Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus knygų mugėje – raktas į žydų kultūrą

Leidykla „Didakta“ Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metus pasitinka su Živilės Avital-Juonytės knyga „Žydų šventės ir tradicijos“. Kodėl žydai Naujuosius metus švenčia rudenį, po jų pasninkauja, o vėliau leidžia laiką palapinėse? Per kokią šventę Izraelyje dvidešimt penkioms valandoms sustoja ne tik eismas keliuose, bet ir visiškai uždaroma oro erdvė? Kokios šventės proga valgomos priešo ausys ir nevengiama išgerti tiek, kad neatskirtum kairės nuo dešinės?
Živilė Avital-Juonytė „Žydų šventės ir tradicijos“
Živilė Avital-Juonytė „Žydų šventės ir tradicijos“ / Knygos viršelis

Atsakymai į šiuos klausimus ir daugybė kitų įdomių bei netikėtų faktų sugulė į knygą „Žydų šventės ir tradicijos“. Tai – pirmoji išskirtinai šiai temai skirta knyga lietuvių kalba.

Gausiai iliustruotame leidinyje pristatomos žydų religinės ir pasaulietinės šventės, gyvenimo ciklo etapai ir juos lydintys papročiai bei tradicijos, supažindinama su šeštą tūkstantmetį skaičiuojančiu žydų kalendoriumi, pagrįstu mėnulio ciklais. Knygos tekstus papildo taikliai parinktos iliustracijos, tarp kurių – unikalūs istoriniai eksponatai iš Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus kolekcijų.

Pasak knygos autorės, žydų šventės ir tradicijos – raktas į nepaprastai turtingą ir daugialypę žydų kultūrą.

„Šventėse užkoduota labai daug – žydų tautos vertybės, identitetas, atmintis apie kovas ir pergales, sąsajos su istorine tėvyne – Izraeliu, ryšys su Dievu. Norintys geriau perprasti žydų kultūrą į ją pirmiausia turėtų pažvelgti per švenčių ir gyvenimo ciklo prizmę. Manau, kad tokios knygos lietuvių kalba reikėjo labai seniai. Džiugu, kad ji pasirodo būtent Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metais“, – teigia Živilė A.Juonytė.

Živilė Avital Juonytė – tarptautinės komunikacijos specialistė, knygos „Izraelis ir jo žmonės“, straipsnių bei paskaitų žydų kultūros tema autorė. Baigusi magistrantūros studijas Jeruzalės Hebrajų universitete, ne vienerius metus dirbo Valstybiniame Vilniaus Gaono žydų muziejuje. Nuo 2019 m. gyvena Tel Avive.

Vieni pirmųjų su leidiniu susipažins Vilniaus knygų mugės lankytojai: vasario 20 d. 14 val. mugėje vyks knygos pristatymas. Mugės išvakarėse, vasario 19 d. 18 val., knyga bus pristatoma Valstybiniame Vilniaus Gaono žydų muziejuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius