-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Turkijos rašytojai Orhanas Pamukas ir Elif Shafak užsitraukė valdžios pyktį

Žinomi Turkijos rašytojai Orhanas Pamukas ir Elif Shafak sulaukė griežtos kritikos iš Vyriausybę remiančių leidinių – šie kaltina juos, kad rašytojai tapo „tarptautinio literatūrinio lobizmo“ įrankiais, Vakarų jėgoms siekiant užsipulti Turkijos vyriausybę, praneša guardian.co.uk.
Elif Shafak
Elif Shafak / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Literatūra Knygos

Prezidento Recepo Tayyipo Erdogano poziciją palaikančiame laikraštyje „Takvim“ skelbiama, kad šie „literatūriniai lobistai“ kiekvienoje šalyje pasirenka kelis rašytojus, kuriuos naudoja užsipulti šalies valdžiai. Socialinėje žiniasklaidoje iškart pasirodė O.Pamuko ir E.Shafak nuotraukos, duodant suprasti, kad būtent jie ir yra šie „projektai“. 

E.Shafak sakė, kad šie kaltinimai jos nenustebino: „Bet kada, kuomet aš parašau laikraščiams ką nors kritiško Turkijos vyriausybės ar istorijos atžvilgiu, tai nutinka. Tačiau pirmą kartą aš išgirdau apie „tarptautinį literatūrinį lobizmą“. Deja, Turkijoje konspiracijos teorijos yra labai plačiai paplitusios, ir žmonės jomis tiki. Tokia paranoja nutinka nuolatos“. 

Deja, Turkijoje konspiracijos teorijos yra labai plačiai paplitusios, ir žmonės jomis tiki. Tokia paranoja nutinka nuolatos

Tokia kritika žymių rašytojų atžvilgiu pasipylė po to, kai O.Pamukas davė interviu leidiniui „Hurriyet“, kuriame sakė, kad šalyje tvyro baimės atmosfera. 

„Blogiausia tai, kad yra baimė. Matau, kad visi bijo; tai nėra normalu. Raiškos laisvė nusmuko iki labai žemo lygio“, – laikraščiui „Hurriyet“ sakė O.Pamukas.

Jis apkaltino vyriausybę spaudžiant žiniasklaidą ir ypač smerkė opozicijos žurnalistų puldinėjimą.

„Daugybė mano draugų sako man, kad toks ir toks žurnalistas prarado darbą. Dabar puldinėjami net tie žurnalistai, kurie yra labai artimi vyriausybei“, – sakė 62 metų rašytojas, kuris ne kartą konfliktavo su Turkijos valstybe.

E.Shafak pritarė šiai O.Pamuko minčiai. Ji sakė, kad rašytojai Turkijoje sulaukia puolimo. 

„Scanpix“ nuotr./Orhanas Pamukas
„Scanpix“ nuotr./Orhanas Pamukas

„Praeityje aš buvau kaltinama tuo, kad užsipuolu turkiškas tradicijas, kad esu išdavikė, kad stoju į armėnų pusę. Stengiuosi nepriimti to asmeniškai, tačiau pastaruoju metu mes stebime staigų laisvės reikšti savo nuomonę sumažėjimą, ypač per paskutiniuosius kelis metus. Ir situacija tampa vis blogesnė. Tampa vis sunkiau ir sunkiau rašyti kritiškai“, - sakė ji. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius