-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 11 21

Albumo recenzija: pianistės Carla Bley naujausias albumas – nuostabi džiazo puota

Pianistė Carla Bley, per savo karjerą 1970-1980 m. išleidusi tiek mažai albumų, kad kiekvieno jų pasirodymas gali būti prilygintas didžiam įvykiui, kuo toliau, tuo darosi produktyvesnė. Bėgant metams pianistės įrašų skaičius auga akyse (ir, beje, nepraranda nuostabios kokybės)! Vienas geriausiai šį teiginį iliustruojančių įrodymų – naujausias jos, Andy Sheppardo ir Steve'o Swallow albumas „Trios“.
Carla Bley, Andy Sheppard, Steve Swallow – „Trios“
Carla Bley, Andy Sheppard, Steve Swallow – „Trios“

„Trios“ pagrindinė mintis yra apgaulingai paprasta: albume rasite šešias C.Bley kompozicijas, kurios atliktos trijų atlikėjų – pačios C.Bley (pianinas), A.Sheppardo (tenoru ir sopranu skambantis saksofonas) ir S.Swallow  (bosinė gitara). Nepaisant to, visi šeši kūriniai sklidini kūrybingo linksmumo, ir albume girdimi interpretacijų vingiai tik dar kartą įrodo nerimastingai talpius pianistės kūrinius.

Albumas „Trios“ paremtas ilgomis, kelių dalių kompozicijomis, tačiau įdėmesnis klausytojas iškart pastebės, kokį didelį dėmesį muzikantai skiria net menkiausioms skambesio smulkmenoms.

Vienas ryškiausių albumo kūrinių kūrinių – trijų dalių siuita „The Girl Who Cried Champagne“ – turi savo istoriją. C.Bley ir S.Swallow sieja ne tik muzikiniai, bet ir romantiški ryšiai, taigi šio kūrinio pavadinimas kilo iš S.Swallow kartą pasakyto komentaro šiai talentingai pianistei. S.Swallow ir C.Bley turi savo mažą ritualą – po kiekvieno sėkmingo kompozicijos užbaigimo užsisakyti po taurę šampano. Ir, kaip pastebėjo S.Swallow, kartais Carla padavėjui šaukdavo „Šampano!“ nuodėmingai dažnai! Taip ši miela istorija vėliau sugulė natų pavidalu ir dabar džiugina klausytojus.

Kai menininkas grįžta jau pramintu keliu žvilgtelti į savo buvusius šlovės spindulius, dažnai manoma, jog jo fantazijos versmė jau išsisėmė. Aišku tik viena – C.Bley šis pasakymas nepritaikomas. Džiazas užburia tuo, jog neturi „galiojimo datos“ nei pačiai muzikai, nei jos atlikėjui ar kūrėjui. Šis trio – nuostabi garso puota, į kurią būtų galima neabejotinai pakviesti visą džiazą transliuojantį radiją.

„Trios“ – modernus, bet kartu turintis subrandintą istoriją kūrinys. C.Bley, S.Swallow ir A.Sheppardas leidžia mums mėgautis unikaliu kameriniu įrašu, kupinu apsukrių staigmenų ir delikačios dramaturgijos, kuri kiekviename kūrinyje atsiskleidžia vis subtiliau.

Recenzija paremta Blogcritics.org

Carla Bley, Andy Sheppardo, Steve Swallow albumą „Trios“ galite įsigyti „Rūdninkų knygyne“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius