Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 19

Choras „Ave vita“ tapo universitetų jungimo įkaitu: ar išliks 85-erius metus gyvuojantis kolektyvas?

85-erius metus gyvuojančio akademinio choro „Ave vita“ vadovas Kastytis Barisas šią savaitę sužinojo, jog sutartis su juo nebus pratęsiama. Apie tai K.Barisą informavo Vytauto Didžiojo universitetas, chorą po universitetų jungtuvių „paveldėjęs“ iš Lietuvos edukologijos universiteto.
Choras „Ave vita“
Choras „Ave vita“ / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Esamiems ir buvusiems studentams nerimaujant dėl choro ateities, VDU rektorius sako, jog tiek kolektyvą, tiek jo vadovą bus siekiama išlaikyti, tačiau tai – nebe VDU galioje. Viskas priklauso nuo to, ar VDU Švietimo akademijai Vilniuje bus leista priimti naujus studentus.

K.Barisas: šiuo sprendimu buvo perpildyta taurė

25-erius metus chorui vadovavęs Kastytis Barisas teigia nesulaukęs paaiškinimo, kodėl sutartis su juo nebus pratęsta – elektroniniame laiške, kuris buvo atsiųstas VDU Studentų reikalų departamento vadovo, informuojama apie sprendimą bei linkima sėkmės tolesniame „kūrybos ir karjeros kelyje“.

„Buvo didelis šokas, kai sužinojau, kad sutartis netęsiama. Mūsų planai organizuojami metus į priekį. Sausio 6 d. turime koncertą miesto visuomenei Vilniuje, balandį turime vykti į Kazachstaną – bilietai jau nupirkti, kelio atgal nėra, ruošiamės 85-mečio koncertui su simfoniniu orkestru, laukia Dainų šventės... Jau suorganizuoti renginiai, o mes staiga netenkam darbo. Čia virš žmogiškumo. Mano supratimu, turėjo pasikviesti bent du mėnesius prieš, pasakyti, kad gal nėra pinigų, gal nebenorim to choro, gal kokios asmeninės priežastys“, – pasakojo K.Barisas.

Vis tik antradienį K.Barisas teigia sulaukęs rektoriaus skambučio: „Rektoriaus man paskambino ir pranešė, kad sutartis tęsiama. Tai buvo žodinis susitarimas, popierių kol kas neturiu.“

LEU archyvo nuotr./LEU akademinis choras „Ave Vita“
LEU archyvo nuotr./LEU akademinis choras „Ave Vita“

Choro vadovas teigia, jog jam labai svarbu pratęsti ilgus metus gyvuojančio kolektyvo istoriją: „Lietuvoje nėra nei vieno studentų choro, kuriame dainuotų vien studentai. Studentai, baigę studijas, nori pasilikti kolektyve ir jame lieka, dainuoja, groja. Dabar prisikabinama, kad mažai studentų. Aišku, kad studentų mažai, kai dvejus metus nebuvo priėmimo [į studijas]. Bet mes laikomės, priėmėm naujų narių, iš visų jėgų stengiamės išsilaikyti.

Mano svajonė buvo išlaikyti chorą šituose „optimizavimuose“. Jau nekalbu apie atlyginimą – mano atlyginimas dabar yra žemiausias per visą mano gyvenimą. Aš tapau specialistu. Visą laiką buvau choro vadovas, o dabar, po universitetų sujungimo, tapau VDU Studentų departamento specialistu.“

Jei ne šitas universitetas, gal koks nors privatus universitetas, kolegija priimtų mūsų chorą?, – klausė K.Barisas.

Pasak K.Bariso, šiandien choras susiduria ir su sunkumais organizuojant koncertus: „Koncertų turime 40-50 per metus, iš tiesų daug koncertuojam. Bet dabar nebegalime tiek daug judėti. Kaunas autobusus pardavė, į keliones daugiausia važiuojam visi su savo automobiliais, susimetam pinigėlius ir važiuojam koncertuoti. Kartais duoda autobusiuką 14-os vietų ir 8-ių vietų, tačiau mūsų yra daugiau. Bandom kažkaip derintis“, – pasakojo choro vadovas.

Jo teigimu, VDU jis sulaukia gerokai mažiau geranoriškumo, nei jo sulaukdavo LEU: „Man atrodo, kad [šiuo sprendimu] tiesiog buvo perpildyta taurė. Dėl mokytojų likimo, dėl to, kad universitetas (LEU) ne prijungiamas, o praktiškai naikinamas, profesūra ir dėstytojai yra išmetami iš darbo ir t.t. <...> Jei ne šitas universitetas, gal koks nors privatus universitetas, kolegija priimtų mūsų chorą?“, – klausė K.Barisas.

VDU rektorius: ateina grėsmingas laikotarpis

Komentuodamas situaciją, VDU rektorius Juozas Augutis primena, jog 2017 m. LR Seimo ir LR Vyriausybės nutarimu Lietuvoje turėjo būti sukurti 3 nacionaliniai mokytojų rengimo centrai Kaune (VDU), Vilniuje (VU) ir Šiauliuose (VU filialas). Buvo teigiama, jog „valstybė tikslingai rems visų trijų mokytojų rengimo centrų studijų programų atnaujinimą, mokslinės kompetencijos centrų stiprinimą“.

2018 m. buvo numatyta, kad „reorganizuojant Lietuvos edukologijos universitetą ir Aleksandro Stulginskio universitetą, užtikrinamas jų veiklos tęstinumas, įsipareigojimų vykdymas, darbo santykių tęstinumas, juridinių ir fizinių asmenų finansinių įsipareigojimų vykdymas“. Tačiau, rektoriaus teigimu, įsipareigojimai nėra vykdomi – VDU negali sklandžiai vykdyti priėmimo į ugdymo krypties programas Vilniuje, o tai reiškia, jog negali ir užtikrinti meno kolektyvų veiklos tęstinumo.

Kadangi nyksta visa veikla Vilniuje, naujų studentų nėra priimama, užsidaro viskas – ne tik chorai, ne tik meno kolektyvai. Sprendžiamas 150 žmonių likimas.

„Po universitetų rengimo reformos, buvo nutarta, kad VDU Švietimo akademija, kurios dalis yra Vilniuje, nebepriims naujų studentų – išleis jau turėtus, o tuomet viskas kelsis į Kauną. Bet praėjo jau daugiau nei dveji metai ir matom štai tokį rezultatą – Vilniuje neišsiplėtojo joks universitetinis pedagogų rengimo centras. Iš Edukologijos universiteto keletas darbuotojų perėjo į Vilniaus universitetą (VU) ir paleido darželių auklėtojų programą, o VU bandymas paleisti mokytojų-dalykininkų programą nedavė jokių rezultatų – per dvejus metus nei vienas studentas nebuvo priimtas. VU nebuvo sukurtas joks padalinys mokytojų rengimui. Filosofijos fakultete yra tik Pedagogų rengimo centras, kuris buvo ir seniau“, – 15min sakė J.Augutis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Juozas Augutis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Juozas Augutis

Anot jo, atsižvelgus į situaciją siūloma, kad VDU Švietimo akademijai, kurios dalis yra ir Vilniuje, būtų leista priimti studentus į ugdymo programas.

„Deja, šito padaryti mes negalime arba negalime to daryti pilna apimtimi. Pastatas, kuriame dabar esame, yra tik ketveriems metams duotas universitetui. O pagrindinis dalykas – biudžetinės lėšos, numatytos pagal susijungimo protokolus ir dokumentus, į universitetą neateina ir mes negalime tos infrastruktūros išvystyti, tos transformacijos įgyvendinimo sklandžiai ir greitai padaryti taip, kaip numatyta plane“, – sakė VDU rektorius.

Jis taip pat primena, kad VDU jau keletą metų vienintelis priima studentus į bakalauro dalyko pedagogikos studijų programą, t.y. rengia dalyko mokytojus. Taip pat tai yra vienintelis universitetinis mokytojų kvalifikacijos tobulinimo centras, organizuojantis profesinių kompetencijų tobulinimą, perkvalifikavimą ir dviejų dalykų mokymą, todėl uždarius VDU Švietimo akademiją Vilniuje, rektoriaus teigimu, mokytojų rengimas ir profesinis tobulinimas nebus užtikrinamas.

„Ką tik padarėme tyrimą – šiandien Švietimo akademijoje pirmas pristatymas, po to jį pateiksim ir spaudai – kiek, kokių mokytojų ir kur trūksta bei kaip juos parengti. Ateina pakankamai grėsmingas laikotarpis ir labai neužilgo“, – tvirtino J.Augutis.

Rektoriaus teigimu, šių metų rugsėjį švietimo sektoriuje trūko 400 darbuotojų. Tačiau tai – ne vienintelis iššūkis. Pasak MOSTA, šiuo metu beveik pusė šalyje dirbančių pedagogų yra 50-ies metų amžiaus arba vyresni, o jau 2022 m. penktadalis pedagogų bus pensinio amžiaus.

Komentuodamas tolesnę choro „Ave vita“ ir kitų VDU meno kolektyvų veiklą, J.Augutis sako: „Kadangi nyksta visa veikla Vilniuje, naujų studentų nėra priimama, užsidaro viskas – ne tik chorai, ne tik meno kolektyvai. Sprendžiamas 150 žmonių likimas. <...>

Galbūt, išimties tvarka dėl šio ypatingo, nusipelniusio choro pusei metų [sutartį] galim pratęsti ir laukti sprendimo.

Mes šitą neapibrėžtą situaciją turime jau ilgą laiką. Negalime su žmonėmis sudaryti ilgalaikių sutarčių – kaip ir su choro vadovu, sutartis buvo sudaryta iki šių metų pabaigos, nes vis bandėme šį klausimą išspręsti. Dabar ši sutartis baigiasi, jis buvo apie tai informuotas. Kol negausime aiškaus atsakymo iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, iš Seimo Švietimo ir mokslo komiteto, mes negalime apsiimti įsipareigojimų.

Galbūt, išimties tvarka dėl šio ypatingo, nusipelniusio choro pusei metų [sutartį] galim pratęsti ir laukti to sprendimo. Jei sprendimas bus neigiamas ir bus pasakyta, kad mes nieko negalim plėtoti, tai tuomet sutartys negalės būti pratęstos. Jei sprendimas bus kitoks, o šiek tiek vilčių yra, tuomet, žinoma, visas veiklas pratęsim”, – sakė VDU rektorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius