Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tomas Venclova pristatė „Lietuvos istorijos visiems“ pirmąjį tomą

Vilniuje, Valdovų rūmuose, pristatytas pirmasis Tomo Venclovos „Lietuvos istorijos visiems“ tomas. „Stengiausi parašyti Lietuvos istoriją plačiajai visuomenei, istorinius faktus pateikti platesniame Europos ar pasaulio kontekste ir pasakoti nenuobodžiai“, – sako rašytojas.
Tomas Venclova
Tomas Venclova / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Per keliolika bendradarbiavimo su Raimondo Paknio leidykla metų, prof. Tomas Venclova išleido keletą knygų apie Vilnių. Du skirtingus leidimus knygos „Vilniaus vardai“, „Vilniaus vadovą po miestą“, ir knygą „Vilnius: asmeninė istorija“. Penktadienio vakarą pristatyta nauja T.Venclovos knyga, rašyta kelerius metus – „Lietuvos istorija visiems“.

Rašytojas sako, iš pradžių norėjęs knygą pavadinti „Lietuvos istorija tiems, kurie apie ją nieko nežino“, tačiau pavadinimas pasirodė griozdiškas, o leidėjo pasiūlytas variantas visiems tiko.

„Visiems yra tokia pusiau oficiali istorija kiekvienam, o čia visiems, tai yra taip vadinama knyga plačiam skaitytojui, kad ją galėtų skaityti kiekvienas pradedantis nuo mokinio ir pensininko“, – kalbėjo T.Venclova.

T.Venclova sako, nesąs istorikas, o filologas, tačiau visuomet domėjosi istoriniais įvykiais, be to kultūrą galima suvokti istorinių įvykių fone. Jis teigia siekęs pasakoti neutraliai, objektyviai, sąžiningai, vengdamas emocijų.

Pasakodamas T.Venclova pateikia ne tik Europos, bet ir pasaulio kontekstą, įterpia grožinės prozos ir poezijos citatų, šitaip supažindindamas ne tik su istorija, bet ir istorine beletristika.

Pirmąjį tomą rašytojas pradeda nuo 42000 metų prieš mūsų erą, o baigia 1795 m., Abiejų tautų respublikos padalijimu. Netrukus T.Venclova sako baigs rašyti antrąjį tomą, jo leidimas turėtų pasirodyti kitąmet.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius