-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 04

Jubiliejinis „Muzikos ruduo“: prasidės paminėdamas Broniaus Kutavičiaus sukaktį

Spalio 7-ąją, penktadienį, prasideda 50-asis šiuolaikinės lietuvių muzikos festivalis „Muzikos ruduo“, paminėdamas šviesios atminties kompozitoriaus Broniaus Kutavičiaus jubiliejų. Didelę įtaką visai moderniajai ir šiuolaikinei lietuvių kompozitorių muzikai padaręs kūrėjas šiemet švęstų 90-ąjį gimtadienį, rašoma pranešime žiniasklaidai.
„Muzikos ruduo“ 2021 m.
„Muzikos ruduo“ 2021 m. / Tomo Tereko nuotr.

Šiai progai pajėgas suvieniję Lietuvos ansamblių tinklas ir Klaipėdos kamerinis orkestras pristato B.Kutavičiaus ir jo mokinių muziką koncerte „50 | Magiškomis figūromis“. Maždaug prieš 50 metų, aštunto dešimtmečio pradžioje, lietuvių kompozitorių muzika pradėjo žengti ryškiu modernėjimo keliu. Tuo metu į profesionaliąją sceną atėjusi jauniausioji kompozitorių karta naudojo jau visai kitas raiškos priemones ir, retrospektyviai žiūrint, pradėjo formuoti šiandieninę lietuvių šiuolaikinės muzikos tapatybę.

Kaip teigia Lietuvos ansamblių tinklo vadovas ir koncerto dirigentas, kompozitorius Vykintas Baltakas, viena tokių asmenybių buvo būtent B. Kutavičius, o vakaro programa sujungs praeitį ir dabartį bei atskleis kompozitoriaus indėlį į lietuvių muzikos istoriją. „Kutavičiaus kūryba bus įprasminta per jo mokinių perspektyvą – skirtingos stilistikos, įtakos ir patirtys, bet tos pačios šaknys“, – sako V.Baltakas.

Energetikos ir technikos muziejuje spalio 7 d. 19 val. vyksiančiame festivalio atidarymo koncerte skambės B.Kutavičiaus „Praeities laikrodžiai II“ dideliam ansambliui. Šio kūrinio formą bei plėtotę persmelkia metaforizuotas japoniškų sodų įvaizdis.

Toliau programoje bus pristatyti kompozitoriaus mokinių kūriniai. Klausytojai išgirs Justės Janulytės „Circle for a Square“, skirtą keturiems styginių kvartetams. Pasak autorės, kompozicija buvo sukurta atlikti Italijos Reggio Emilia miesto S. Prospero aikštėje, kurioje kvadratu išdėstytų kvartetų garsas nuolat juda registriškai, faktūriškai ir dinamiškai besiskleidžiančiu ratu.

Šiais metais 60 metų jubiliejų mini ir kompozitorius Šarūnas Nakas. Koncerte bus atlikta Nacionalinėje M.K.Čiurlionio menų mokykloje pas Bronių Kutavičių besimokiusio kūrėjo kompozicija trims vienu metu grojantiems ansambliams „Aporija“ – sunkiai sprendžiama ar, apskritai, neišsprendžiama problema dėl jos sprendimo būde atsirandančių prieštaravimų.

Koncerte taip pat skambės Vykinto Baltako kūrinys „Cladi III“, įkvėptas ir dedikuotas kompozitoriaus pedagogui. Šiame kūrinyje savo tikslų autorius siekia, desinchronizuodamas instrumentininkų partijas, palikdamas tik specifinius sankirtos taškus ir taip atverdamas galimybę muzikantams stipriau reaguoti ir veikti vieniems kitus.

Koncertą užbaigs kompozitorės Onutės Narbutaitės kompozicija trimitui ir dviem styginių kvartetams „Melodija Alyvų sode“. Kaip atskleidžia autorė, kūrinys buvo sukurtas festivaliui „Aksamytna Kurtyna“, vykusiam „Krokuvos – Europos kultūros sostinės 2000“ metu. „Koncerto sumanytojų pageidavimu muzika turėjo kokiu nors būdu sietis su žodžiu. Šiuo atveju, sąsaja su tam tikrais tekstais yra netiesioginė. Pavadinime slypi aliuzija į paskutinę Kristaus maldą Alyvų kalne. Šios muzikos atsiradimą lydėjo įvairūs tekstai. Galvojau apie tuos žodžius ir dar apie daug ką: apie Bachą, apie kai kuriuos matytus ir įsivaizduojamus peizažus, apie kai kuriuos labai asmeniškus patyrimus“, – prisimena O.Narbutaitė. Trimito solo partiją atliks Laurynas Lapė.

Prieš koncertą, 18 val., publika kviečiama į festivalio „Muzikos ruduo“ atidarymo pokalbį ir parodos „50 | Atodangos“ pristatymą. Pokalbyje dalyvaus festivalio vadovas Robertas Bliškevičius ir kiti svečiai.

Šiuolaikinės lietuvių muzikos festivalis „Muzikos ruduo“ šiais metais, minėdamas solidų 50 metų jubiliejų, apžvelgia mūsų šalies kompozitorių kūrybą, šiuolaikinės muzikos procesus per pastarąjį pusę mažiaus. Koncertuose Energetikos ir technikos muziejuje, Vilniaus rotušėje bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje nuo spalio 7 iki 15 dienos skambės ir kamerinė, ir orkestrinė muzika, bus pristatytos premjeros, vyks pokalbiai šiuolaikinei muzikai ir jos istorijai aktualiomis temomis. Energetikos ir technikos muziejuje taip pat visu laikotarpiu veiks paroda „50 | Atodangos“.

Festivalį organizuoja viešoji įstaiga „Muzikos ruduo“, finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė. Festivalio strateginis partneris – Lietuvos kompozitorių sąjunga. Informaciniai partneriai – LRT ir „VOXART“. Bilietus į mokamus festivalio renginius galite įsigyti „PaySera Tickets“ platformoje. Daugiau informacijos rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius