Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 19

Festivalyje „nowJapan“ – Tokijo gatvių šurmulio įkvėpta muzika su japoniškąja Bjork

Priversti žiūrovus mąstyti muzikos garsais. Būtent to siekia rugsėjo 10–11 d. vyksiantis netikėtos Japonijos kultūros festivalis „nowJapan“, siūlantis panirti į egzotišką audiovizualinį nuotykį. Muzikinė festivalio programa ne tik privers smegenis dirbti visai kitu režimu, bet ir pakvies Japonijos mylėtojus paklausyti Tokijo gatvių šurmulio įkvėptų pasirodymų.
„Cuushe“
„Cuushe“ / Organizatorių nuotr.
Temos: 1 15min kultūra

Savo auditoriją viliosiantis ANIME, MANGA ir COSPLAY burtažodžiais, „nowJapan“ suteiks galimybę pažinti Japoniją ir per muziką. Festivalyje pasirodys visame pasaulyje žinomi japonai „Cuushe“ ir „aus“, o vietinių muzikantų frontą atstovaus vilniečiai „WhaleSounds“ ir melomanas Marius Mozūraitis („Despotin Beat Club“).

„Muzika visada buvo neatskiriama „nowJapan“ dalis. Festivalis siekia atrasti sąsajas tarp Japonijos, kuri yra ten, už tūkstančių kilometrų ir tos, kuri yra čia, Lietuvoje, todėl koncerto atlikėjai vienas kitą puikiai papildo“, – sako „nowJapan“ programos sudarytoja Milda Savickaitė.

„Cuushe“ – japoniškoji Bjork

Japonų atlikėja ir multiinstrumentalistė „Cuushe“ žino nepamirštamo koncerto receptą. Prieš porą metų pakerėjusi Lietuvos publiką įspūdingais vizualiniais sprendimais ir kiekvieną garsą apraizgiusiais estetiniais čiuptuvais, šįsyk Cuushe grįžta su pernai metais išleistu ketvirtuoju albumu, su dar daugiau paslapčių ir ambient bei dream Pop žanrais, sujungtais jos išskirtinio vokalo.

Debiutavusi dar 2009 m. „Cuushe“ greitai užsitarnavo alternatyvios muzikos gerbėjų simpatijas. Kultūros platforma „Time Out Tokyo“ paskelbė jos debiutinį albumą „Girl You Know That I Am Here But The Dream“ geriausiu 2012 m. Japonijos albumu. Praėjusiais metais pasauliui pristatytas naujausias jos darbas „Night lines“ tapo niekada nemiegančio Tokijo veidrodžiu, atspindinčiu didžiulio miesto gyvenimą ir jo sukeliamą vienatvę.

Organizatorių nuotr./„Cuushe“
Organizatorių nuotr./„Cuushe“

Savo dainomis „Cuushe“ pasakoja istorijas apie žmonių susvetimėjimą, betoninės kasdienybės šurmulį ir dirbtinę gatvių šviesą, kuri įsuka į save lyg fantasmagoriška nakties karuselė. „Cuushe“ muzika emocinga, nuklystanti į kitas galaktikas ir vėl grįžtanti atgal. Lyg naktinis Tokijas, kuris bruzdėdamas pasitinka naują rytą, taip ir nesudėjęs bluosto.

„Cuushe“ išskirtinumas – didžiulis dėmesys vizualinei muzikos pusei. Kiekvieną atlikėjos klipą kūrė individualūs kūrėjai: nuo animacijos piešimo specialistų iki video menininkų. Muzika ir vaizdas „Cuushe“ koncertuose yra susipynę, papildantys vienas kitą ir įtraukiantys į nesibaigiantį estetinį katarsį.

Atlikėjos muzikos galima pasiklausyti čia.

Elektronika įkvėpta kasdienybės

Atlikėjai „Cuushe“ talkins elektroninių garsų virtuozas „aus“, kuris meistriškai įsiskverbia į klausytojų smegenis ir užpildo kiekvieną neuroną ambiento muzikos alsavimu. „aus” yra Yasuhiko Fukuzono solinis projektas. Fukuzono dar būdamas paaugliu pradėjo kurti muziką eksperimentiniams filmams. 2004 m. jis pradėjo pasirodymus kaip atlikėjas „aus“ ir nuo to laiko tapo neatskiriama Japonijos scenos dalimi. Fukuzono sumaniai ir subtiliai derina elektroniką su garsais iš kasdienio gyvenimo, pindamas juos į vieną nepamirštamą muzikinį siužetą.

Atlikėjo muzikos pasiklausyti galima čia.

Organizatorių nuotr./„Aus“
Organizatorių nuotr./„Aus“

Muzika – kontaktas su vandenynu

Japonija ir banginiai – skaudi diskusija, kuriai ši šalis nenoriai atsiveria. „nowJapan“ kartu su muzikalių aktorių grupe „WhaleSounds“ iš Lietuvos pakvies į kitokią – garsų, jausmų ir japoniško ambiento – medžioklę ir priartins masyvias vandenynų gelmes prie mūsų ausų.

Po „WhaleSounds“ pavadinimu slepiasi penki jauni muzikuojantys aktoriai, pasirengę sužavėti savo rytietiškais ambient muzikos stiliaus garsais. Save jie laiko penkių motorų laivu, kurio kelionė prasideda vandenyno gilumose kartu su muzika ir klajonėmis, padedančiomis įsilieti į vandenų pasaulį. Iš visos vandenynų gyvūnijos, banginiams geriausiai sekasi užmegzti kontaktą su vandenynais ir pasakoti istorijas apie neatmenamus laikus. Jas išgirsti pakvies „WhaleSounds“.

„WhaleSounds“ laivas yra jungtis tarp praeities ir dabarties, gamtos ir žmogaus, dabarties ir ateities. Vandenyno bangos įkvepia vaikinus ištransliuoti vidinę jėgą, ramybę ir gerumą.

Organizatorių nuotr./„Whalesounds“
Organizatorių nuotr./„Whalesounds“

Atlikėjo muzikos pasiklausyti galima čia.

Paskaita apie Japonijos muziką

Muziką galima ne tik groti, bet ir apie ją kalbėti. Šios misijos imsis ilgametės radijo laidos apie miesto kultūrą ir eksperimentinę muziką „Despotin Beat Club“ vedėjas ir buvusio ikoniško internetinio žurnalo pravda.lt redaktorius, didžėjus bei melomanas Marius Mozūraitis.

Festivalio „nowJapan“ metu jis papasakos, ką reiškia paslaptinga sąvoka „miesto skambesys“ ir kodėl ji yra pernelyg plati, kad tiktų apibūdinti šiuolaikinėje muzikoje vykstančius reiškinius. Pagrindinis pranešimo akcentas dedamas ant Japonijos muzikos išradingumo ir kultūrinių inovacijų. Ši šalis jau daugybę metų sugeba „gaminti“ unikalų ir autentišką požiūrį į meną, kuris skiriasi nuo likusio pasaulio. Kaip jai pavyksta nuolatos stebinti net ir visko girdėjusius melomanus?

Pranešimas bus gausiai iliustruotas muzikiniais pavyzdžiais, tad norintys geriau pažinti tolimosios Japonijos kultūros fenomeną – turėtų apsibraukti „nowJapan“ pavadinimą raudonai.

Festivalis „nowJapan“ vyks rugsėjo 10-11 d. „Litexpo “ parodų rūmuose, o „Cuushe“ ir „aus“ koncertas rugsėjo 10 d. 21 val. Kultūros bare „Kablys“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius