Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 07

Filmas „Sounds And Silence“: neįprasta dokumentika apie muzikos pasaulį pakeitusį Manfredą Eicherį

Vieni žmonės sukūrė produktus, pasaulyje sukėlusius tikrus perversmus. Kiti savo gyvenimus paaukojo nuskriaustųjų gerovei, treti tuo tarpu užkariavo kalnus ir kūrė verslo imperijas. Dar kiti apakino mus savo genialiomis idėjomis ir netradiciniu menu, ką būtų galima prilyginti minties ir raiškos revoliucijai. Į šią kategoriją ir įrašome „ECM Records“ leidyklos vadovą Manfredą Eicherį, pakeitusį muzikos pasaulį savo darbu.
Manfredas Eicheris
Manfredas Eicheris / Marek Vogel nuotr.

Per 40 metų „ECM Records“, į priekį vedama M. Eicherio vizijų ir estetikos, išleido vienus iš svarbiausių džiazo, eksperimentinės ir moderniosios klasikos įrašų, rašo allaboutjazz.com.

„Sounds And Silence“ – intymus M.Eicherio portretas, be kurio nebūtų sužibęs dabar visų dievinamas džiazo ir moderniosios klasikinės muzikos žvaigždynas. Taigi šveicarai kino kūrėjai Norbertas Wiedmeris ir Peteris Guyeris penkerius metus su kamera sekiojo ECM vadovą tarsi Odisėją, keliaujantį po įvairias šalis, kuriose ECM muzika buvo sukurta natūraliomis tų šalių sąlygomis. 

Nors „Sounds And Silence“ pristatomas kaip dokumentinis filmas, jis ryškiai skiriasi nuo įprastinės dokumentikos; tai greičiau būtų galima įvardyti kaip keistų ir eklektiškų garsų sąliejį, sudarantį vaizduotę sužadinančią ir neįprastą muzikinę simfoniją

Pagrindinė filmo mintis nėra nukreipta vien tik į M. Eicherį: jo asmenybę čia atskleidžia komunikacija su leidyklos darbuotojais ir muzikantais. Pavyzdžiui, filme matome, kaip M. Eicheris seka kompozitoriaus Arvo Pärto įrašo rengimą ortodoksų bažnyčioje Estijoje, dalyvauja pianistės Eleni Karaindrou koncerte Graikijoje, stebi saksofonisto Jano Garbareko ir smuikininkės Kim Kashkashian darbą įrašų studijoje ir t. t. „Sounds And Silence“ suteikia galimybę iš arti išvysti profesionalų M. Eicherio darbą ir jo alchemišką bendravimą su atlikėjais. 

Nors „Sounds And Silence“ pristatomas kaip dokumentinis filmas, jis ryškiai skiriasi nuo įprastinės dokumentikos; tai greičiau būtų galima įvardyti kaip keistų ir eklektiškų garsų sąliejį, sudarantį vaizduotę sužadinančią ir neįprastą muzikinę simfoniją. Tai greičiau ne dokumentika, o komunikacijos, mąstymo filmas: sulipdytas iš elegiškų epizodų ir M. Eicherio gyvenimo akimirkų. Filme neišvysite nuobodžių „portretinių“ scenų, – judėjimas, nors ir lėtas, bet nesiliaujantis visame kūrinyje. Net visi filme rodomi koncertai nufilmuoti skirtingai. Rezultatas – kino kūrinys, kuriame didžiausią vaidmenį atlieka muzikos atlikimas. Gal ne veltui kritikai „Sounds And Silence“ praminė klausymosi ir išgirdimo meno filmu. ECM vadovas M. Eicheris, žvelgdamas į muziką ypač skrupulingai ir tiesiog į ją panirdamas, filme atsiskleidžia kaip dešinioji visų muzikantų ranka. Visa tai vainikuoja sąžiningumas ir absoliutus pasitikėjimas. 

„Sounds And Silence“ – visapusiškai ryškus kūrinys. Tačiau labiausiai jame suspindi būtent M. Eicherio rafinuotos nuojautos, supratimo ir aukščiausio lygio vizijų įgyvendinimas, rimtosios muzikos mylėtojams dovanojantis dangiškas natas. 

DVD „Sounds And Silence“ galite įsigyti „Rūdninkų knygyne“

VIDEO: Filmas „Sounds And Silence“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius