-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaikų ir jaunimo literatūros festivalio atidaryme – garsūs veidai

Vienintelis Baltijos šalyse vaikų ir jaunimo literatūros festivalis „Vaikų Kalėdų sala“ jau visai netrukus, gruodžio 7-9 dienomis, pakvies visus vaikus, vaikų tėvus ir jauniesiems skaitytojams skirtos literatūros specialistus į Vilniaus mokytojų namus, kuriuose laukia per penkiasdešimt renginių, dedikuotų vaikų ir jaunimo literatūrai.
Agota Gudelytė
Agota Gudelytė / Asmeninio archyvo nuotr.

Festivalio atidarymo šventės – „Knygų veikėjų karnavalo“ – metu bus apdovanoti originaliausiais knygų personažų kostiumais pasipuošę dalyviai. Kostiumus vertins ir nuspręs, kas laimės kelionę dviems į nepakartojamąjį vaikų pramogų muziejų „Junibacken“, esantį Švedijoje, tikrų srities profesionalių komanda: mados prekės ženklo „atsikeli ir varai“ kūrėja Aušra Šeduikytė, Agnė Juškėnaitė – video turinio kūrėja, savo kūryba skatinanti populiariosios grafinės literatūros plėtrą Lietuvoje bei profesionali Lietuvos Cosplay (persirengimo į personažus kultūros) atlikėja Agota Gudelytė (Foxtail).

„Knygų veikėjų karnavalas“ kviečia visus pasidžiaugti knygų dovanojamais magiškais pasauliais, prisiminti mėgiamiausius knygų veikėjus, įsikūnyti į juos ir kartu pašėlti karnavale, vyksiančiame gruodžio 7 d. 19.15-21.00 val. Vilniaus mokytojų namų Didžiojoje salėje. Norintys ne tik smagiai praleisti laiką, bet ir sudalyvauti originaliausių kostiumų konkurse, kuriame be kelionės į Švedijoje esantį vaikų linksmybių muziejų „Junibacken“ lauks daugybė prizų – naujausių vaikams ir paaugliams skirtų knygų bei kitų literatūrinių dovanėlių, savo kostiumus pristatys „Knygų veikėjų pasirodyme“ (būtina registracija).

Kaip sako „Knygų veikėjų karnavalo“ organizatoriai, „Knygų veikėjų pasirodymas“ yra karnavalo laukimo dalis, o kai kažko lauki ir ruošiesi, tas laukiamas dalykas būna daug kartų magiškesnis. Pasirengimas pasirodymui yra viena tų prasmingų veiklų, kuria tėvai gali užsiimti kartu su vaikais – nusprendus dalyvauti „Knygų veikėjų pasirodyme“ tikrai nebereikės sukti galvų, ką čia kartu nuveikus su šeima.

Nors ir nereikalaujantis labai didelių pastangų, pasirengimas visgi yra procesas iš daug dalių ir užduočių: reikia perversti mėgiamiausias vaikų knygas ir nuspręsti, kuris knygų veikėjas labiausiai nusipelno „Mėgiamiausio“ titulo, tada sugalvoti, kaip atrodytų jo kostiumas ir iš ko jį pagaminti, taip pat sugalvoti trumpą pasirodymą (ne ilgiau dviejų minučių), kurio metu bus pristatomas veikėjas ir jo kostiumas, o galbūt ir koks nors išskirtinumas. Visos veiklos yra lavinančios vaizduotę, suburiančios šeimas veikti kažką truputį įdomesnio nei įprastai, o rezultatas – didelė ir spalvota šventė.

Nors šventėjų skaičius „Knygų veikėjų karnavale“ neribojamas, o ir persirengti mėgiamiausiais knygų veikėjais nėra privaloma (būtų labai smagu, tačiau visi supranta, kad kartais ištinka laiko nebuvimas; nespėjusių pasipuošti karnavalui lauks „kaukių kūrimo punktas“), tačiau „Knygų veikėjų pasirodyme“ gali pasirodyti tik penkiolika dalyvių.

Kodėl? Karnavalo organizatoriai šypsosi: „o jūs patys pabandykite neplanavę ir nesiruošę lipti ant scenos, ar tikrai bus taip jau drąsu? Pernai metais karnvale apsilankė link šimto švenčiančiųjų. Kas būtų, jei visi norėtų lipti ant scenos ir dalyvauti pasirodyme? Suprantame, kad prizai dideli – visgi ne kiekvieną dieną už tai, kad tau smagu, gali laimėti kelionę į Švedijoje esantį vaikų linksmybių muziejų „Junibacken“, tačiau net ir prie didžiausių norų kažkaip turėtume atrinkti tuos, kurie gali pasirodyti, o kurie ne.

Karnavalas truks apie pusantros valandos, reikia suspėti dar ir padainuoti, pašokti, užkąsti, pasidžiaugti vieniems kitų kostiumais. Dėl šios priežasties nusprendėme leisti pasirodyti pirmiesiems užsiregistravusiems dalyviams: visgi kas pirmesnis – tas gudresnis. “

Registruotis į „Knygų veikėjų pasirodymą“ galima iki lapkričio 30 dienos. Registracijos anketą galima rasti čia.

Dar viena vaikų ir jaunimo literatūros festivalio atidarymo šventės staigmena – pirmasis vaikų knygų kūrėjų ir iliustratorių muzikinės grupės „Knygų vaikai“ pasirodymas. Grupę sudaro puikiai žinomi vaikų literatūros kūrėjai Kotryna Zylė, Tomas Dirgėla, Virgis Šidlauskas bei Benas Bėrantas.

Daugiau informacijos apie „Knygų veikėjų karnavalą“ bei „Knygų veikėjų pasirodymo“ taisykles galima rasti čia.

„Knygų veikėjų karnavalas“ – Vaikų ir jaunimo literatūros festivalio „Vaikų Kalėdų sala“ dalis. Festivalio programą galite rasti čia. Festivalį globoja Vilniaus miesto savivaldybė, remia Lietuvos Kultūros taryba ir Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje. Renginys vyks gruodžio 7–9 d. Vilniaus mokytojų namuose, Vilniaus g. 39, Vilniuje. Renginys nemokamas.

VIDEO: Kuo svarbus skaitymas ir kaip vaikus sudominti knygomis?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius