Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 10

Kompozitorius Feliksas Bajoras 80-metį pasitinka maištaudamas: atsisakė sveikinimų ir premjeros

Nacionalinėje filharmonijoje penktadienio vakaras skirtas kompozitoriaus Felikso Bajoro 80-mečiui. Neprisitaikantis ir nepripažįstantis kompromisų kūrėjas ir šiam vakarui pateikė staigmeną. Likus dienai iki koncerto kompozitorius atsisakė premjerinio kūrinio.
Feliksas Bajoras
Feliksas Bajoras / LVSO nuotr.

„Man visai visai neapmaudu. Nes kūrinys parašytas, ir aš juo labai patenkintas, tai yra vienas iš geriausių kūrinių. Bet aš nenoriu jo rodyti nepadaryto. Nėra laiko tam“, – sako kompozitorius.

Pasak kompozitoriaus, jis norėjęs jubiliejiniam vakarui pateikti didelę programą, tačiau tam skirta per mažai repeticijų. Todėl koncertui pasirinkęs jau žinomus kūrinius. Tačiau ir juos atlikti, pasak muzikantų, ne taip jau paprasta.

„Pasikalbam su kolegomis ir su orkestro muzikantais. Nėra svarbu, ar tai yra partija solistui, ar tam tikriems orkestro instrumentams, nes partijos vienodai sunkios, sudėtingos“, – teigia akordeonininkas Raimondas Sviackevičius.

Vadinamas „vienišo kūrėjo figūra“ F.Bajoras ir 80-metį pasitinka maištaudamas. Kompozitorius atsisakė sveikinimų, nes, pasak jo, svarbiausia yra pati muzika, o ne jo asmenybė.

Dažnai muzikologų vadinamas „vienišo kūrėjo figūra“ F.Bajoras ir 80-metį pasitinka maištaudamas. Kompozitorius atsisakė sveikinimų, nes, pasak jo, svarbiausia yra pati muzika, o ne jo asmenybė. Vertindamas Lietuvos šiuolaikinės muzikos kūrėjus, F.Bajoras sako, kad kolegų kūryboje labiausiai pasigendąs savitumo.

„Niekas nenori, kad šiuolaikinė muzika būtų originali, išskirtų mūsų tautą iš kitų tautų. Vyksta mėgdžiojimas. Norima parašyti vienadienius kūrinius, paimti pinigus, o aš šitoje programoje tik už akordeoną esu gavęs honorarą, nei už vieną kūrinį nesu gavęs honoraro, net už tą naują“, – aiškina F. Bajoras.

Lietuvių kompozicijos klasiku vadinamas kompozitorius sugeba nuolat stebinti originaliais tradicinių žanrų rakursais, savitais etninės ir šiuolaikinės muzikos deriniais. Jo kūrinius simfoniniam orkestrui su smuiku, akordeonu, solistais ir dviem chorais šįvakar atlikti patikėta Nacionaliniam simfoniniam orkestrui, visam būriui solistų ir dirigentui Robertui Šervenikui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius