Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 13

Lietuvių ir estų džiazo mainus šiemet užbaigs koncertų turas Estijoje

Lietuvos džiazo federacija ir Estijos džiazo sąjunga tęsia ne vienerius metus vykstantį abiejų šalių džiazo atlikėjų mainų projektą ir gruodžio 13-15 d. organizuoja lietuvių, latvių ir estų kolektyvo „Tree Stones“ ir Liudo Mockūno kartu su „Free Tallinn Trio“ koncertus Estijoje.
Kęstutis Vaiginis
Kęstutis Vaiginis
Temos: 2 Estija Tartu

Kvartetas „Tree Stones“ atlieka originalias kompozicijas, kuriose atsispindi džiazo tradicijos bei modernaus atlikimo muzikos deriniai. Atliekamuose kūriniuose vyrauja didelė Lotynų Amerikos ir šiuolaikinio džiazo muzikos įtaka. Visi grupės nariai – Baltijos šalyse ir svetur žinomi muzikantai. „Tree Stones“ koncertavo Lietuvoje, Latvijoje ir Lenkijoje. Kvartete „Tree Stones“ groja perspektyvūs Baltijos šalių jaunosios kartos džiazo muzikantai: lietuviai Kęstutis Vaiginis (saksofonai) ir Dmitrij Golovanov (fortepijonas), estas Peedu Kass (kontrabosas) ir latvis Kaspars Kurdeko (mušamieji).

„Tree Stones“ koncertai vyks ketvirtadienį, gruodžio 13 d., Tartu džiazo klube, gruodžio 14 d. – Pernu „Endla“ džiazo klube.

„Free Talinn Trio“ – unikali trijų menininkų kombinacija, kurioje puikiai dera plačių galimybių Anne-Liis Pall balsas, klasikinio pianisto prof. Anto Petto virtuoziškumas ir vieno žinomiausių Baltijos šalyse džiazo muzikanto, prof. Jaako Sooaaro gitaros skambesys. „Free Talinn Trio“ atliekama muzika gali būti apibūdinama kaip improvizuota kamerinė opera, tačiau labiausiai trio veikia šiuolaikinė ir modernaus džiazo muzika. Skirtingos muzikantų patirtys veda į naujų šio žanro teritorijų įsisavinimą ir padeda išvengti tradicinių laisvos improvizacijos klišių. Įkurtas 2006 m., trio koncertavo daugelyje Europos valstybių. Trio yra išleidęs debiutinį albumą „Full Moon“ bei kompaktinę plokštelę „A Tale“. „Free Talinn Trio“ sudėtis: Anne Liis Pall (vokalas), Jaak Sooaar (gitara) ir Anto Pett (fortepijonas).

Saksofonininkas Liudas Mockūnas palaipsniui yra pelnęs rimto ir į kompromisus nesileidžiančio muzikanto reputaciją. Baigęs mokslus Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje ir Danijos Ritmo muzikos konservatorijoje, L. Mockūnas yra grojęs beveik visoje Europoje, JAV, Izraelyje, Turkijoje, Japonijoje bei Kinijoje. Muzikantas nuolat bendradarbiauja su garsiausiais pasaulio muzikantais ir yra apdovanotas įvairiais prizais, tarp jų „Vilnius Jazz“, „Birštonas Jazz“, „Mūzų Malūno” ir „Lietuvos Muzikų Sąjungos” prizais už nuopelnus Lietuvos džiazo kultūrai. 2004 m. su savo grupe „Toxikum“ pelnė prestižiškiausią muzikos apdovanojimą Danijoje – „Danish Music Award“, o 2011 m. gavo „Auksinį scenos kryžių“ kompozitoriaus nominacijoje už muziką spektakliui „Prakeiktieji“ (rež. A. Areima, OKT teatras). 2012 metų vienas įtakingiausių pasaulio džiazo leidinių „The New York City Jazz Record“ atrinko L. Mockūno ir Barry Guy dueto vinilinę plokštelę „Lava“ („NoBusiness Records“) į savo „Honorable Mention“ sąrašą.

Liudo Mockūno ir „Free Tallinn Trio“ koncertas vyks gruodžio 15 d. „Theatre 99“, Taline.

Šių metų kolektyvų mainai tarp Lietuvos džiazo federacijos ir Estijos džiazo sąjungos jau baigsis – rugsėjį Estijoje viešėjo lietuvaičių vokalinė grupė „The Ditties“, „VDU Jazz Jungčių“ festivalyje skambėjo estų gitaristo Marto Soo solinis koncertas, lapkričio mėnesį koncertinį turą per Lietuvos miestus surengė „Free Tallinn Trio“. Be koncertų, Lietuvos džiazo federacija kartu su Lietuvos teatro ir muzikos akademija ir Vytauto Didžiojo universitetu suorganizavo meistriškumo paskaitas džiazo ir fortepijono katedrų studentams ir dėstytojams.

Projektą iš dalies finansuoja Kultūros rėmimo fondas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius