Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 22

Koncertas atskleis W.A.Mozarto ir tariamai jį nunuodijusio A.Salieri muzikos paslaptis

Penktadienį, kovo 23 dieną, į Šv.Kotrynos bažnyčią pasiklausyti Wolfgango Amadeus Mozarto ir ... Antonio Salieri muzikos kviečia solistas Rokas Valuntonis (fortepijonas) ir Šv.Kristoforo kamerinis orkestras. Savo išmone nuolat stebinantys muzikantai šį kartą klausytojus intriguoja koncerto tema, paliesdami jau du šimtmečius netylančias kalbas apie ankstyvos W.A.Mozarto (1756-1791) mirties paslaptį, siejamą su A.Salieri (1750-1825), kuris, manoma, iš pavydo nunuodijo jaunąjį genijų.
Donatas Katkus
Donatas Katkus / Šv. Kristoforo orkestro nuotr.

Ši legendomis apaugusi istorija įkvėpė Aleksandrą Puškiną sukurti mažąją tragediją „Mozart ir Salieri“ (1831), pagal kurią kompozitorius N. Rimskis-Korsakovas parašė operą (1898), o Peteris Shafferis sukūrė pjesę „Amadeus“ (1979), kurios Milos Forman ekranizavimas (1984) įvertintas 8 „Oskarais“. P.Shafferio pjesė Italijoje (A.Salieri tėvynėje) sukėlė pasipiktinimą, todėl Milano konservatorija inicijavo kompozitoriui procesą dėl W.A.Mozarto nužudymo.

1997 m. teismas, išklausęs kaltinančiuosius ir ginančiuosius (gydytojus, abiejų kompozitorių gyvenimo bei kūrybos tyrinėtojus), išteisino A.Salieri. Nepaisant to, tamsus šešėlis tebegaubia jo biografiją. Būtent todėl šio kompozitoriaus muzika ypač retai skamba koncertų salėse. „Tylėjimo sąmokslas“, kuriame dalyvauja ne pirma atlikėjų karta, išreiškia pagarbą W.A.Mozartui ir nebylią neapykantą jam pakenkusiam. Taigi, galime tik stebėtis bei dėkoti Šv.Kristoforo kameriniam orkestrui, vadovaujamam Donato Katkaus, kuris neišsigando klampios, nepatogios temos, nusprendęs supažindinti mus su A.Salieri muzika.

Įdomų abiejų kompozitorių kūrybos palyginimo testą atliko M.V.Simkinas (jis aprašomas straipsnyje „Mozart ir Salieri mokslinis palyginimas“): jo metu reikėjo identifikuoti 10 muzikinių temų (5 Mozarto ir 5 Salieri).  Vienuolikos tūkstančių respondentų vidutinis rezultatas buvo: 6 teisingi atsakymai iš 10 (apie 61 proc.). Testo dalyvius klaidino, bet kartu ir nustebino abiejų kompozitorių stilistikos panašumas ir, svarbiausia, sudomino, paskatino plačiau pasidomėti A.Salieri muzika, kurios anksčiau neteko pažinti.

Beje, koncerto metu viską į savo vietas bandys sustatyti pats prof. Donatas Katkus, komentuodamas programą, kūrinių parašymo aplinkybes ir kompozitorių biografinius faktus.

Negalima nepaminėti vakaro solisto Roko Valuntonio (gim. 1988 m.), šiuo metu studijuojančio Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (doc. A. Žvirblytės kl.). Šio talentingo jaunuolio meistriškas skambinimas įvertintas aukščiausiais apdovanojimais daugiau nei 20 tarptautinių pianistų konkursų. Vieni paskutiniųjų 2011 metų atlikėjo laurų – II vieta Tarptautiniame M. K. Čiurlionio pianistų konkurse. R.Valuntonis, puikiai susipažinęs su S.Rachmaninovo, F.Liszto kūrinių interpretacija, plečia savo amplua ir koncerte žada atskleisti W.A.Mozarto ir A.Salieri fortepijoninių koncertų subtiliausius niuansus.

Koncertas „Mozartas ir Salieri: tiesa ar mitas?“ vyks kovo 23 dieną 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje  (Vilniaus g. 30, Vilnius)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius