-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 03 26

Albumas „Negirdėta Lietuva“ – muzikinė S.Petreikio dovana gimtajai šaliai

Šiais metais minėdami Lietuvos valstybei svarbias datas ir džiaugdamiesi Lietuvos nepriklausomybės šimtmečiu, daug kalbėjome apie Lietuvą, lietuvius ir lietuviškumą. Tačiau ką apie Lietuvą būtų galima sužinoti, jei visa tai būtų išreikšta instrumento garsu? Savitą atsakymą į šį klausimą pateikia neseniai pasirodžiusi Sauliaus Petreikio kompaktinė plokštelė „Negirdėta Lietuva“, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Saulius Petreikis
Saulius Petreikis / Ryčio Šeškaičio nuotr.

Aštuntajame soliniame multiinstrumentalisto albume skamba patys įvairiausi lietuviški instrumentai: švilpynės, molinukai, dambreliai, ragai ir t. t., iš didelės S.Petreikio instrumentų iš viso pasaulio kolekcijos.

Ryčio Šeškaičio nuotr. / Saulius Petreikis
Ryčio Šeškaičio nuotr. / Saulius Petreikis

Atlikėjas prisipažįsta nuolat po koncertų sulaukiantis smalsių klausytojų klausimų apie tai, kokie instrumentai skambėjo, iš kur vienas ar kitas atklydo į jo kolekciją. „Kai kurių lietuviškų instrumentų žmonės apskritai nebuvo girdėję arba buvo primiršę jų pavadinimus. Noriu priminti šiuos šimtus metų skambėjusius garsus, juose slypinčias istorijas ir toliau jas pasakoti“, – teigia menininkas.

Noriu priminti šiuos šimtus metų skambėjusius garsus bei juose slypinčias istorijas ir toliau jas pasakoti.

Kompaktinėje plokštelėje yra 35 senaisiais lietuviškais instrumentais atlikti kūriniai bei knygelė lietuvių ir anglų kalbomis, kurioje pateikiama informacija apie albume skambančius autentiškus lietuvių instrumentus. Naujai pasirodęs albumas atlieka ir pažintinę, ir edukacinę funkciją, yra įdomus ne tik lietuviškų instrumentų skambesiu besidomintiems užsienio svečiams, bet ir tautiečiams, mokytojams, kultūrininkams.

VIDEO: LT instrumentai: Karvės ragas (Atlikėjas Saulius Petreikis)

Norėdamas supažindinti visuomenę su unikaliu Lietuvos muzikiniu paveldu, S.Petreikis tapo internetinės platformos apie senuosius lietuvių instrumentus ltinstrumentai.lt idėjos autoriumi, o dalį naujai pasirodžiusio albumo kopijų žada padovanoti Lietuvos mokykloms bei bibliotekoms.

Gaivališkai ir nuoširdžiai pasakodamas muzikines istorijas autorius siekia perteikti garse užkoduotą amžinybės matmenį, šimtmečius aprėpiančius patyrimus, bendrą mus vienijančią ir suartinančią patirtį.

„Šis albumas – tai mumyse užkoduotos melodijos ir istorijos. Tai piemenys, žaidžiantys su molinukais ir švilpomis. Tai vaiko lūpose suspaustas bandūrėlis. Tai senolis, laukuose apraudojantis artimo netektį. Tai pamiškėje bandos parvarymą skelbiantis kerdžiaus rago signalas.

VIDEO: LT instrumentai: Dambrelis (Atlikėjas Saulius Petreikis)

Tai mergaitė, lumzdeliu besikalbanti su paukščiais. Tai kelionė į save, grįžimas prie šaknų, lietuvių kultūros meditacija, suteikianti stiprybės veikti ir neatskiriama nuo būtinybės šia autentika dalytis su kitais“, – albumą klausytojams pristato autorius.

Gyvai išgirsi užburiančių, skaidrių ir nuotaikingų „Negirdėta Lietuva“ kūrinių artimiausiu metu galės pajūrio ir sostinės gyventojai: balandžio 1 d. Palangoje, klube „Ramybė“, balandžio 6 d. Vilniuje, VU Planetariume, balandžio 13 d. Priekulės kultūros centre. Daugiau naujienų apie atlikėjo veiklą galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius