Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 10

Gitaristas Giedrius Kiela apie „Solo ansamblio“ „ištąsytą“ muziką: ji „veža“

„Paprasčiau, kai grupėje yra labai aiškus lyderis arba kažkas atsineša dainą. O mes visuomet einame kitu keliu: dainą iš visų kampų ilgiausiai ištąsome, kol atrandam tą kompoziciją, kuri yra visiems „limpanti“, todėl mūsų dainos gaunasi labai ilgos", – taip apie grupės „Solo ansamblis“ kūrybos procesą kalba grupės narys Giedrius Kiela. Populiarumo susilaukusio grupės atstovo teigimu, apdovanojimai – malonus atributas, tačiau daug svarbiau – būti išgirstiems.
„Loftas Fest“ akimirka
„Loftas Fest“ akimirka / Alano Scerbakovo nuotr.

Šie metai grupei buvo sėkmingi: muzikos apdovanojimuose jie nusišlavė laimėjimų. Nors pripažinimai ir įvertinimai yra malonūs, tačiau, kaip sako G.Kiela, svarbiausia kūrėjui, kad jis būtų išgirstas ir suprastas.

„Apdovanojimai malonu, tačiau tai nėra būtinas atributas. Nežinau nei vieno žmogaus, kuris kurtų dėl apdovanojimų. Tai yra tik pasekmė to, ką padarei“, – kalba muzikantas.

VIDEO: „Solo Ansamblio“ koncertas

Didžiausio populiarumo grupė sulaukė išleidusi pirmąjį albumą „Roboxai“, nors iki jo gyvavo jau penkerius metus.

Ta pradžia tokia ir buvo – labiau aktorinė.

„Albumą išleidome tik po penkerių metų neatsitiktinai, nes atėjo laikas, kai supratome, ką norime daryti. Laikas prieš tai taip pat buvo patirtis, kuri, man atrodo, mums visiems yra svarbi“, – grupės istoriją prisimena pašnekovas.

Pradžia – labiau aktorinė

„Solo ansamblio“ nariai – keturi „Atviro Rato“ bei „Jaunimo Teatro“ aktoriai: Vytautas Leistrumas, Sergejus Ivanovas, G.Kiela ir Jonas Šarkus, tad ir grupės istorija prasidėjo nuo dainuojamosios poezijos, G.Kielos žodžiais, – artimiausio žanro artistams.

„Pirmo „Solo ansamblio“ koncerto idėja buvo tokia – suneškime visi savo dainas, pabandykime jas kartu aranžuoti ir padaryti koncertą per teatrą „Atviras ratas“, kurio steigėjas esu. Ta pradžia tokia ir buvo – labiau aktorinė“, – pasakoja G.Kiela. Tačiau galiausiai „Solo ansamblis“ aktorystę nuo muzikos nutarė atskirti.

Augustino Žukovo nuotr./„Solo Ansamblio“ koncerto akimirka
Augustino Žukovo nuotr./„Solo Ansamblio“ koncerto akimirka

„Turime daug darbo teatre, todėl nusprendėme, kad nėra prasmės užsidaryti į rūsį ir vaidinti. Grojome tai, kas mums patinka eksperimentuodami ir tai pasiteisino. Mes visuomet ieškome ir kuriame, tačiau vienu metu nusprendėme, kad norime imtis muzikos, kuri mums visiems prie širdies, kuri veža“, – grupės pokyčius aiškina muzikantas.

Jo teigimu, grupės kūriniai dažniausiai – ilgesni, nei įprasta, toks yra ir jų kūrybos procesas. „Ilgai krapštome ir darome tol, kol visiems keturiems mums patinka. Tai yra ilgas procesas. Manau, kad paprasčiau, kai grupėje yra labai aiškus lyderis arba kažkas atsineša dainą. O mes visuomet einame kitu keliu: dainą iš visų kampų ilgiausiai ištąsome, kol atrandam tą kompoziciją, kuri yra visiems „limpanti“, todėl mūsų dainos gaunasi labai ilgos“, – kalba G.Kiela.

Manto Kačinsko nuotr./Solo Ansamblio koncertas „Dowtown Forest“
Manto Kačinsko nuotr./Solo Ansamblio koncertas „Dowtown Forest“

Sąmoningai nusprendė dainuoti lietuviškai

„Solo Ansamblio“ dainoms tekstus rašo jo nariai J.Šarkus ar V.Leistrumas, kartais muzikantai įdainuoja poetų, pavyzdžiui, Kęstučio Navako kūrybą.

„Poezija yra toks dalykas – pats skaitai ir susikuri daug dalykų. Man dabar sakyti, ką ten užkoduojame, būtų keista, nes tikriausiai užkoduojame ne tą, ką klausytojas išsikoduoja“, – pasakoja atlikėjas, pripažinęs, kad pats labiau mėgsta prozą.

„Solo Ansamblis“ kuria lietuviškai. Tai, G.Kielos teigimu, sąmoningas sprendimas – juk grupė „ir dainuoja lietuviams“.

„Aš klausydavausi anksčiau angliškai dainų, nesuprasdavau nė vieno žodžio ir tai man nebuvo kliūtis klausytis muzikos. Ir aš nemanau, kad kalba yra kliūtis klausytis dainų ar kažkokio kūrinio. Tai kaip tik suteikia savitumo“, – mano muzikantas.

Nemanau, kad kalba yra kliūtis klausytis dainų.

Kuria naują dainos vaizdo klipą

Atlikėjai, anot G.Kielos, norėtų dažniau koncertuoti mažesniuose Lietuvos miesteliuose, bet ten esą nėra galimybių, kokybiškam koncertui reikalingų priemonių.

„Šiauliuose mes buvome kelis kartus buvę „Blic'e“ [...] ir tikrai yra problemų su garsu. Ir iš esmės nėra kur daugiau groti Šiauliuose. O apie dar mažesnius miestelius išvis... Ir tai liūdna. Nes mes važiuotume pagroti", – tikina „Solo Ansamblio“ narys.

Grupė socialinio tinklo „Facebook“ „Solo Ansamblis“ paskyroje neseniai paskelbė kūrybiniam sumanymui ieškanti nemontuotos vaizdo medžiagos iš vestuvių.

„Mes turime dainą – ją įrašę, ją sukūrę – ir mes jai darome klipą“, – sako G.Kiela, paaiškindamas, kad montuojant klipą ir planuojama naudoti archyvinius vestuvių kadrus. Koks tos minėtos dainos pavadinimas, atlikėjas neįvardija.

Pora naujų dainų – „Netildai“ ir „Eskalatorius į dangų“ – „Solo Ansamblis“ pristatė balandžio 21 dieną Vilniuje vykusiame koncerte. Pirmąją dainą grupė grojo ir kituose šių metų vasaros, rudens koncertuose, antroji – iki šiol viešai skambėjo tik tą vienintelį kartą.

„Solo ansamblis“ – viena iš vienuolikos grupių, kurios lapkričio 11 d. menų fabrike LOFTAS koncertuos LRT OPUS 11 gimimo dienos proga.

TAIP PAT SKAITYKITE: Ilgiausias „Solo Ansamblio“ kūrinys „1“ – dedikacija susvetimėjusiam miesto žmogui: įvertinkite

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius