Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The New York Times“: geriausių 2017 metais išleistų knygų dešimtukas

2017-iems metams artėjant link pabaigos žiniasklaidoje pradedama kalbėti apie geriausias knygas, kurios buvo išleistos šiemet. Dėmesio vertų knygų dešimtukus tradiciškai skelbia ir didžiausi žiniasklaidos kanalai. Savo geriausių šiemet išleistų knygų dešimtuką jau sudarė ir paskelbė „The Washington Post“, „The New York Times“ knygų apžvalgininkai. Geriausias Metų knygas renka ir portalas 15min.
Skaitymas
Skaitymas / Vida Press nuotr.

Geriausias metų knygas renka ir portalas 15min. Balsuoti galite čia.

Kviečiame susipažinti su dešimt geriausių knygų, kurias atrinkto „The New York Times“ knygų apžvalgininkai. O paspaudę čia rasite „The Washington Post“ sudarytą geriausių šių metų knygų dešimtuką.

„Autumn“

Tai yra pirmasis Škotijos rašytojos Ali Smith romanas iš keturių knygų serijos. Šioje sagoje kiekvienai knygai priskiriamas vis kitas metų laikas, tačiau išlieka gija tarp visų keturių istorijų. Romanas, kaip pabrėžia apžvalgininkai, yra Ali Smith reakcija į „Brexit“ – Didžiosios Britanijos norą palikti Europos Sąjungos narių gretas. Knyga „Autumn“ pateko į trumpąjį prestižinės „Man Booker“ premijos sąrašą.

Knygos viršelis/Knyga „Autumn“
Knygos viršelis/Knyga „Autumn“

„Exit West“

Pakistano rašytojo Mohsino Hamido romane pasakojama apie Nadią ir Saeedą. Du jaunus žmones, kurių likimai ir meilės istorija vystosi ne pačiu lengviausiu metu – karo įkarštyje. Pavargę nuo įtampos, streso ir baimės, jie nusprendžia bėgti į užsienį. Tai romanas apie pabėgėlių gyvenimą. „Exit West“ pateko į trumpąjį prestižinės „Man Booker“ premijos sąrašą. Tarp geriausių metų knygų ją išrinko ir tokie leidiniai kaip „The Guardian“, „Time“.

Knygos viršelis/Knyga „Exit West“
Knygos viršelis/Knyga „Exit West“

„Pachinko“

Pietų Korėjoje gimusios amerikiečių rašytojos Min Jin Lee knygoje pasakojama vienos Korėjos imigrantų, gyvenančių Japonijoje, gyvenimo istorija. Ši istorija apima keturių šeimos kartų gyvenimą. „Pachinko“ yra „USA Today“ leidinio bestseleris bei JAV Nacionalinės knygų premijos finalininkė, kūrinys sulaukė daug teigiamų atsiliepimų. Pati autorė Min Jin Lee geriausiai žinoma dėl savo debiutinės knygos „Free Food for Millionaires“, kurią tokie leidiniai kaip „The Times“, „USA Today“, „Wall Street Journal“, „The New York Times“ išrinko tarp geriausių 2007 metais išleistų knygų.

Knygos viršelis/Knyga „Pachinko“
Knygos viršelis/Knyga „Pachinko“

„The Power“

Tai pirmas mokslinės fantastikos kūrinys, pelnęs „Baileys“ literatūrinį apdovanojimą. Anglijos rašytoja Naomi Alderman romane skaitytojus perkelia į šiurpią ateitį, kur, pavyzdžiui, merginos ir moterys vyrus nužudyti gali vienu prisilietimu. Ši knyga vadinama feministiniu romanu, o vienas pagrindinių kūrinyje keliamų klausimų – kas yra galia? Didelio susidomėjimo sulaukusi knyga galėjo net nepasirodyti, nes N.Alderman iš pradžių rašė kitą kūrinį, į kurį jau buvo sudėjusi 200 tūkst. žodžių, tačiau visą rankraštį išmetė lauk ir ėmėsi naujos idėjos, kuri virto premiją laimėjusiu romanu. Knyga „The Power“ yra ketvirtas autorės kūrinys. Romanas taip pat pateko tarp geriausių „The Washington Post“ metų knygų.

Knygos viršelis/Knyga „The Power“
Knygos viršelis/Knyga „The Power“

„Sing, Unburied, Sing“

Gerbiamos amerikiečių rašytojos Jasmyn Ward romanas, šiais metais pelnęs ir nacionalinę JAV knygų premiją kaip geriausias grožinės literatūros kūrinys. Kūrinys taip pat pateko tarp dešimties geriausių „Publishers Weekly“ ir „The Washington Post“ knygų. „Sing, Unburied, Sing“ kalba apie skausmo draskomą amerikiečių šeimos gyvenimą. Knygoje pasakoja apie kelionę, į kurią leidžiasi nuo narkotikų priklausoma Leonė su savo vaikais. Šeima keliauja pasiimti iš kalėjimo paleisto Leonės gyvenimo draugo. Leonės vaikai ieško savosios tapatybės, bando suvokti, kas tokie esą, o pati moteris kartais nekenčia savo atžalų, jaučia rasinę nelygybę, visuomenės spaudimą ir nors nori tapti geresne motina, vis suklumpa. Tai jautri istorija apie tą amerikiečių visuomenės dalį, apie kurią kalbama dešimtmečius, bet jų situacija kinta per daug lėtai.

Knygos viršelis/Knyga „Sing, Unburied, Sing“
Knygos viršelis/Knyga „Sing, Unburied, Sing“

„The Evolution of Beauty“

Jei galvojote apie knygą, kuri galėtų istoriškai pažvelgti į mūsų kūnus, tai ši knyga yra būtent tokia. Kūrinyje ornitologijos profesorius Richardas O.Prumas, pasitelkdamas Ch.Darwino sukurtas idėjas, analizuoja grožio sąvoką. Kiek grožis prisideda prie evoliucijos? Norėdamas viską aiškiau pademonstruoti, jis į pagalbą pasitelkia pavyzdžius iš paukščių pasaulio ir papasakoja, kodėl, pavyzdžiui, povas yra toks išskirtinis paukštis.

Knygos viršelis/Knyga „The Evolution of Beauty“
Knygos viršelis/Knyga „The Evolution of Beauty“

„Grant“

Prestižinės Pulitzerio premijos laureatas, amerikiečių žurnalistas Ronas Chernowas pristato dar vieną kvapą gniaužiančią biografinę knygą – pasakojimą apie JAV pilietinio karo laikų kariuomenės vadą, aštuonioliktąjį JAV prezidentą Ulyssesą S.Grantą. Knygos autorius R.Chernowas jau užsirekomendavo kaip geros biografinės literatūros kūrėjas – jis parašęs biografines knygą apie JAV prezidentą George'ą Washingtoną, pramonės magnatą Johną D.Rockefellerį ir kitas istorines asmenybes. Už savo darbus knygos autorius yra apdovanotas ne viena premija.

Knygos viršelis/Knyga „Grant“
Knygos viršelis/Knyga „Grant“

„Locking Up Our Own: Crime and Punishment in Black America“

Pastaraisiais metais JAV pareigūnų darbas tapo pasaulio dėmesio centru, kai debatus pakurstė rasistiniais pavadinti susirėmimai su pažeidėjais. Neretai šios diskusijos baigdavosi išsakyta idėja, kad susirėmimus pakurstė būtent žmonių odos spalva. Jeilio Teisės mokyklos profesorius Jamesas Formanas jaunesnysis knygoje bando analizuoti tikrąsias šių susirėmimų priežastis. Ar tikrai tai rasiniai susirėmimai, ar tokia kovos su nusikalstamumu šalyje kaina? Knyga pateko į ilgąjį JAV Nacionalinės knygos premijos sąrašą.

Knygos viršelis/Knyga „Locking Up Our Own: Crime and Punishment in Black America“
Knygos viršelis/Knyga „Locking Up Our Own: Crime and Punishment in Black America“

„Prairie Fires: The American Dreams of Laura Ingalls Wilder“

Tai pirmas rimtas istorinis ir biografinis kūrinys apie amerikiečių rašytoją Laura Ingalls Wilder, labiausiai žinomą dėl 1932–1943 metais leistos knygos serijos „Namelis prerijose“. Vėliau šie kūriniai tapo ekranizuoti – serialas susilaukė didelio susidomėjimo visame pasaulyje. Serialas rodytas 1970–1980 metais. Knygoje L.I.Wilder gyvenimo faktus papildo jos dienoraščio įrašai, laiškai, nepublikuoti rankraščiai.

Knygos viršelis/Knyga „Prairie Fires: The American Dreams of Laura Ingalls Wilder“
Knygos viršelis/Knyga „Prairie Fires: The American Dreams of Laura Ingalls Wilder“

„Priestdaddy“

Tai amerikiečių poetės Patricia Lockdown atsiminimų knyga apie jos šeimą. Rašytojos tėvas – uolus tikintysis, tačiau ne toks, kokį galėtų daugelis įsivaizduoti. Jis mėgsta veiksmo filmus ir groti gitara. Tačiau jo dukra, poetė, nėra tokia religinga. Visgi vieną dieną ji ir jos vyras yra priversti atsigręžti į tikėjimą, kai tenka grįžti į tėvų namus – tuomet ir susikerta dviejų skirtingų pasaulių atstovai. Tai knyga apie religinį auklėjimą, nepamirštamus vaikystės nuotykius, kurie ne itin patiko tikinčiam tėvui, ir gyvenimą kartu su religija, ir gyvenimą be jos.

TAIP PAT SKAITYKITE: 15min metų knygos rinkimai“: aiškėja skaitytojų favoritai

Knygos viršelis/Knyga „Priestdaddy“
Knygos viršelis/Knyga „Priestdaddy“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius