Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 18

Ketvirtadienį grupė „In albedo“ G.G.Markeso romą Melkiadą atves į Vilnių

Ketvirtadienį sostinės „Menų spaustuvėje“ vyks grupės „In albedo“ pirmojo albumo „Melquíades“ pristatymas. Jo metu muzikantai žada keliauti per džiazo, „drum’n’bass“, elektronikos garsovaizdžius, taip pat – mėginti perprasti istoriją, kurią pasakoja klajojantis romas iš romano „Šimtas metų vienatvės“.
Grupė „In albedo“
Grupė „In albedo“ / Viktoro Volkovo nuotr.

„Pasakotojas dažniausiai kalba apie dalykus, kurie jau įvyko. Bet šioje knygoje skaitome tai, ką Melkiadas numatė įvyksiant ir aprašė prieš šimtą metų. Taigi, jis žinojo ne tik praeitį, bet ir praeities ateitį“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas albumo „Melquíades“ muzikos autorė Ieva Marija Baranauskaitė.

Pristatyme dalyvaus „Cezario grupės“ aktoriai Vilma Raubaitė ir Paulius Čižinauskas. Su „Cezario grupe“ Ievą esą sieja ilgametė draugystė: ji yra parašiusi muziką dviem šio teatro spektakliams, dirbo jo garso režisiere.

VIDEO: In albedo - Labyrinth

„Šįkart mes nekūrėme spektaklio. Kita vertus, tai ir ne koncertas, o tam tikras vyksmas, siūlantis daugybę potyrių. Klausimų, o ne atsakymų. Juk ir Melkiadas – savotiškas gandas“, – pasakoja I.Baranauskaitė.

Albumo pristatymas, organizatorių teigimu, yra sumanytas kaip muzikos, šviesų ir vaidybos sintezė: parfumerė Laimė Kiškūnė jam sukūrė Melkiado kvapą, o dizainerė Rūta Lendraitytė – rūbus atlikėjams.

Pristatymo metu, kaip teigiama pranešime, skambės daug improvizacijų. Jos svarbios grupės „In albedo“ kūryboje, nes taip, pasak Ievos, kiekvienam muzikantui atveriama erdvė įlieti unikalių spalvų į čia pat tapomą muzikinę drobę.

„In albedo“ susikūrė 2011 metais, tačiau koncertuoja retai, dažniausiai – užsienyje. Grupėje I.Baranauskaitė rašo muziką, groja klavišiniais ir dainuoja, Rokas Beliukevičius groja mušamaisiais, Justinas Žilys – gitara.

Albumo „Melquíades“ įrašuose dalyvavo bosistas Tadas Žukauskas ir saksofonininkas Stasys Šalaševičius, jie gros ir pristatymo vakarą.

Grupės pavadinimas sietinas su šviesa arba balta spalva (lot. albus – baltas). Alchemijoje albedo – tai šviesinimo arba gryninimo stadija pirminei materijai virstant filosofiniu akmeniu.

„Ir muzika – tai savotiška alchemija, transformacija, pusiausvyros paieškos. Reikia nueiti ilgą kelią: nugrimzti į tamsą, atgręžti sielą į jos pačios gelmes, tamsoje radus šviesą sujungti tai, kas, atrodytų, nesujungiama, o po to atskirti tai, kas, regis, neatskiriama. Muzika – tai kelionė švininiais batais auksu spindinčio horizonto link“, – teigia I.Baranauskaitė.

Klajojantis romas Melkiadas – tarsi periferinis, bet kartu esminis G.G.Markeso romano „Šimtas metų vienatvės“ personažas. Būtent jis pasakoja Buendijų giminės istoriją. Melkiadas padeda kurti magiškai-realistišką knygos naratyvą: jis kelis kartus miršta ir vėl atgimsta, jis supažindina Buendijas su skraidančiu kilimu, didinamuoju stiklu, ledu ir kitais stebuklais.

Vientisa muzikinė Melkiado istorija, sukurta grupės „In albedo“, anot atlikėjų, bus paskelbta svetainėje „Spotify“, o vinilinėje plokštelėje įrašytas šiek tiek sutrumpintas jos variantas.

Džiazo vokalo ir kompozicijos studijas baigusi I.Baranauskaitė teigia, kad atlikėjas ir kompozitorius – tai atskiri pasauliai. Tarsi du žmonės stovėtų susiglaudę nugaromis. Abu mato skirtingus peizažus ir abu yra teisūs.

„Muzika turi būti daugiaspalvė. Gerai, kai ji formuoja unikalias erdves. Man patinka, kai gitara arba kitas instrumentas atlieka daugiau negu vieną funkciją, tuomet galima sukurti iliuziją, kad scenoje groja ne trys muzikantai, o šeši arba dešimt. Mėgstu tokią muziką, kurią atliekant būtina gerokai pasistengti, kuri verčia augti“, – sako Ieva.

Ilgiausiai – jau vienuolika metų – gyvuoja I.Baranauskaitės kartu su bendraminčiais muzikantais įkurta grupė „Such a Trip“. Pastaruosius kelerius metus Ieva muzikuoja ir dviejuose duetuose: su gitariste Anna Polukord ir su saksofonininku Stasiu Šalaševičiumi.

Be to, ji groja ir dainuoja repo grupėje „Karpiz“, o vienas naujausių Ievos inicijuotų projektų – kūrybinė partnerystė su poete ir šokėja Laura Švedaite. Prisijungus dar dviem muzikantams gimė grupė „Gijos“, mėginanti apjungti poezijos, muzikos ir šiuolaikinio šokio estetiką.

Neseniai Ieva kartu su kolega kompozitoriumi Roku Beliukevičiumi baigė rašyti muzikinę dramą „Gentis“. Maždaug valandą trunkančio kūrinio premjera įvyks rugpjūčio pabaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius