Pietų Korėjos rašytoja Han Kang, laimėjusi premiją su knyga „Vegetarė“ (15min skelbė dvi šios knygos recenzijas – apžvalgininkės Jurgos Mandrijauskaitės recenziją rasite čia, o Mažvydo Karaliaus čia) ir šiemet pretenduojanti pakartoti šlovę su nauja knyga „The White Book“, ir Vengrijos rašytojas László Krasznahorkai, kuris šį literatūrinį prizą yra laimėjęs 2015 metais. Šį kartą autorius pretenduoja į premiją su knyga „The World Goes On“.

Sąraše yra net trys Ispanijos autoriai – du iš jų vadinami tikrais literatūros sunkiasvoriais. Javieras Cercasas pretenduoja į premiją su knyga apie nacių vykdytą Holokaustą Ispanijoje išgyvenusį Enricą Marco „The Impostor“, tuo tarpu garsus ispanų rašytojas Antonio Muñozas Molina į premiją taikosi su knyga „Like a Fading Shadow“, kuri balansuoja ties istorinės ir grožinės literatūros žanru. O dar viena Ispanijos rašytoja Gabriela Ybarra į save atkreipė dėmesį su debiutine knyga apie autorės gyvenimo sukrėtimus – tai pusiau autobiografinis kūrinys.

VIDEO: Tarptautinės „Man Booker“ premijos ilgasis sąrašas

Į premiją pretenduoja ir rašytojo iš Irako Ahmedo Saadawio knyga „Frankenstein in Baghdad“, kuri jau yra susilaukusi pripažinimo – yra laimėjusi tarptautinę arabų grožinės literatūros premiją. Komisija taip pat giliau nagrinės ir Taivano rašytojo Wu Ming-Yi knygą „The Stolen Bicycle“.

Garsi Vokietijos rašytoja Jenny Erpenbeck į premiją pretenduoja su knyga apie prieglobsčio prašytojus iš Afrikos valstybių „Go, Went, Gone“, Prancūzijos bestelerių autorius Laurentas Binetas su komiška knyga apie šalies inteligentiją „The Seventh Function of Language“, o dar viena Prancūzijos rašytoja Virginie Despentes į savo kūrybą atkreipė dėmesį su knyga „Vernon Subutex 1“.

Ilgąjį tarptautinės „Man Booker“ premijos sąrašą baigia Argentinos rašytoja Ariana Harwicz su knyga „Die, My Love“, austras Christophas Ransmayras su knyga apie dviejų brolių kopimą į dar niekieno neįveiktą kalną „The Flying Mountain“ ir vienos sėkmingiausių šių laikų Lenkijos rašytojų OlgosTokarczuk knyga „Flights“.

Tarptautinės „Man Booker“ premijos komisijos pirmininkė, rašytoja Lisa Appignanesi, vertindama šių metų premijos ilgąjį sąrašą, sako, kad jame galime rasti ir gerai žinomų veidų, ir naujokų. Pasak jos, komisijos laukia džiuginantis darbas.

www.themanbookerprize.com nuotr./Lisa Appignanesi
www.themanbookerprize.com nuotr./Lisa Appignanesi

„Kiekvieną kartą, kai į rankas tenka paimti knygą, ji nukelia ne tik į skirtingą geografinį regioną, bet ir į kitą kultūrinę formą su skirtingomis tradicijomis“, – sako L.Appignanesi.

Skirtingų kultūrų ir šalių literatūros šiais metais tarp premijos nominantų netrūksta – komisija premijos laimėtoją išrinks iš 11 skirtingų šalių autorių kūrinių.

Tarptautinės kategorijos „Man Booker“ apdovanojimas pradėtas teikti 2005 metais. Iki 2016 metų ši premija buvo teikiama už dabar gyvenančio rašytojo kūrybą, kuri išversta į anglų kalba. Tačiau nuo praėjusių metų šios kategorijos apdovanojimas teikiamas kiekvienais metais už į anglų kalba išverstą ir Didžiojoje Britanijoje išleistą knygą, o patį 50 tūkst. svarų sterlingų vertės prizą pasidalija knygos autorius ir vertėjas.

Pagrindinės „Man Booker“ premijos ilgasis knygų sąrašas bus paskelbtas liepos pabaigoje, o pati premija įteikta spalį. Praėjusiais šią prestižinę, pagrindinę „Man Booker“ premija skirta JAV rašytojui George'ui Saundersui už jo pirmąjį romaną „Linkolnas bardo būsenoje“ („Lincoln in the Bardo“).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius