-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 09 11

78-ąjį sezoną Nacionalinė filharmonija kviečia į pasimatymus su muzika

Rugsėjo 14 d. simfoninės muzikos koncertu Lietuvos nacionalinė filharmonija (LNF) pradeda 78-ąjį koncertų sezoną ir plačiai atveria duris klausytojų susitikimams su muzika. Žadami įvairūs pasimatymai – kažkam gal pirmi, akli, kažkam su gerai pažįstamu bičiuliu, herojumi, tokie, kurie ilgainiui virsta ilga ir gražia draugyste, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Lietuvos Nacionalinės Filharmonijos 78-ojo sezono pristatymas
Lietuvos Nacionalinės Filharmonijos 78-ojo sezono pristatymas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Suskubti į susitikimus su muzika Filharmonijoje verta, mat 2019-aisiais klausytojų pamėgta didžioji koncertų salė bus uždaryta rekonstrukcijai. Atliekant remontą koncertai kelsis į kitas erdves, žadama daugiau gastrolių. Pasak LNF generalinės direktorės Rūtos Prusevičienės, imtis pastato remonto planuota dar nuo 2014-ųjų, tam ketinama skirti apie 2,9 mln. eurų Europos Sąjungos ir valstybės lėšų.

„Pagrindiniai darbai vyks 2019-aisiais, nuo sausio iki spalio. Bus modernizuojama vėdinimo sistema, žiūrovų kėdės, apšvietimo sistemos, atliekami kiti kosmetiniai patvarkymai. Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO) repetuos Mažojoje salėje, o koncertuos įvairiose kitose erdvėse. Po vieną LNSO koncertą per mėnesį viliamės surengti „Compensa“ koncertų salėje, kamerinio orkestro ir soliniai koncertai planuojami Valdovų rūmuose. Dėl remonto Filharmonijos kolektyvai 2019-aisiais žada dažniau vykti į gastroles. Susitikimų salėje stygių iš dalies kompensuos jau visu pajėgumu veikianti filharmonijos skaitmeninė koncertų salė – čia galima klausytis vertingiausių koncertų įrašų, jie pasiekiami puslapyje nationalphilharmonic.tv“ – sako R. Prusevičienė.

Iki 2019-ųjų LNF koncertinė veikla pulsuos įprastu ritmu. 78-ojo koncertų sezono pirmąjį pusmetį, nuo rugsėjo iki gruodžio, vien Vilniuje ketinama surengti per 50 koncertų. Intensyvų susitikimų su muzika sezoną jau šį penktadienį (rugsėjo 14 d.) pradės simfoninės muzikos vakaras, kuriame su maestro Modesto Pitrėno vadovaujamu LNSO grieš svečias iš Italijos – violončelininkas Giovanni Sollima. Koncerte skambės ir G. Sollimos kūryba – violončelininkas pagrieš savo paties Koncertą violončelei ir orkestrui „Liaudies pasakos“. O griežiant jo kompoziciją dviem violončelėms, prie italų atlikėjo prisidės lietuvių violončelininkas Glebas Pyšniakas. Sezono pradžios koncerte skambės ir jautri lietuvių kompozitorės Kristinos Vasiliauskaitės simfoninė partitūra „Simfonetė“. Tai bus subtili įžanga į 78-ąjį koncertų sezoną, šį pusmetį pratęsiant maestro Modesto Pitrėno sumanymą 2018-ųjų simfoninės muzikos koncertais savaip įprasminti Valstybės atkūrimo 100-mečio minėjimą. „Kiekvienoje LNSO programoje yra vienokia ar kitokia su šio valstybei svarbaus įvykio minėjimu mus siejanti gija“, – sako M. Pitrėnas.

Lietuvai švenčiant valstybės atkūrimo 100-metį, ypač suaktyvėjo kūrybiniai mainai. Lietuva pasauliui rodo geriausius savo muzikos meno pavyzdžius, o mūsų šalį aplanko žymiausi atlikėjai ir kolektyvai iš užsienio. Antai rugsėjį turą po Baltijos šalių sostines Vilnių, Rygą ir Taliną surengs itin aukštai vertinamas Berlyno „Konzerthaus“ orkestras, jo koncertas Filharmonijoje įvyks rugsėjo 26-ąją. Šį pusmetį Filharmonijoje sulauksime nemažai užsienio žvaigždžių: italų kamerinės muzikos ansamblio „I Solisti di Pavia“ ir violončelininko Enrico Dindo, Larso Ulriko Mortenseno diriguojamo Danijos baroko orkestro „Concerto Copenhagen“ ir smuikininko Fredriko Fromo, dirigentų Zhang Guoyongo, Keri-Lynn Wilson, Nicholo Miltono, Philippo Chizhevskio, Ville Matvejeffo, Constantino Orbeliano, dainininkų Meashos Brueggergosman (sopranas), Margaritos Levčuk (sopranas), Sergejaus Jēgerio (kontratenoras), pianistės Kristinos Miller, vargonininkių Ivetos Apkalnos ir Kattos (Katerina Chrobokova), kt. VšĮ „Vilniaus festivaliai“ kvietimu pirmą kartą Lietuvoje koncertuos garsioji Niujorko mušamųjų grupė „Mantra Percussion“. Savo scenoje turėtume sulaukti ir mūsų šalį svetur garsinančių pianistų Mūzos Rubackytės, Luko Geniušo, Guodos Gedvilaitės, Goldos Vainberg-Tatz, dainininko Edgaro Montvido, dirigentų Mirgos Gražinytės-Tylos, Giedrės Šlekytės, Martyno Stakionio bei kitų muzikų. Prie LNSO pulto šį sezoną išvysime ir Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro meno vadovą Gintarą Rinkevičių, o jo diriguojamame koncerte solo gros latvių smuiko žvaigždė Vineta Sareika.

Valstybės atkūrimo 100-mečiui gražiausių lietuvių kompozitorių dainų, poetų eilių ir lietuvių gyvenimo istorijų programą atliks maestro Petro Bingelio vadovaujamas Kauno valstybinis choras ir aktorius Dainius Svobonas. Koncertais Filharmonijoje bus paminėta ir daugiau įvairių sukakčių bei jubiliejų. Rugsėjo 29 d. kūrybinės veiklos 50-metį minės Čiurlionio kvartetas – koncerte „Romantiški kvintetai“ kvarteto senbuvis violončelininkas Saulius Lipčius savo pultą užleis į Lietuvą iš Austrijos grįžusiam talentingam jaunam atlikėjui Glebui Pyšniakui, su kvartetu muzikuos ansamblio kolega ir bendramintis pianistas Petras Geniušas. Spalio 21 d. į kūrybinės veiklos 50-mečio proga rengiamą intriguojančią popietę Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje pakvies dainininkė Giedrė Kaukaitė. Lapkričio 17 d. Filharmonijon buvusius ir esamus nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos moksleivius suburs veiklos 70-metį šiemet švenčiantis šios mokyklos choras.

Svarbiais susitikimų su muzika akcentais taps naujų kūrinių premjeros. Ypač minėtinos lietuvių kompozitorių premjeros – Loretos Narvilaitės festivaliui „Gaida“ rašomas kūrinys (spalio 27 d. LNSO koncerte), Donato Zakaro „Čiurkšlio iššūkis“ fleitai, altui ir klavesinui bei Mykolo Natalevičiaus „Dominus regit me“ sopranui, fleitai, altui ir klavesinui (spalio 28 d. ansamblio „Vilniaus arsenalas“ ir solistės Dovilės Kazonaitės koncerte), Vytauto Germanavičiaus naujas kamerinis opusas (spalio 30 d. vargonininkės Jūratės Landsbergytės, fleitininko Johanneso Hustedto ir violončelininkės Ramutės Kalnėnaitės koncerte), Rūtos Vitkauskaitės festivaliui „Gaida“ rašomas kūrinys (lapkričio 10 d. LNSO koncerte). Savita premjera taps lapkričio 24 d. Lietuvos kamerinio orkestro (LKO, meno vadovas Sergejus Krylovas), smuikininko Romano Mintso, dainininkės Yanos Ivanilovos ir dirigento Philippo Chizhevskio rengiamas koncertas „Leonidas Desiatnikovas ir Franzas Schubertas“ – jo programa reprezentuos neseniai LKO išleistą L. Desiatnikovo kūrinių CD.

Iki 2019-ųjų LNF koncertus rengs pačioje Filharmonijoje, Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje, Šv. Jonų bažnyčioje ir Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre. Keli koncertai pratęs tradicinį ciklą „Muzika Trakų pilyje“. Patrauklios muzikos programos skambės įvairiuose Lietuvos miestuose, ir toliau bus stiprinama edukacija, pristatomos pažintinės muzikos programos iš ciklų „Muzikos enciklopedija gyvai“, „Planeta orkestras“, „Koncertai visai šeimai“.

Pasak Filharmonijos generalinio direktoriaus pavaduotojos Ievos Tamutytės, edukacija yra viena prioritetinių Filharmonijos veiklos sričių. „Edukacinės programos padeda pasimatymams su muzika suburti vis daugiau jaunų, entuziastingų žmonių – tiek klausytojų, tiek muzikos atlikėjų ir kūrėjų. LNF repertuare randasi daugiau rytinių edukacinių renginių, artimai pažinčiai su muzika suburiančių tikslines moksleivių grupes. Pusmečio koncertuose pasirodys nemažai talentingo jaunimo, kaip antai Saro žemės jaunimo simfoninis orkestras ir obojininkas Pijus Paškevičius, jaunųjų konkursų laureatai Thomas Kelly (fortepijonas), Milda Daunoraitė (fortepijonas), Uliana Zhivitckaia (fleita), Songha Choi (smuikas), programos „Žvėrių karnavalas“ solistai Simonas Miknius ir Simonas Poška (fortepijonas), Rugilė Juknevičiūtė (violončelė), Rapolas Bartulis (klarnetas), Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos choras ir simfoninis orkestras, choras „Šv. Pranciškaus paukšteliai“, berniukų ir jaunuolių choras „Ąžuoliukas“, Sankt Peterburgo menų licėjaus mušamųjų instrumentų ansamblis ir kiti. Visada džiugina ir visu ryškumu sužibusių muzikos žvaigždžių debiutai Filharmonijos scenoje, pavyzdžiui, talentingojo ir temperamentingojo akordeonininko Martyno Levickio pasirodymas, publikos jis vėl labai laukiamas ir šį rudenį Filharmonijoje koncertuos su LNSO“, – sako I. Tamutytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius