-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Tyto alba“ knygų mugėje: politika, mokslas ir Grigiškių katinai

Tradiciškai prieš pat pasiilgtą pavasarį nuotaiką praskaidrina Tarptautinė Vilniaus knygų mugė, kurioje galima įsigyti naujų knygų, susitikti su populiariais rašytojais – tiek lietuvių, tiek iš svetur atvykusiais, – apsilankyti knygų pristatymuose, spektakliuose, koncertuose.
Knygų mugėje
Knygų mugėje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vasario 19–22 dienomis Litexpo parodų ir konferencijų centre leidykla “Tyto alba” kvies susitikti su amerikiečių žurnalistu, politikos apžvalgininku Gregory Feiferiu, prezidentu Valdu Adamkumi, garsiais lietuvių politologais, profesoriais Alvydu Jokubaičiu ir Raimundu Lopata, su mokslininkais ir mokslo populiarintojais Jonu Grigu, Arūnu Bukančiu ir Gintautu Tamulaičiu, žymiais lietuvių medikais – profesoriumi Baliu Dainiu bei dr. Robertu Badaru, pirmas knygas vaikams parašiusiais tėvais Linu Kėvelaičiu ir Kęstučiu Jašinsku. Be to, į knygų mugę atvyksta skaitytojų pamiltos kūrėjos – poetė, prozininkė Agnė Žagrakalytė iš Briuselio, rašytoja, architektė Rūta Mataitytė iš Oslo, o iš Šanchajaus – rašytoja, aktorė, keliautoja Eglė Aukštakalnytė Hansen.  

Šiemet leidykla “Tyto alba” savo ištikimus skaitytojus pakvies į 12 susitikimų su knygų autoriais ir į du spektaklius. 

Penktadienis

Ilgąjį penktadienį – 5 pristatymai, kuriuose dalyvauja prezidentas Valdas Adamkus, Jonas Grigas, Arūnas Bukantis ir Gintautas Tamulaitis, Alvydas Jokubaitis ir Raimundas Lopata, Mikalojus Vilutis, Agnė Žagrakalytė. 
 
13 val. salėje 5.3 biologijos mokslų daktaras, TV laidų vedėjas, mokslo populiarintojas Rolandas Maskoliūnas apie šiuolaikinį mokslą diskutuos su žinomais Lietuvos mokslininkais. Pokalbyje dalyvaus fizikas akademikas Jonas Grigas, populiarios knygos “Kiek trunka sekundė” autorius, mugėje pristatysiantis savo naują kūrinį „Ateitis jau atėjo“, geografas, meteorologas Arūnas Bukantis, knygos „Kas užlopys dangų“ autorius, ir fizikas profesorius Gintautas Tamulaitis, ką tik išleidęs knygą “Mokslas su prieskoniais”.  

Jums rūpi Lietuvos problemos? Įdomu, kodėl Lietuvos tautinė valstybė yra sunkiai įgyvendinimas uždavinys? Kaip dabartinė liberalioji demokratinė valstybė keičia istorijos ir politikos santykio supratimą? Koks Algirdo Brazausko ir Vytauto Landsbergio istorinių ir politinių pažiūrų santykis? Kodėl demokratijai nereikia religijos? Apie visa tai ir dar daugiau išgirsite iš politologų profesorių Alvydo Jokubaičio ir Raimundo Lopatos, 14 val. susirinkę Litexpo salėje 5.1. Renginį ves leidėja Lolita Varanavičienė. 

16 val. salėje 5.2 būsite laukiami visai kitokio pobūdžio renginyje. Žymus lietuvos grafikas, menininkas, ironiškas ir saviironiškas eseistas Mikalojus Vilutis kalbės apie savo antrąją esė knygą “Sriuba”, skaitytojų jau pamėgtą, literatūrologų išrinktą į Kūrybiškiausių knygų 12-ką. Ją pats autorius ir iliustravo. Renginyje dalyvaus grafiko duktė aktorė Aldona Vilutytė, jį ves menotyros mokslų dr. Jurgita Ludavičienė. 

Metų knygos rinkimuose dalyvaujančios šeimos sagos “Eigulio duktė: byla F117” autorė – poetė, prozininkė, eseistė Agnė Žagrakalytė šį kartą pristatys visai kitokios formos ir turinio kūrinį, kurį pati vadina literatūriniu komiksu – “Klarą”. Rašytoją ir renginyje dalyvausiančias literatūros tyrinėtojas prof. Redą Pabarčienę bei dr. Jūratę Čerškutę kalbins literatūrologas Virginijus Gasiliūnas. Renginys vyks 17 val. salėje 5.3.

Prezidentas Valdas Adamkus, neseniai išleidęs antrąją savo dienoraščių knygą “Pareigos, kurios nesibaigia: prezidento dienoraščiai”, mintimis apie dabartinę Lietuvos politiką su mugės lankytojais dalinsis 17 val. salėje 5.1. Renginyje dalyvaus knygos literatūrinis bendraautoris žurnalistas Valdas Bartasevičius ir politologas profesorius Lauras Bielinis. Renginį ves žurnalistas, TV laidų vedėjas Virginijus Savukynas.   

Šeštadienis

Susitikimai su Rūta Mataityte, Egle Aukštakalnyte Hansen, Gregory Feiferiu, Jūrate Baranova, Kornelijumi Plateliu, Baliu Dainiu ir Robertu Badaru. 

Nekasdienių pasimatymų diena vadinamą šeštadienį 14 val. salėje 5.2 susitiksite su Norvegijoje gyvenančia rašytoja, vertėja, architekte, jau trečio romano “Gunda” autore Rūta Mataityte. “Gunda” – istorija apie klaidžiojimus, nerimą, namų ilgesį, pažinimą, tikėjimą ir meilę, apie bandymą pritapti svetimame krašte. Knygą pristatys literatūrologė, humanitarinių mokslų dr. Daiva Tamošiūnienė ir žurnalo “Verslo klasė” vyriausiasis redaktorius Aurelijus Katkevičius. Renginį ves leidėja Lolita Varanavičienė. 

Tą pačią 14 val. salėje 5.3 vyks susitikimas su viešnia iš Šanchajaus – aktore, keliautoja, fotomenininke, rašytoja Egle Aukštakalnyte Hansen. Ji pristatys savo antrąją knygą – “Mamahuhu: šešeri metai Kinijoje” (pirmoji knyga – “Mama Afrika”, 2008 m.). Išgirsite pasakojimą apie kontrastų kupiną šiuolaikinę Kiniją, totalitarinę šalį, apie greičiausiai pasaulyje augančią jos ekonomiką, o daugiausia – apie jos žmones. Pati autorė santykį su Kinija apibūdina taip: “Jeigu Afrika man tapo namais, tai Kinija – tikrai ne. Pabuvau svečias ir išvažiuosiu kaip svečias, be didelių emocijų.” Kartu su autore renginyje dalyvaus jos bičiuliai – žurnalo “Moteris” vyriausioji redaktorė Gražina Michnevičiūtė ir žurnalistas, keliautojas, TV laidų vedėjas Vytaras Radzevičius. 

Bostone (JAV) gyvenantis garsus amerikiečių žurnalistas Gregory Feiferis, Harvardo universiteto absolventas, politikos apžvalgininkas, pristatys savo itin aktualią knygą “Rusai: žmonės už valdžios fasado”. Praeitų metų pradžioje JAV išleista knyga sulaukė išskirtinio dėmesio ir daugybės pagyrų.  Žiniasklaidos ji vadinama gilių įžvalgų rinkiniu, savotišku pradžiamoksliu, viena geriausių kada nors amerikiečių žurnalisto parašytų knygų, leidžiančių suvokti, kas yra Rusija. Pabrėžiama, kad G. Feiferio pateikiama Rusijos politinės sistemos analizė nestokoja niūrių spalvų: Putinui valdant, kaip niekad suklestėjo korupcija ir banditizmas, visur įsigalėjo mafija. Iš kitų panašios tematikos leidinių ši knyga išsiskiria tuo, kad autorius simpatizuoja eiliniams rusams, įstrigusiems tarp autokratiškos carinės-komunistinės praeities ir abejotiną ateitį žadančios globalizacijos. Su Gregory Feiferiu 15 val. salėje 5.1 diskutuos žurnalistas, publicistas, “15min” portalo vyriausiasis redaktorius Rimvydas Valatka.

17 val. užsukite į leidyklos “Tyto alba” stendą. Čia poetas, eseistas, Nacionalinės premijos laureatas Kęstutis Navakas, išleidęs esė knygą “Begarsis skambutis”, dalys autografus ir bendraus su savo kūrybos gerbėjais.   

19 val. lauksime jūsų Forume. Čia bus pristatoma knyga apie mylimą lietuvių rašytoją, dailininkę, keliautoją Jurgą Ivanauskaitę – filosofės profesorės Jūratės Baranovos monografija “Jurgos Ivanauskaitės fenomenas: tarp siurrealizmo ir egzistencializmo”. Renginyje mintimis dalysis autorė bei filosofas, literatūros kritikas, rašytojas Vytautas Martinkus, rašytoja Vanda Juknaitė, literatūros kritikas, vertėjas Laimantas Jonušys.
    
Vėlus šeštadienio vakaras – kaip tik meilės lyrikos gerbėjams. 20 val. salėje 5.2 jūsų laukia susitikimas su poetu Kornelijumi Plateliu ir rašytoju Alvydu Šlepiku. Pristatoma knyga – “Skiriama M.: pasaulio meilės lyrika” (sudarytojas Kornelijus Platelis). Meilės eilėraščius skaitys aktorė Dalia Michelevičiūtė. 

20 val. salėje 3.1 (netoli Forumo) gydytojas urologas profesorius Balys Dainys ir toksikologas dr. Robertas Badaras kvies į savo knygų “Urologo užrašai” ir “Toksikologo užrašai” pristatymą. Susitikime dalyvaus abiejų knygų bendraautorė psichologė, žurnalistė Danutė Jonušienė. Diskusijai apie šiuolaikinę mediciną vadovaus leidėja Lolita Varanavičienė.  

20 val. į salę 5.1 kviečiami visi gausūs aktorės ir rašytojos, aštuonių knygų autorės Doloresos Kazragytės gerbėjai. Jūsų laukia staigmena – naujas aktorės monospektaklis. Doloresa Kazragytė pristatys ir savo naujausią knygą “...be pabaigos...”. 

Sekmadienis

Paskutinę mugės dieną, skirtą šeimai, kviečiame į jaukų pokalbį su Linu Kėvelaičiu, Kęstučiu Jašinsku ir intriguojantį Kristinos Gudonytės spektaklį.

11 val. salėje 5.2 vaikams, tėveliams, močiutėms ir seneliams rašantys tėvai Linas Kėvelaitis ir Kęstutis Jašinskas papasakos apie savo pirmąsias knygas vaikams – “Kortagai: slapta princo Druado užduotis” ir “Grigiškių katino raštai”. Apie nuotykius skruzdėlių pasaulyje ir linksmą Grigiškių katinų gyvenimą su jais kalbėsis menininkė, rašytoja Nomeda Marčėnaitė.

O leidyklos “Tyto alba” renginius užbaigs rašytojos ir režisierės Kristinos Gudonytės spektaklis “Ida iš šešėlių sodo”, pastatytas Panevėžyje pagal to paties pavadinimo jos knygą paaugliams, išleistą 2012 m. Pasižiūrėti spektaklio ateikite 14 val. į salę 5.1.

Metų knygos rinkimuose dalyvauja dvi leidyklos “Tyto alba” knygos – poezijos kategorijoje poeto Mindaugo Nastaravičiaus knyga “Mo”, o suaugusiųjų prozos kategorijoje – Agnės Žagrakalytės romanas “Eigulio duktė: byla F117”. Balsuokite už mylimas knygas!  


Leidykla “Tyto alba” 16-oje Tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje (2015)

Vasario 20 d. Ilgasis penktadienis 

13 val. 5.3. Jonas Grigas „Ateitis jau atėjo“, Arūnas Bukantis „Kas užlopys dangų“, Gintautas Tamulaitis „Mokslas su prieskoniais“.
Vedėjas: Rolandas Maskoliūnas.
Dalyviai: Jonas Grigas, Arūnas Bukantis, Gintautas Tamulaitis. 

14 val. 5.1. Alvydas Jokubaitis, Raimundas Lopata „Lietuva kaip problema“.
Vedėja: Lolita Varanavičienė.
Dalyviai: Alvydas Jokubaitis, Raimundas Lopata. 

16 val. 5.2. Mikalojus Vilutis „Sriuba“.
Vedėja: Jurgita Ludavičienė.
Dalyviai: Mikalojus Vilutis, Aldona Vilutytė. 

17 val. 5.3. Agnė Žagrakalytė „Klara“.
Vedėjas: Virginijus Gasiliūnas.
Dalyviai: Reda Pabarčienė, Jūratė Čerškutė. 

17 val. 5.1. Valdas Adamkus „Pareigos, kurios nesibaigia: prezidento dienoraščiai“.
Vedėjas: Virginijus Savukynas. 
Dalyviai: Valdas Bartasevičius, Lauras Bielinis. 

Vasario 21 d. Nekasdienių pasimatymų diena

14 val. 5.2. Rūta Mataitytė „Gunda“.
Vedėja: Lolita Varanavičienė.
Dalyviai: Aušra Tamošiūnienė, Aurelijus Katkevičius. 

14 val. 5.3. Eglė Aukštakalnytė Hansen „Mamahuhu: šešeri metai Kinijoje“.
Vedėja: Gražina Michnevičiūtė.
Dalyviai: Eglė Aukštakalnytė, Vytaras Radzevičius. 

15 val. 5.1. Gregory Feifer „Rusai: žmonės už valdžios fasado“.
Vedėjas: Rimvydas Valatka.

19 val. Forumas. Jūratė Baranova „Jurgos Ivanauskaitės fenomenas: tarp siurrealizmo ir egzistencializmo“.
Vedėjas: Gintautas Mažeikis.
Dalyviai: Jūratė Baranova, Vytautas Martinkus, Vanda Juknaitė, Laimantas Jonušys.

20 val. 5.2. „Skiriama M: pasaulio meilės lyrika“ (sud. Kornelijus Platelis).
Vedėjas: Alvydas Šlepikas.
Dalyviai: Kornelijus Platelis, Dalia Michelevičiūtė. 

20 val. 3.1. Balys Dainys, Danutė Jonušienė „Urologo užrašai“, Robertas Badaras, Danutė Jonušienė „Toksikologo užrašai“. 
Vedėja: Lolita Varanavičienė. 
Dalyviai: Balys Dainys, Robertas Badaras, Danutė Jonušienė.

20 val. 5.1 Doloresa Kazragytė „...be pabaigos...“/ monospektaklis. 

Vasario 22 d. Šeimos diena 

11 val. 5.2. Linas Kėvelaitis „Kortagai: slaptoji princo Druado užduotis“, Kęstutis Jašinskas „Grigiškių katino raštai“.
Vedėja: Nomeda Marčėnaitė.
Dalyvauja: Linas Kėvelaitis, Kęstutis Jašinskas.

14 val. 5.1. Kristinos Gudonytės spektaklis „Ida iš šešėlių sodo“. 

Autografus autoriai dalys “Tyto alba” stende (A02) po savo renginių. 

Autografai (be renginių): 
Edita Čekuolienė „Flirtas su rudeniu“ – penktadienį nuo 19 val. 
Alvyda Jasilionytė „Dalykinės išvaizdos vadovas“ – šeštadienį 11–12.30 val.
Doloresa Kazragytė „...be pabaigos...“ – šeštadienį 12.30–14 val. 
Kęstutis Navakas „Begarsis skambutis“ – šeštadienį 17–19 val. 
Kornelijus Platelis, knygos “Skiriama M.” sudarytojas – šeštadienį 18–19 val. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius