Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 06

Dainų šventėje dalyvaujančio japonų choro vadovai žada čia pakviesti ir daugiau tautiečių

Dainų šventėje, vienijančioje viso pasaulio lietuvius, šiemet pirmą kartą dalyvauja užsienio kolektyvai – finaliniame šimtmečio Dainų šventės renginyje, Dainų dienoje, drauge su 12 tūkstančių atlikėjų dainuos moterų choras „Vocal Orange“ iš Austrijos ir vyrų chorų draugija „Jordankai“ iš Japonijos.
Takeši Ueda ir Takuži Jasumoto
Takeši Ueda ir Takuži Jasumoto / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Pastarojo choro vadovai – dirigentas Takeši Ueda ir meno vadovas Takužis Jasumoto – teigė, jog dalyvauti Lietuvai tokiame svarbiame renginyje jiems ir jų vadovaujamiems choristams yra didžiulė garbė.

Apie netikėtą sprendimą atvykti į Dainų šventę ir pastangas išmokti lietuvišką repertuarą T.Ueda ir T.Jasumoto pasakoja 15min.

– Kaip sužinojote apie Lietuvoje vykstančią Dainų šventę, kodėl ja susidomėjote?

T.Jasumoto: Prieš trejus metus į Japoniją atvyko choras iš Lietuvos. Tuomet sužinojau apie Č.Sugiharą, kuris per Antrąjį pasaulinį karą Lietuvoje išgelbėjo daug žydų. Ši istorija mane tikrai labai sujaudino ir paskatino daugiau pasidomėti Lietuva, neilgai trukus išgirdau ir apie Dainų šventę.

Kadangi vadovauju chorui, šovė mintis, jog galbūt su juo galėtume atvykti į Lietuvą ir sudalyvauti Dainų šventėje. Pakalbinau choristus, ši mintis pasirodė įdomi ir jiems – kas norėjo, galėjo prisijungti.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Takuži Jasumoto
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Takuži Jasumoto

– Kiek choristų atvyko į Dainų šventę?

T.Jasumoto: „Jordankai“ iš viso priklauso keturiasdešimt choristų, vykti į Lietuvą siūlėme visiems. Atvykti norėjo 19 žmonių, tačiau 2 choristams susirgus prieš pat renginį, į Dainų šventę atvyko 17 choristų iš Japonijos.

– Visą repertuarą teko išmokti lietuvių kalba. Kaip sekėsi susidoroti su šia užduotimi?

T.Ueda: Mums tai tikrai buvo didelis iššūkis. Tačiau Dainų šventė yra skirta lietuviams, ji vienija lietuvius, yra tarsi malda šaliai, ir mes, norėdami prisijungti prie tokio didelio, tokio nuostabaus renginio, supratome, kad turime dėti absoliučiai visas pastangas, kad išmoktume Dainų šventės repertuarą lietuviškai. Tikrai labai stengėmės, išsirašėme visų repertuaro dainų tarimą japoniškai ir jo mokėmės.

T.Jasumoto: Mūsų dirigentas labai griežtas, tikrai daug dirbo su choristais, mokydamas lietuviškų dainų tekstų. Bet kartais jis būna ir švelnus (juokiasi).

– Kaip vertinate Dainų šventės repertuarą? Ar yra dainų, kurios tapo choristų favoritėmis?

T.Jasumoto: Repertuaras puikus – pakankamai įvairus ir įdomus, labai džiaugiamės galėdami jį atlikti drauge su lietuviais.

O pati populiariausia daina tarp mūsų choristų – „Mano gimtinė“. Ji visiems labiausiai patinka.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Takeši Ueda
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Takeši Ueda

– Kaip vertinate renginio organizaciją?

T.Ueda: Viskas tikrai puiku. Esame dėkingi, kad visi mus taip šiltai priima, o renginys yra organizuojamas be priekaištų.

– Galbūt planuojate į Dainų šventę sugrįžti ir vėl?

T.Jasumoto: Sunku pasakyti, kas bus po ketverių metų, tačiau mes tikrai pakviesime ir daugiau chorų iš Japonijos sudalyvauti Dainų šventėje Lietuvoje. Pasiūlysime jiems prisijungti prie mūsų – pasižiūrėsime, koks bus rezultatas.

VIDEO: Dainų šventė jau čia: ar žinojote, kad pirmoji Dainų šventė Lietuvoje įvyko dar 1924 m.?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius