Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 29

Kauno bigbendo jubiliejaus koncerte – 20 metų džiazo keliu lydėję bičiuliai

Gruodžio 4-ąją Kauno valstybinėje filharmonijoje bus švenčiamas Kauno bigbendas 20-metis. Iškilmingame koncerte laukiami visi bigbendo draugai ir gerbėjai. Šią sukaktį bigbendas mini jau visus metus – surengti įspūdingi koncertai su švedų trimitininku Lasse Lindgrenu, suomių kompozitoriumi Jukka Linkola, o visai neseniai bigbendas nustebino koncertu su JAV džiazo legenda Bobu Mintzeriu.
Kauno bigbendas
Kauno bigbendas / Organizatorių nuotr.
Temos: 1 Muzika

Į šventinį koncertą Kauno valstybinėje filharmonijoje Kauno bigbendas pakvietė ryškausius šalies džiazo muzikantus, kurie bendradarbiaudami ir koncertuodami su Kauno bigbendu suteikė ne vieną džiaugsmingą akimirką klausytojams. 

Per koncertą – improvizuotas jam session

Koncerto metu bus prisiminti svarbiausi kolektyvo įvykiai, projektai ir žmonės. Muzikantai pagerbs ilgametį bigbendo vadovą ir dirigentą, „spiritis movens“ Romualdą Grabštą, su kuriuo visada buvo tapatinamas kolektyvas.
Koncerte klausytojai išgirs saksofonininkų Petro Vyšniausko, Vytauto Labučio, Liudo Mockūno, Rimanto Brazaičio, trimitininkų Vytauto Grubliausko, Valerijaus Ramoškos, būgnininko Arvydo Joffės, pianistų Sauliaus Šiaučiulio, Olego Molokojedovo improvizacijas. Taip pat bigbendą pagerbs vokalistai  – Vytautas Petrušonis, Mantas Jankavičius, Arina bei Neda Malunavičiūtė, kontrabosininkas Eugenijus Kanevičius, aranžuotojas ir gitaristas Artūras Chalikovas.
Atlikėjai ne tik atliks reperezentaciniais tapusius bigbendo kūrinius, tokius kaip „How High the Moon“, „Outrageous Mother“, „Funky Cha Cha“, bet ir surengs improvizuotą jam session scenoje.

Nenusižengti profesionalumui

1991 m. pabaigoje, muzikantų Arvydo Joffės ir Kęstučio Ignatavičiaus iniciatyva suburtam bigbendui dirigavo Petras Tadaras, kurį vėliau pakeitė pianistas Romualdas Grabštas. Jis pasirūpino, kad 1992 m. pabaigoje, bigbendas taptų savivaldybės globojamu kolektyvu. Muzikologo Viktoro Gerulaičio “džiazo profesoriumi” vadinamo R.Grabšto žodžiais, pradžia visgi nebuvo lengva. Patirtis ir repertuaras kaupėsi po truputį. 

Nuo pat įkūrimo Kauno bigbendo noras būti patrauklesniems, įdomesniems, buvo derinamas su principu nenutolti nuo muzikos – švento dalyko – paskirties. Ne sensacijų vaikydamasis, o ieškodamas naujų erdvių Kauno bigbendas prieš gerą dešimtmetį pirmasis iš profesionalų surengė koncertą Gariūnų turgavietėje. R.Grabšto kūrybinis siekis “elgtis netradiciškai, kaip dar niekas nėra elgęsis” Kauno bigbendą atviliojo groti prie kartuvių, Kauno Rotušės aikštėje iškilusių protestuojant prieš menininkų patiriamą smurtą. Kauno bigbendas – muzikinių projektų “Konrado džiazo klubas”, “Būgnų šou”, “Nuo džiazo iki bliuzo”, “K+M+B JAZZ” (Trijų karalių džiazas), “Jazz & Breakdance show”, “Samba Del Gringo”, “Šokiai! Gros džiazas!” dalyvis ir įkvėpėjas. 
2006 m. Lietuvos muzikų sąjunga, vienijanti atlikėjus, kompozitorius, dirigentus, kritikus, kauniečių kolektyvui paskyrė “Auksinio disko” apdovanojimą.

Bigbendas didžiuojasi ir solistų sąrašu, kuriame – Jukka Linkola, Eero Koivistoinen (Suomija), Barbara Dennerlein (Vokietija), Danielis Messina (Argentina), Frankas Mantoothas, Randy Breckeris, Jiggsas Whighamas (JAV), Arkadijus Šilkloperis (Rusija), Henkas Meutgeertas (Olandija), Richardas Galliano (Prancūzija), Lasse Lindgrenas (Švedija), Bobas Mintzeris (JAV). Nuo pirmųjų gyvavimo metų bigbendas pasirodė ir Lietuvos džiazo festivalių padangėje,  o pirmieji gastrolių maršrutai vedė į Lenkiją, Norvegiją, Vokietiją, Suomiją, Olandiją.

Naujovės ir tradicijos

2009 m. užgęsus Kauno bigbendo Maestro Romualdo Grabšto gyvybei, dirigento pareigas kurį laiką ėjo Skirmantas Sasnauskas, o nuo 2010 m. spalio – Tomas Botyrius. Kolektyvas ir toliau tobulina meistriškumą, per pastaruosius metus surengta per penkiasdešimt koncertų. Neliko pamirštos ir tradicijos – kasmetinis dalyvavimas „Kaunas Jazz“, „Birštonas Jazz“ festivaliuose, o prieš metus atnaujintas koncertų ciklas „Džiazo pamokos“. Bigbendą galima išvysti ir moksleivių apsuptyje, festivalių scenose, miesto šventėse ir atliekant koncertines programas su rimtais savo srities profesionalais iš Lietuvos ir užsienio. Portalo delfi.lt skaitytojai išrinko Kauno bigbendo ir Manto Jankavičiaus projektą „Frank Sinatra Show“ 2010 m. renginiu.

Koncertas gruodžio 4-ąją prasidės 19 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius