Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

W. Bruce'as Cameronas: „Šuns tikslas“ arba bandymas atsakyti į klausimą, kurio atsakymą slepia šuo

„Šuns tikslas“ – knyga, pavadinimu intriguojanti ne tik šunų mylėtojus, bet ir labai skeptiškus skaitytojus. Ar tikrai žmogus gali atsakyti į klausimą, ne tik kaip, bet ir ką mąsto šuo? Manau, šioje diskusijoje skeptikų atsirastų labai daug. W. Bruce‘as Cameron‘as jau knygos pradžioje bando išvengti šios diskusijos pabrėždamas, kad skaitė daugybę knygų, mokslinių straipsnių ir tyrimų, kurie fokusavosi į šunų elgseną, santykius su žmonėmis, stebėjo šunis ir jų mokytojus.
Knygos „Šuns tikslas“ viršelis
Knygos „Šuns tikslas“ viršelis / Leidykla „Alma Littera“

Jei šis autoriaus pasiteisinimas nepastūmė kritiško žvilgsnio į šoną, derėtų į šią knygą pažvelgti kaip į pamąstymą, vieną iš bandymų atsakyti į klausimą, koks yra šuns tikslas šioje žemėje?

KETURI GYVENIMAI. W. Bruce‘as Cameronas pasakoja apie keturis to paties šuns gyvenimus. Istorija prasideda nuo laukinio šunyčio, kuris atsiduria šunų pilname meksikiečių šeimos kieme ir ten su savo broliais bando išsikovoti vietą dideliame konkuruojančiame būryje. Antrą kartą šuo atgimsta auksaspalvio retriverio kailyje, apsigyvena aštuonmečio berniuko Itano namuose ir gauna vardą – Beilis. Šiuose namuose jis nugyvena ilgą šuns gyvenimą. Trečiasis gyvenimas pasisuka dar nepažįstama linkme – atgimęs kalyte Ele, jis tampa šuniu-gelbėtoju. Paskutinysis šio šuns gyvenimas, po ilgo blaškymosi ir kančių, sugrąžina benamį šunį į jau nebe aštuonmečio, o senolio Itano namus. Keisčiausia tai, kad visi keturi gyvenimai yra susiję vienas su kitu. Kiekviename jų šuo nepamiršta įgytos patirties. Kodėl būtent keturi gyvenimai? Istorijos pabaigoje šuo pasiekia savo tikslą, kuriam prireikia ne vieno, o keturių gyvenimų.

ŠUO IR ŽMOGUS. Tai vienas įdomiausių ryšių, kurį bando pažinti knygos autorius. Šioje istorijoje visuose keturiuose gyvenimuose šuo turi tam tikrą santykį su žmogumi, tačiau jie labai skirtingi, atskleidžiantys unikalius dalykus. Mes, žmonės, puikiai žinome savo poziciją ir kaip mes žiūrime į šunis. Žinome, dėl kokių priežasčių renkamės būtent tokios veislės ar dydžio šunį. Dažnai žinome ir tai, kada geriausias metas įsigyti šunį. O jei situacija apsiverčia aukštyn kojom: renkatės ne jūs, o šuo. Atidarote namų duris ir būtent prie jūsiškių cypia mažytis šunelis, ieškantis namų. Kodėl būtent prie jūsų durų ir būtent šiuo metu atsidūrė šis keturkojis? Atsitiktinumas? O kaip šuo žiūri į žmogų? Kokią taktiką naudoja pavergti žmogaus širdį? Ar šuo gali rinktis? Kodėl iš gausios vados mažylių išsirenkame būtent TĄ šuniuką? Gal jis tuo metu kitaip pažiūri į jus? Gal parodo kokį triuką? O tai atsitiktinumas ar... šuns tikslas?

ŠUNS TIKSLAS. Tai koks gi yra šuns tikslas šioje žemėje? Palaikyti žmogui draugiją? Pagyvinti naują damos rankinę? Išgąsdinti katę? Šimtą kartų sugauti kamuoliuką ir sugraužti penkias poras batų? W. B. Cameron‘o istorijos šuo turi kitokį tikslą. Tikriausiai ne be reikalo šuo vadinamas geriausiu žmogaus draugu. Koks yra draugo tikslas? Padėti. Paguosti. Neleisti likti vienam. Pradžiuginti. Išgelbėti. Suteikti gyvenimui prasmę. Koks yra šuns tikslas? Galbūt, būti draugu?

Neįprasta istorija. Garantuoju, sulauksianti įvairių nuomonių. Tačiau ar galime kategoriškai paneigti šį bandymą atsakytį į neįprastą klausimą? Tikriausiai ne. Nes tai prilgygtų nuomonei, kad mes žinome, koks yra šuns tikslas. Tad koks jis? O jei kam pavyktų paimti inteviu iš šuns – praneškit. Tada kalbėsim iš naujo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius