-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 16

Kongresų rūmuose skambės Davido Geringo violončelės garsai

Penktadienį, spalio 19 d., Vilniaus Kongresų rūmuose svečiuosis vienas universaliausių šių dienų muzikų, Lietuvoje gimęs ir didelį indėlį į mūsų šalies muzikinės kultūros skleidimą Vakaruose įdėjęs violončelininkas ir dirigentas Davidas Geringas. Nors muzikas Lietuvoje nėra retas svečias, jo koncertai visuomet laukiami.
Muzikantas Davidas Geringas
Muzikantas Davidas Geringas / Piano.lt nuotr.

Šįkart violončelininkas kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru bei dirigentu Francesco La Vecchia atliks Antonino Dvořáko Koncertą violončelei ir orkestrui, taip pat skambės J. Brahmso Simfonija Nr. 4.

D. Geringo repertuaras neįtikėtinai platus – nuo baroko iki šiuolaikinės muzikos. Be lietuvių autorių (B. Dvariono, E. Balsio, A. Šenderovo, B. Kutavičiaus, V. Bartulio, M. Urbaičio ir kt.), jame yra ir latvių (P. Vaskso ir kt.) bei estų (A. Pärto, E.-S. Tüüro, L. Sumeros), taip pat rusų (S. Gubaidulinos, E. Denisovo, A. Šnitkės, V. Suslino) kompozitorių kūrinių.

D. Geringas nusipelnė ne vieno apdovanojimo – Šlėzvigo-Holšteino žemės premija „Kultur Aktuell“ (1992 m.), Vokietijos pirmojo laipsnio ordinas už nuopelnus skleidžiant ir puoselėjant muzikinę kultūrą (2006 m.). Už lietuviškos muzikos populiarinimą 1999 m. muzikantas buvo apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino IV laipsnio ordinu, 2002 m. jam įteiktas aukščiausias mūsų valstybės apdovanojimas – Lietuvos nacionalinė premija. D. Geringas koncertinė biografija labai įspūdinga: koncertuota su garsiausiais pasaulio orkestrais (Berlyno ir Londono filharmonijų, Bambergo, Detroito, Filadelfijos, NHK Tokijo, Monrealio, Čikagos simfoniniais) bei žymiausiais dirigentais – V. Ashkenazy, K. Kondrašinu, F. Leitneriu, M. Rostropovičiumi, H. von Karajanu, S. Rattle'u ir kt.

Kartu su puikiai žinomu ir mėgstamu violončelininku Davidas Geringas Kongresų rūmuose svečiuosis ir kita iškili asmenybė – dirigentas iš Italijos Francesco La Vecchia. Jo kelias į muziką išties veržlus – pirmąjį koncertą sugrojo dar būdamas devynerių, o aštuoniolikos jau įkūrė ir vadovavo Boccherini Quintet, dvidešimt trejų inicijavo Menų akademijos Fondazione įkūrimą Romoje. 27 metų F. La Vecchia tapo pagrindiniu Orchestra della Istituzione Sinfonica di Roma dirigentu ir iki šiol yra dirigavęs daugiau kaip 100 geriausių pasaulio orkestrų, dalyvavęs įrašuose Japonijoje, Meksikoje, Kanadoje, Brazilijoje ir Italijoje.

Jis įkūrė Orchestra Sinfonica del Lazio, New World Young Orchestra, du muzikos festivalius Italijoje ir vieną Brazilijoje. 2002 m. F. La Vecchia tapo  Romos simfoninio orkestro meno vadovu ir nuolatiniu dirigentu,  jam vadovaujant, vos per kelerius metus, orkestras tapo vienu geidžiamiausių, prestižiškiausių orkestrų Europoje. Francesco La Vecchia buvo apdovanotas Europos muzikos savaitės prizu „Už karjeros pasiekimus“, taip pat prezidentų ir kultūros ministrų skirtais garbės apdovanojimais Brazilijoje, Bulgarijoje, Moldavijoje, Prancūzijoje, Meksikoje ir Pietų Amerikoje. Be to, daugybė miestų visame pasaulyje dirigentui yra suteikusi Garbės piliečio titulą.

Penktadienio vakarą Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras kartu su maestro D. Geringu ir dirigentu Francesco La Vecchia kviečia melomanus pasiklausyti Antoníno Dvořáko Koncerto violončelei h-moll, op. 104  bei Johanneso Brahmso Simfonijos Nr. 4, e-moll, op. 98.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius