Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 01

Loretos Narvilaitės būsenų muzika autorinėje plokštelėje

Tik ką išleista pirmoji kompozitorės Loretos Narvilaitės autorinė kompaktinė plokštelė.
Koncertų salė šiandien
Koncertų salė / A.Kripaitės/15min.lt nuotr.
Temos: 1 Muzika

Tiesa, atskiri kompozitorės kūriniai jau įrašyti į daugiau nei 10 CD.  Šįkart iš jų sudarytas dvigubas autorinis albumas „Šauksmas – Šviesa“, kurį išleido VšĮ „Scenos ir estetikos mokykla“. Leidybą parėmė Lietuvos kultūros rėmimo fondas  bei dizaino ir leidybos UAB „Kopa“. Partneriai – Lietuvos kompozitorių sąjunga, Lietuvos muzikos informacijos ir leidybos centras.

Pasak muzikologės Austės Nakienės, „Loreta Narvilaitė yra viena iš pačių kūrybingiausių Lietuvos moterų kompozitorių, iš tų, kurios neužsisklendė „trapios lyrikos“ pasaulyje, tačiau išsiveržė iš jo ir rašo ekspresyvius kūrinius. Ji sugeba labai greitai reikšti mintis, todėl kiekvienais metais įgyvendina daug kūrybinių sumanymų“. 

Kompaktinė plokštelė pavadinta pagal kūrinį „Šauksmas – Šviesa“, kurio premjera 2000 metų „Gaidos“ festivalyje atkreipė muzikos kritikų ir klausytojų dėmesį į klaipėdietės autorės kūrybą. Šiuo metu kompozitorės darbai pradeda įgauti kūrybinės brandos žymę, jie nuolat atliekami muzikos festivaliuose Lietuvoje ir užsienyje.

Loreta Narvilaitė: „Kodėl esu kompozitorė? Poreikis kurti slypi asmenybės viduje, ir negaliu nepaisyti savo šauksmo. Todėl rašau muziką ir taip išreiškiu save, taip gimsta gyvenimo ir kūrybos pilnatvė. Mano kūryboje daug emocijų, asmeninio išsisakymo, bet ji pozityvi ir gana energinga. Savo sukurtais garsais siekiu bendrauti su pasauliu – jie tai perteikia tiksliau nei žodžiai.“

Plokštelėje įrašyti geriausi kompozitorės kameriniai kūriniai, rodantys jos profesinę kompetenciją ir stiliaus variacijas: nuo emocionalaus, energingo „Šauksmas – Šviesa“ iki neoromantiško monologo „Tavo blakstienos paliečia mano prisiminimų lūpas“, nuo „skambančios matematikos“ opuso „Convariationi“, tapybiškų, meditatyvių „Liūdesio sodų“ iki intensyvaus, koncertiško „Visby Bike“. Visi kūriniai jau buvo atlikti koncertuose ir sulaukė gerų vertinimų.

Dvigubas albumas yra konceptualiai ir išradingai sumanytas. Aštuoni kūriniai skamba audio CD, o du kūriniai („Šauksmas – Šviesa“, „Liūdesio sodai“) publikuojami ir DVD formatu.  Vaizdo projekcijas jiems sukūrė dailininkai Džiugas Katinas ir Grėtė Krivickaitė, suteikdami Loretos muzikai daugiau prasmių. Titulinis kūrinys „Šauksmas – Šviesa“ įrašytas dviem skirtingom versijom: originalia, skirta dviem trimitams ir dviem fortepijonams, ir nauja – dviem fortepijonams ir elektronikai (elektronika Gedimino Zujaus).

Minimalistinį, bet ekspresyvų albumo dizainą sukūrė Ernestas Šimkūnas.

Plokštelėje skambančią L. Narvilaitės muziką interpretuoja puikūs šiuolaikinės muzikos atlikėjai:  Jūratė Kundraitė, Petras Geniušas, Rūta ir Zbignevas Ibelhauptai (fortepijonai), Algirdas Januševičius, Saulius Žvirblis (trimitai), Julius Geniušas (dirigentas), Robertas Beinaris (obojus), Julius Černius (klarnetas), Ieva Sipaitytė (smuikas), Robertas Bliškevičius (altas), Mindaugas Bačkus (violončelė), Mike Svoboda (trombonas), Saulius Astrauskas (mušamieji), fortepijoninis trio „Kaskados“, „Vilniaus brass kvintetas“, ansamblis „Giunter percussion“.

Austė Nakienė leidinio buklete rašo: „Turbūt vienas svarbiausių Loretos Narvilaitės kūrybos simbolių yra miestas: sudėtinga struktūra, kurioje daugybė žmonių gyvena savo gyvenimus, koncentruota erdvė, kurioje kasdien gimsta naujos idėjos. Klaipėda, kurioje gyvena kompozitorė, nuolat keičia ją, o ji keičia savo miestą. Nuolatinė kompozitorės būsena – veiksmas, nerimas ir noras aplenkti laiką, padaryti daugiau nei įmanoma. Tad ir nuotaika, į kurią panirsite klausydamiesi jos muzikos, nebus melancholija – jūs pajusite trykštančią garsų energiją!“

Plokštelė bus pristatoma ketvitadienį, 18 val., Klaipėdos koncertų salėje.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius