-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 24

Kauno filharmonijoje – tradicinis metų pradžios koncertas: skambės premjeriniai kūriniai

Kauno filharmonijoje nuskambės tradicinis kauniečius bei miesto svečius sukviečiantis metų pradžios koncertas, kuriam diriguos šiuo metu daugiausia laiko Vokietijoje dirbantis dirigentas Vilmantas Kaliūnas, solistas – smuikininkas iš Italijos, buvęs orkestro vyriausiasis dirigentas Pavelas Bermanas.
Kauno miesto simfoninis orkestras
Kauno miesto simfoninis orkestras / Organizatorių nuotr.

Koncertu „Nepakartojamas smuiko skambesys“ pradedamas 2019 metų sezonas. Kauno miesto simfoninis orkestras atliks Edwardo Elgaro „Chanson de Matin“, Ludwigo van Beethoveno koncertą smuikui ir orkestrui bei Edwardo Elgaro „Enigma“ variacijas.

Kūrinys – didelis galvosūkis

Į Lietuvą iš Vokietijos vis dažniau grįžtantis V.Kaliūnas sako, kad stovėti Kauno miesto filharmonijos salėje ir susitikti su klausytojais Lietuvoje jam – labai svarbu.

„Tai yra viskas, ko aš išmokau per dvidešimt metų, gyvendamas ir dirbdamas Vokietijoje, ir visą savo patirtį dabar galiu atvežti ir dalintis“, – 15min sakė V.Kaliūnas, jau nuo pirmadienio repetuojantis su Kauno miesto simfoniniu orkestru.

Savaitės viduryje darbas prasidėjo ir su į Kauną atvykusiu smuikininku P.Bermanu. Su juo, sakė V.Kaliūnas, scenoje jie susitinka vieną kartą per metus – sausio mėnesį Kaune.

KMSO nuotr. /Kauno miesto simfoninio orkestro dirigentas Vilmantas Kaliūnas
KMSO nuotr. /Kauno miesto simfoninio orkestro dirigentas Vilmantas Kaliūnas

„Grosime simfoninę pjesę „Ryto daina“, paskui – žymųjį Ludwigo van Beethoveno koncertą smuikui. Man pačiam labai įdomu, nes kiekvienas muzikantas jį interpretuoja savaip.

„Enigmos“ variacijos taip pat labai įdomus kūrinys, tai – labai didelis galvosūkis, kur kiekvienos variacijos viršuje parašyti tik inicialai – raidės. Niekas nežinojo, ką autorius turėjo mintyse, o vienos variacijos viršuje yra tik trys žvaigždutės.

Aš publikai būtinai papasakosiu ir koncerto metu atskleisiu galvosūkį, kokia tai paslaptis“, – kalbėjo V.Kaliūnas.

Vokietijoje dirbantis V.Kaliūnas sako, kad 2019 metais gerokai dažniau lankysis Lietuvoje – koncertuos ne tik su Kauno miesto, bet ir su Lietuvos kameriniu bei Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestrais.

Laukia „Grammy“ apdovanojimų

Pasak Kauno miesto simfoninio orkestro vadovo Algimanto Treikausko, pirmajame metų pradžios koncerte skambės daug premjerinių kūrinių.

„Vilmantas vis atsineša naujų idėjų. Skambės du kūriniai, kurių orkestras dar negrojo“, – kalbėjo A.Treikauskas.

Kauniečiai, sakė A.Treikauskas, atsimena P.Bermaną ir į filharmonijos salę sugrįžta pasiklausyti jo atliekamos muzikos: „Šis metų pradžios koncertas būna išskirtinis.“

Netrukus po koncerto Kauno miesto simfoninis orkestras pradės įrašus kartu su baritonu George'u Gagnidze, kuris šiemet sausio mėnesį dainavo savo šimtąjį spektaklį „Metropolitan Opera".

Kaip sakė A.Treikauskas, šiais metais yra suplanuota ir daug koncertų, ir įrašų tiek su pasaulyje žinomais, tiek su Lietuvos atlikėjais, o orkestro laukia intensyvūs metai.

Orkestras laukia ir vasario 10-osios dienos, kada Los Andžele (Kalifornija, JAV) bus paskelbti „Grammy“ apdovanojimai.

Pernai metų pabaigoje paskelbus „Grammy“ nominantus paaiškėjo, kad tarp jų – Kauno miesto simfoninio orkestro vardas. G.Verdi opera „Rigoletas“, įrašyta su šviesaus atminimo orkestro bičiuliu Dmitrijumi Chvorostovskiu, atrinkta tarp penkių geriausių operos įrašų pasaulyje.

KMSO iliustracija /G.Verdi opera „Rigoletto“ paskelbtas geriausiu 2018 m. klasikiniu albumu.
KMSO iliustracija /G.Verdi opera „Rigoletto“ paskelbtas geriausiu 2018 m. klasikiniu albumu.

Kauno miesto simfoninio orkestro planuose – ir jaunų talentų paieškos bei bendradarbiavimas su Juozo Naujalio muzikos gimnazija, taip pat tradiciniai proginiai koncertai.

2018 metai orkestrui išskirtiniai ir tuo, kad buvo pasirašyta sutartis su kompanija „Calambia artist“ dėl gastrolių JAV.

„Bus surengta 30 koncertų Floridos ir Kalifornijos valstijose, tai – rimtos ir profesionalios gastrolės didžiosiose salėse. Iki šiol tokių neturėjo nė vienas iš Lietuvos simfoninių orkestrų“, – sakė A.Treikauskas.

Koncertas „Nepakartojamas smuiko skambesys“. Sausio 25 d., penktadienį, 18 val., Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kauno miesto simfoninis orkestras (vyr. dirigentas Konstantinas Orbelianas (JAV), vadovas Algimantas Treikauskas), solistas Pavelas Bermanas (smuikas, Italija), dirigentas – Vilmantas Kaliūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius