Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 03

Arturo Bumšteino ir ansamblio „Melos“ performanse – dainos su garsą izoliuojančiomis ausinėmis

„Klausymosi ištekliai“ – tai naujas kompozitoriaus bei garso menininko Arturo Bumšteino kūrinys, kurį drauge su Naujosios vokalinės muzikos kolektyvu „Melos“ gruodžio 9 d., ketvirtadienį gyvai galės patirti „Menų spaustuvėje“ susirinkę klausytojai, rašoma pranešime spaudai.
kompozitorius Arturas Bumšteinas
kompozitorius Arturas Bumšteinas / Organizatorių nuotr.

Po šiuo asociatyviu pavadinimu slepiasi sceninis kūrinys, kurį sudaro keturios pjesės. Kiekvienoje jų tyrinėjimas vis kitas negirdėjimo arba kitokio, konceptualaus, ar net ezoterinio girdėjimo būdas. Viso kūrinio metu vokalistės dėvi garsą izoliuojančias ausines.

„Tai – mano ilgalaikio estetinio intereso pirmas toks pristatymas Lietuvoje. Šią sritį galima apibūdinti tokiais skirtingais epitetais kaip muzika išplėstame lauke arba, kad ir tarpdisciplinine muzika bei turbūt, žinoma, konceptualizmu. Tai svarbu ta prasme, jog idėja yra pagrindinis meno kūrinio identiteto elementas: konceptualioje muzikoje idėjos/sumanymo dominantė nulemia visus kūrinio kompozicinius aspektus“, – apie „Klausymosi išteklius“ pasakoja autorius, kompozitorius bei garso menininkas A.Bumšteinas.

Ryčio Šeškaičio nuotr./Melos
Ryčio Šeškaičio nuotr./Melos

Pasak jo, „sumanymų“ muzikos pavyzdžių galime rasti daug: Alvin Lucier kūrinys „I am sitting in a room”, John Cage naudotas „I Ching“ metodas ar lenkų menininko Artur Żmijewski filmuotas kurčnebylių choras.

„Po metų, praleistų Berlyne, man kilo sumanymas pabandyti vokaliniam kolektyvui uždėti garsą izoliuojančias ausines ir pažiūrėti, kaip galima kolektyviai kurti muziką, kuri kartais ir paties garso (kaip vibruojančių molekulių) jau nebeturi“, – sako A.Bumšteinas.

Būtent dainavimas su garsą izoliuojančiomis ausinėmis, kuomet negirdi nieko aplink, tik pats save, ansamblio dainininkėms tapo didžiausiu atradimu kūrybinių dirbtuvių su A.Bumšteinu metu.

„Rezultatas mus visus pribloškė – kaip kiekviena iš mūsų individualiai suvokia ir intuityviai girdi muzikinio kūrinio melodiją, o rezultate, net norint, vargu ar taip pavyktų antrą kartą pakartoti“, kūrybinį procesą prisimena „Melos“ dainininkė ir vadovė Karolina Macytė.

Pasiruošimas performansui tapo didžiule laboratorija, kurioje tyrinėjama: kaip įžodinti garsą, kurio negirdi, bet jauti visu savo kūnu? Kaip vaizdas mums sužadina garsinę vaizduotę? Kaip mūsų kūnas reaguoja į garsus? Ką girdi, kai nieko negirdi?

Kitokį girdėjimą apmąstančiose pjesėse skamba ne tik vokalisčių balsai, bet ir objektai: plastikas, popierius, metalinė folija ir metaliniai objektai. Akustiškai izoliuotos dainininkės kūrinyje bando perduoti savo telepatinius garso pojūčius, mėgina atkurti gyvųjų skulptūrų seriją pagal žmonių, besiklausančių muzikos ausinėmis, fotografijas, o taip pat – viena kitos negirdėdamos dainuoja lietuvių liaudies dainas.

„Didžiausias džiaugsmas nutiko per mūsų paskutinę repeticiją, kuomet garsą izoliuojančias ausines dėvinčios „Melos“ pabandė atlikti lietuvių liaudies dainas. Toks jausmas, kad gražesnės muzikos nesu girdėjęs“, – prisimena kompozitorius.

Šis, konceptualų A.Bumšteino požiūrį į garsą atskleidžiantis performansas – ne pirmas toks kompozitoriaus biografijoje. A.Bumšteinas aktyviai reiškiasi tarpdisciplininio ir garso meno scenoje, groja kartu su improvacijos grupe ,,Sneeze Etiquette“.

Už muziką dviems spektakliams Krystiano Liupos „Austerlicas“ ir savo paties režisūrinį debiutą „Urbančičiaus metodas“ 2021 m. kompozitorius buvo apdovanotas auksiniu scenos kryžiumi, o jo performansas ,,Navigacijos“ 2020 m. gavo tarptautinį ,,Carapelli for Art“ fondo organizuojamo konkurso įvertinimą.

Kompozitoriaus A.Bumšteino idėjas įgyvendinti padėsiantis vokalinis ansamblis ,,Melos“ susikūrė prieš septynis metus. ,,Melos“ atlieka alternatyvią akademinę ir eksperimentinę muziką, garso menininkų kūrinius bei skatina naujos vokalinės muzikos kūrybą.

Gruodžio 9 d., 19 valandą naują A.Bumšteino kūrinį „Menų spaustuvėje“, Vilniuje pristatys dainininkės Gabrielė Bilevičiūtė, Karolina Ramonė, Karolina Macytė, Paulina Simutytė, Nėja Vaitiekūnaitė, Marija Baniulytė ir Magdalena Kozlovskaja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius