Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 14

„Kaunas Piano Fest“ organizatoriai: surengę festivalį virtualioje erdvėje, neišvengėme ir nuotykių

Trečius metus vykstantis vienas jauniausių Lietuvos muzikos festivalių „Kaunas Piano Fest“ šiemet persikėlė į virtualią erdvę. Klausytojai rečitalių kviečiami klausytis iš namų, iš namų arba kitų erdvių groja ir muzikantai. Pasak vienos iš festivalio organizatorių pianistės Monikos Mašanauskaitės, toks festivalio formatas turi ir pliusų, ir minusų.
„Kaunas Piano Fest“: klasikinės muzikos šventė šiemet vyks internetu
„Kaunas Piano Fest“: klasikinės muzikos šventė šiemet vyks internetu / Partnerių nuotr.

Šiemet „Kaunas Piano Fest“ subūrė 16 dalyvių iš 10 pasaulio šalių: Lietuvos, Kinijos, JAV, Rusijos, Vokietijos, Portugalijos, Rumunijos, Airijos, Jungtinės Karalystės ir Nyderlandų. Pagrindine trečiojo festivalio tema, 2020-uosius metus paskelbus Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metais, tapo litvakų muzika.

Festivalis į virtualią erdvę perkeltas dėl pandemijos – muzikantai dėl kelionių ribojimų negali atvykti į Lietuvą. Užsienio atlikėjų koncertai transliuojami iš jų namų ar kitų erdvių.

„Toks formatas yra pirmą kartą. Turėjome ir įdomių nutikimų, nes patys nesame IT specialistai, visko nežinome. Pavyzdžiui, kokios aparatūros reikia? Kadangi tai yra klasikinės muzikos koncertai, vyksta ir pamokos, paskaitos, tad reikia, kad kameros galėtų filmuoti ilgus įrašus.

Prieš festivalį turėjome problemą – neturėjome reikalingo įkroviklio, kuris veikia kartu su kamera. Jo Lietuvoje niekur negalėjome rasti.

Tokių mažų dalykų buvo ir daugiau. Reikėjo su tuo susidoroti, bet visos šios dienos mums patiems yra kaip didžiausia mokykla. Šiuolaikiniame pasaulyje, jei tu esi menininkas, turi mokėti labai daug kitų dalykų“, – 15min sakė M.Mašanauskaitė.

Kalbėdama apie meninę festivalio pusę pašnekovė sakė, kad virtualūs rečitaliai, kaip ir pats festivalio formatas, pasiteisino.

„Daugeliui žmonių klasikinė muzika atrodo labai aukštas menas, sunkiai pasiekiamas, ne visiems gerai suprantamas.

Man asmeniškai buvo gera matyti jaunus žmones grojant savo namuose – pasipuošusius, lyg būtų šventė. Vieno rečitalio metu pianisto katė užšoko ant fortepijono. Man atrodo, kad žmones tokie dalykai tarsi priartina. Jie atlikėjus pamato namuose, klausytojams nereikia galvoti apie tai, kaip jiems gražiai pasipuošti. Jie gali muzika mėgautis namuose ir negalvoti apie kitus, kurie yra salėje.

Kalbant iš atlikėjų pusės, manau, kad šis festivalis padarė tiesiog milžinišką paslaugą jiems. Visi žinome, kiek buvo atšaukta koncertų, muzikantai prarado motyvaciją dirbti, nes nėra prasmės, nėra kur groti. Tad festivalis jiems buvo tarsi įkvėpimas“, – kalbėjo M.Mašanauskaitė.

Partnerių nuotr./„Kaunas Piano Fest“: klasikinės muzikos šventė šiemet vyks internetu
Partnerių nuotr./„Kaunas Piano Fest“: klasikinės muzikos šventė šiemet vyks internetu

Šiemet, įvertinę situaciją dėl COVID-19, „Kaunas Piano Fest“ atsisakė ir dalyvių mokesčių. Pasak M.Mašanauskaitės, taip nutarta solidarizuotis su jaunais menininkais, padedant jiems pagal savo galimybes. Vienas jauniausių festivalių Lietuvoje taip pat ieško ir rėmėjų, galinčių prisidėti nors ir simboline suma.

Kalbėdama apie tai, kokie yra trūkumai rengiant virtualų festivalį M.Mašanauskaitė įvardijo kelis, jos nuomone, esminius dalykus.

„Trūkumai labai dideli. Visų pirma, nepaisant to, kad pasaulyje yra neįtikėtinai išsivysčiusios technologijos, darbui su muzika jos nėra pakankamos.

Garsas online yra skurtas kalbėjimui, bet jis nėra sukurtas grojimui. Mes galime padaryti labai praktinius dalykus, bet muzika juk yra apie subtilybes, apie garso ypatumą. Virtualiai labai sunku perteikti niuansus, be to, festivalio metu dar yra darbas ir su pedagogais. Tai labai sunku.

Kita vertus, koncertai patiems atlikėjams yra liūdni dėl to, kad stinga koncertinės atmosferos. O blogiausiai dalykas, kad dalyviai negali būti čia, su mumis. Mes negalime kartu pietauti, kartu vakarieniauti, kartu dalintis džiaugsmu.

Visi festivalyje dalyvaujantys pianistai sako, kad festivalio metu gyvas bendravimas yra geriausia patirtis. Mes, patys būdami jauni organizatoriai, juos įkvepiame naujoms idėjoms, naujoms žinioms, gerąja prasme lengvabūdiškumui, pasižiūrėjimui į klasikinę muziką iš žaidimo pusės. Tai nebūtinai turi būti taip rimta, bet gali būti lygiai taip pat smagu. Festivalio dalyviai po to, kai čia pabūna, ir patys imasi kažką daryti“, – kalbėjo M.Mašanauskaitė.

Visų „Kaunas Piano Fest“ koncertų galima klausytis realiu laiku kasdien iki liepos 17 dienos nuo 20 valandos ir liepos 18 dieną nuo 15 valandos Youtube kanale „Muzikos kodas“.

Įrašai nemokamai internetu bus prieinami ir renginiui pasibaigus. Taip pat internetu bus transliuojama liepos 15 dieną 13 valandą vyksianti atvira paskaita anglų kalba „Litvakų muzikinis paveldas“, kurią skaitys Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus direktorė dr. Kamilė Rupeikaitė.

Liepos 17 dieną finalinis festivalio koncertas bus transliuojamas iš Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijos didžiosios salės. Jame pasirodys festivalio praėjusių metų laureatė Anna Szalucka kartu su M.Mašanauskaite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius