Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 23

Kauno miesto simfoninio orkestro muzika skamba ir JAV, ir Japonijoje

Jei tektų trumpai apibendrinti 2017-uosius metus, Kauno miesto simfoninio orkestro (KMSO) vadovas Algimantas Treikauskas juos įvardytų kūrybinio džiaugsmo metais, tačiau taip pat – ir skausmingo praradimo metais.
Kauno miesto simfoninis orkestras
Kauno miesto simfoninis orkestras / KMSO nuotr.

Ilgą laiką su JAV leidybine kompanija „Delos Music“ bendradarbiaujantis Kauno miesto simfoninis orkestras šiemet išleido kompaktines plokšteles kartu su pasaulinio garso solistais baritonu Dmitri Hvorostovsky ir tenoru Johnu Osbornu.

Šios dvi plokštelės sulaukė didžiulio dėmesio ir svarbių įvertinimų, o plokštelė su D.Hvorostovsky buvo įtraukta į visame pasaulyje geriausių 2017 m. kompaktinių plokštelių sąrašą, su J.Osbornu įrašyta plokštelė buvo išrinkta geriausia lapkričio mėnesio plokštele.

Tačiau darbas su D.Hvorostovsky buvo paskutinis: prieš kelias savaites atlikėjas mirė.

„Tarp mūsų buvo atsiradęs ne tik profesinis, tačiau ir asmeninis ryšis. Labai skaudu, išėjo didis žmogus“, – sakė A.Treikauskas.

KMSO nuotr./D.Hvorostovsky
KMSO nuotr./D.Hvorostovsky

Kauno miesto simfoninio orkestro bendradarbiavimas su D.Hvorostovsky buvo itin ryškus: kartu su juo bei dirigentu Constantine'u Orbelianu surengti koncertai Kaune, Vilniuje, Rygoje, Taline, Helsinkyje ir Zagrebe.

A.Treikauskas džiaugiasi, kad pavyksta klausytojams pristatyti klasikinės muzikos žvaigždes. Štai vos prieš keletą dienų tenoras J.Osbornas Tarptautiniuose operos apdovanojimuose pripažintas geriausiu solistu.

Su JAV leidybine kompanija Kauno miesto simfoninis orkestras bendradarbiauja jau nuo 2012 metų.

KMSO diskografiją sudaro daugiau nei tuzinas kompaktinių plokštelių, kurios įrašytos ir išleistos bendradarbiaujant su žymiausiais šiandienos balsais: D.Hvorostovsky (baritonas, Rusija), Lawrence Brownlee (tenoras, JAV), Stefano Secco (tenoras, Italija), Ildaru Abdrazakovu (bosas, Rusija ), J.Osbornu (tenoras, JAV).

Kompaktinės plokštelės, įrašytos Kaune, ne kartą buvo nominuotos prestižiniams „Grammy“ apdovanojimams bei „Tarptautiniams klasikinės muzikos apdovanojimams“.

Kartu su Kauno simfoniniu orkestru įrašytos plokštelės platinamos daugelyje pasaulio valstybių – ne tik JAV, tačiau ir Kinijoje bei Japonijoje.

„Gal tik Lietuvoje mūsų orkestro darbai nėra taip gerai žinomi, kaip jie žinomi pasaulyje. Apie Kauno miesto simfoninį orkestrą ne kartą rašė ir rašo JAV spauda. Kokiu tiražu išleistos plokštelės, tiksliai pasakyti aš negaliu, tai – leidybinės kompanijos reikalas. Tačiau mes kalbame ne apie šimtus, o apie tūkstančius“, – sakė A.Treikauskas.

Tomo Didvalio nuotr./Kauno miesto simfoninis orkestras
Tomo Didvalio nuotr./Kauno miesto simfoninis orkestras

Pasak A.Treikausko, visi įrašai atliekami Kauno valstybinėje filharmonijoje, o norą čia įrašinėti kompaktines plokšteles pareiškia ne vienas žinomas atlikėjas.

Įrašų sesijoms pasiruošti padeda daug laiko šiam projektui skiriantis Niujorko „Metropolitan Opera“ muzikos administracijos vadovas, vokalo pedagogas bei orkestro konsultantas operų ir vokalo projektams Johnas Fisheris. Mat be įrašų tenka derinti visų atvykimo laikus, įrašų datas, užsakyti viešbučius ir atlikti kitus administracinius darbus.

„Žinomų pasaulio atlikėjų grafikas būna labai įtemptas. Vieną dieną – koncertas Romoje, kitą rytą jau turi būti pas mus, o tiesiai po įrašo – atgal į Romą“, – sakė A.Treikauskas.

Šių metų pavasarį sėkmingai užbaigęs savo 12-ąjį koncertinį sezoną ir šiek tiek pailsėjęs orkestras įgyvendino dar vieną išskirtinį tarptautinį leidybinį projektą. Kaune buvo įrašyta vieno žymiausių bel canto tipo operų kūrėjo Vincenzo Bellini opera „I Puritani“ („The Puritans“).

Projektas į Kauną sutraukė daugybę klasikinės muzikos atstovų ne tik iš užsienio, bet ir iš Lietuvos. Įrašuose dalyvavo ilgametis orkestro bičiulis „Bel canto“ žvaigždė L.Brownlee, sopranas Sarah Coburn (JAV), baritonas Azamatas Zheltyrguzovas (Kazachstanas). Taip pat ir solistai iš Lietuvos – mecosopranas Jovita Vaškevičiūtė, tenoras Tomas Pavilionis, bosai Tadas Girininkas ir Liudas Norvaišas bei maestro Petro Bingelio vadovaujamas Kauno valstybinis choras. Solistams, orkestrui bei chorui dirigavo maestro Constantine'as Orbelianas.

Dar vienas iš įsimintinų orkestro šių metų darbų – „Žalgirio“ arenoje daugiau nei tris valandas grotas filmo „Titanikas“ garso takelis. Tąsyk arenoje, dideliame ekrane, buvo rodomas kino filmas, o jo garso takelį gyvai atliko Kauno miesto simfoninis orkestras. Toje pačioje arenoje lapkričio mėnesį orkestras pasirodė kartu su žymiąja dainininke Sarah Brightman.

Kalbėdamas apie bendradarbiavimą su žinomais pasaulio atlikėjais A.Treikauskas kalba ne tik apie žinomus vardus, tačiau ir apie Lietuvos solistus, kurie turėjo galimybę dirbti kartu su pasaulinio lygio atlikėjais.

Įrašinėjant plokšteles kartu dirbo jaunuosius operos solistus visame pasaulyje globojančio Lichtenšteino fondo narė mecosopranas Eglė Šidlauskaitė, garsiausiose pasaulio teatrų scenose pasirodantis baritonas Kostas Smoriginas, vienas perspektyviausių lietuvių operos bosų T.Girininkas, jaunasis baritonas Andrius Apšega, įvairiais apdovanojimais įvertintas, daugybę įsimintinų vaidmenų spėjęs sukurti tenoras T.Pavilionis ir tarptautinių konkursų nugalėtojas bosas Liudas Mikalauskas. Kartu su solistais operos įrašuose dalyvavo Kauno valstybinis choras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Liudas Mikalauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Liudas Mikalauskas

Kaip sakė A.Treikauskas, ateinančiais metais numatytas orkestro gimtadienio koncertas, Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti skirti renginiai, klasikinės muzikos festivalis Norvegijoje bei Lietuvoje organizuojami tarptautiniai festivaliai. Taip pat bus tęsiamas bendradarbiavimas su JAV leidybine kompanija. Ir, kaip įprastai, Kauno miesto simfoninis orkestras savo klausytojams dovanos klasikinės muzikos koncertines programas su visame pasaulyje pripažintais menininkais.

Pirmą kartą Kauno miesto simfoninis orkestras kitų metų gegužės mėnesį surengs koncertą Berlyno filharmonijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius