Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trečiai vasarai į Lukiškių aikštę sugrįžta skaitykla po atviru dangumi #VilniusSkaito

Pirmadienį į Lukiškių aikštę jau trečiam vasaros sezonui sugrįžo vilniečių pamėgta skaitykla po atviru dangumi #VilniusSkaito.
Trečiajam sezonui Lukiškių aikštėje atsidarė „Vilnius skaito“ skaitykla
Trečiajam sezonui Lukiškių aikštėje atsidarė „Vilnius skaito“ skaitykla / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tarptautinę vaikų gynimo dieną, kuri šiais metais sutapo su skaityklos trečiojo sezono atidarymu, mažųjų knygų mylėtojų ir jų tėvelių laukė daug staigmenų. Nuo 11 val. skaitykloje vyko teatralizuotas Mariaus Marcinkevičiaus knygos „Kaip pelėdžiukas iš namų pabėgo“ pristatymas su „Vėjų teatru“. Vėliau vyko kūrybinės dirbtuvės su šios knygos dailininke Agne Nananai – jų metu vaikučiai galėjo pasigaminti žaismingas plunksnų karūnas. 13:30 val. mažieji gamtos mylėtojai galėjo susitikti su Selemonu Paltanavičiumi, knygų apie gamtą autoriumi. Rašytojas pasakojo apie gamtą ir skaitė knygelių ištraukas.

Skaityklos atidarymo vakarą nuo 18 val. vyks net du renginiai vyresniajai auditorijai. Knygos „Vilniaus atminties punktyrai“ autorė Gabija Lunavičiūtė su savo knygos herojais, Vilniaus senbuviais, papasakos apie į knygą sudėtus Vilniaus atradimus. O kelionių mylėtojus nuo 19 val., tikimės, diskusijai suburs du kelionių knygų autoriai – Liudas Dapkus („Žuvis, kuri supainiojo duris“) ir Gabrielė Štaraitė („Apie Afrikos žmones ir žvėris“), kurie papasakos, ar kelionių knygos įgauna kitą prasmę, kai koronavirusas visus uždarė namuose ir Lietuvoje?

Atidarymo savaitę skaitykloje vyks ir daugiau renginių. Antradienį (birželio 2 d.) vakare bus galima daugiau sužinoti apie lietuviškus trilerius, detektyvus ir šių žanrų renesansą. Pokalbyje dalyvaus žinomi ir skaitytojų pamėgti autoriai: Jolanta Vilkevičiūtė, Kristijonas Kaikaris ir Jaroslavas Melnikas. Trečiadienį (birželio 3 d.) karščiausias aktualijas aptars Rytų Europos studijų centro direktorius, knygų „Baltieji rūmai ir Lietuva“ ir „Europa?“ autorius Linas Kojala. Pokalbį moderuos politologas, RESC analitikas Vladimiras Laučius. O ketvirtadienį vakare turėsime rašytojos Jurgos Tumasonytės naujojo romano „Remontas“ sutiktuves. Autorę kalbins literatūros ekspertas Audrius Ožalas.

„Atsižvelgiant į pasaulio aktualijas, šiais metais skaitykloje be įprastinių – grožinių, negrožinių, istorinių, lietuvių autorių, kelionių literatūros, tėveliams, auginantiems vaikus ir t.t., turėsime psichologinės ir savipagalbos literatūros lentyną su knygų skirtukais, kuriuse bus galima rasti visą reikalinga informaciją, pagalbos linijų telefonus žmonėms, kuriems šiuo metu reikalinga pagalba. Žinome, kad karantinas, pandemija ir jo padariniai turėjo įtakos daugeliui žmonių, jų emocinei būklei, todėl tikimės, kad skaityklos #VilniusSkaito lentynose žmonės atras sau reikalingą šiuo metu knygą ar paskatinimą kreiptis į specialistus,” – apie skaityklos naujienas pasakojo projekto iniciatorė Jurga Mandrijauskaitė – Ruškienė.

Skaityklos #VilniusSkaito knygų asortimentas ir anksčiau buvo gana įvairus bei kokybiškas, bet šiais metais pasitelkta dar daugiau knygų ekspertų, kurie sudarė sąrašus iš naujesnės ir seniau išleistos literatūros, į kurias jų manymu verta atkreipti dėmesį. Grožinių, negrožinių ir Lotynų Amerikos knygų lentynas sudarė 15min portalo redaktoriaus pavaduotojas, knygų apžvalgininkas Audrius Ožalas. Išskirtinės poezijos knygas parinko poetas, vertėjas, knygų apžvalgininkas Marius Burokas. Vaikams ir paugliams rekomenduojamos literatūros sąrašą sudarė vaikų literatūros kritikė Eglė Baliutavičiūtė. Ir džiugu, kad prie projekto prisijungė literatūros apžvalgininkė Jūratė Čerškutė, kuri taip pat sudarė gana įdomų grožinės ir negrožinės literatūros sąrašą, į kurį pateko ne tik verstinės knygos, bet ir nemažai lietuvių autorių knygų.

Šiemet knygų skaityklai dovanojo rekordinis skaičius leidyklų ir organizacijų. Savo naujausias, geriausias knygas dovanojo leidyklos „Alma Littera“, „Aukso žuvys“, „Baltos lankos“, „BALTO“ leidybos namai, „Debesų ganyklos“, „Dvi Tylos“, „Dominicus Lituanus“, „Egmont Lietuva“, „Gelmės“, „Garnelis“, „Hubris“, „Flintas“, „kitos knygos“, „Terra Publica“, „Tyto alba“, „Tikra knyga“, „Lapas“, Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, Lietuvos literatūros ir tautosakos instituto leidykla, „Obuolys“, “Odilė”, „Sofoklis”, „Naminukas“, „Nieko rimto”, „Vaga“, „Vaiga“, „Briedis“.

Meno ir kultūros lentynai savo išleistas knygas, meno albumus dovanoja „Lewben Art Foundation“. Kanados žinomiausių autorių knygas, išverstas į lietuvių kalbą ir originalo kalba, šiais metais pirmą kartą pristato Kanados ambasada Lietuvoje. Geriausių, iškiliausių Šiaurės šalių rašytojų knygas jau treti meti pristatys Šiaurės ministrų tarybos biuras, o Afrikos žemyno autorius – konsultacijų ir tyrimų centras „AfriKo“. Japonijos autorių lentyną antri metai užpildys Japonijos ambasada Lietuvoje. Leidykloje bus galima rasti knygų ir rusų, lenkų, anglų, prancūzų, norvegų kabomis.

Skaitykla veiks visą vasarą, kiekvieną dieną nuo 11.00 iki 21.00 val.

Projekto #VilniusSkaito organizatorius – VšĮ „Mūzų bokštas“. Projekto informacinis partneris – portalas „15min“. Rėmėjai – „Magrės baldai“, „Merrild“. Skaityklą dalinai finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius