-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 09

Kodėl ir vėl rengiamas bigbendų festivalis?

Kiekvieną pavasarį po žiemos šalčių gėrimės atbundančia gamta. Ypač šis džiaugsmas sustiprėja gegužės mėnesį, kada pradeda žydėti gėlės ir sodai. 1992 m. gegužės 22 d. buvo priimta biologinės įvairovės konvencija, dar vadinama Rio de Žaneiro konvencija, prie kurios Lietuva prisijungė 1993 m.
Trombonai
Trombonai.

Nuo šių metų minėdamas Biologinės įvairovės dieną, Vilniaus universiteto Botanikos sodas rengia puikias šventes. Kasmet dalyvaujant šioje šventėje, kilo mintis visus, neabejingus gamtos grožiui, gerai improvizacinei muzikai ir nuoširdžiam bendravimui, pakviesti į iškirtinę šventę, kurioje muzika, susiliedama su gamta, padovanos Botanikos sodo lankytojams nepakartojamas emocijas ir įspūdžius. Todėl Botanikos sodo administracija, bendradarbiaudama su „EV meninio ugdymo studija“, nusprendė Tarptautinės biologinės įvairovės dienos programą papildyti muzikiniu renginiu-bigbendų festivaliu „Flora Jazz“.

Mintis Lietuvoje rengti bigbendų festivalį kilo jau gana seniai, ją sustiprino garsusis Suomijos Imatros mieste jau apie 30 metų vykstantis bigbendų festivalis. Bigbendų (džiazo orkestrų) Lietuvoje nėra daug, nes norint juos suburti reikia ne tik repeticijoms pritaikytų patalpų, daug brangių muzikos instrumentų, garso stiprinimo aparatūros, aranžuočių (kompozicijų), bet ir entuziastingų vadovų, kurie ryžtųsi šiam ilgam ir sudėtingam kūrybiniam procesui. 

Pirmasis bandymas Lietuvoje surengti bigbendų festivalį buvo 2002 m., Vilniaus mokytojų namuose. Šis festivalis su gana dideliu pasisekimu vyko trejus metus iš eilės ir susilaukė tokių dalyvių, kaip: LRT, Kauno, Minsko, Talino, Varšuvos ir kitų bigbendų, kurių programas parengė žinomi Lenkijos, Danijos, Švedijos, Suomijos ir Vokietijos džiazo kompozitoriai ir aranžuotojai. Nuo 2006 m. bigbendų festivalį pradėjo rengti Šiaulių miestas, kuris įvyko net 4 kartus, o 2009 m. bigbendų festivalį, skirtą maestro Juozo Tiškaus atminimui, surengė Balio Dvariono dešimtmetė muzikos mokykla. Šie puikūs renginiai bigbendų festivalių dalyviams sudarė plačias galimybes pademonstruoti savo originalumą, profesionalumą ir programų įvairumą. Kadangi bigbendai iš kitų orkestrų ir ansamblių išsiskiria savo specifika ir neribotomis galimybėmis, todėl jų muzikavimas visada žavi tiek jaunimą, tiek ir vyresnės kartos bigbendų gerbėjus. Šiais laikais žodis bigbendas asocijuojasi ne tik su Count Basie, Duke Ellington, Benny Goodman ar Glenn Miller bigbendų atliekama muzika, bet ir su labai įvairia bliuzo, roko, fanko ir populiaria pramogine muzika.

Sumanymui šiais metais surengti bigbendų festivalį „Flora Jazz 2011” pritarė ne tik Vilniaus Universiteto Botanikos sodo administracija ir „EV meninio ugdymo studija“, bet ir žinomi aktyviausiai koncertuojantys Lietuvos ir Latvijos bigbendai, sutikę savo lėšomis atvykti į Vilnių ir vilniečiams bei jo svečiams atlikti savo originaliausias koncertines ir pramogines programas. Lankydamasi šiame nepakartojamo grožio botanikos sode, Lietuvos Respublikos Seimo narė Danutė Bekintienė, kaip buvusi biologė ir džiazo gerbėja, labai palaikė organizatorių iniciatyvą ir padėjo išspręsti daugumą iškilusių sunkumų, o radijo stoties „Jazz Fm“ laidos „Šalia džiazo...“ vedėjas Eugenijus Šaltis sutiko ne tik nemokamai savo rengiamose laidose skelbti visą svarbiausią informaciją apie bigbendų festivalį, bet ir vesti koncertus, kurių bus net septyni.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius