Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 13

Lietuvos muzikos žvaigždžių Briuselyje klausėsi ir karalius Philippe`as

Pasaulinio garso operos solistė Violeta Urmanavičiūtė-Urmana ir Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas Modesto Pitrėno, ketvirtadienį Briuselyje atidarė oficialią Lietuvos pirmininkavimo kultūros programą. Koncertą stebėjo per 2 tūkst. žmonių, tarp žiūrovų buvo prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Belgijos karalius Philippe`as.
Violeta Urmanavičiūtė – Urmana
Violeta Urmanavičiūtė – Urmana / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Briuselio menų centre „Bozar“ įvyko vienas svarbiausių Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai koncertų. Garbingiausi jo svečiai – Lietuvos ir Belgijos vadovai. Pasirodymo taip pat klausėsi aukšti Europos Sąjungos institucijų pareigūnai, Briuselio gyventojai ir Belgijos lietuviai. Prestižinėje salėje Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras koncertavo pirmą kartą, primadona V. Urmanavičiūtė-Urmana – trečiąjį.

„Esu labai didelė euroentuziastė, man teko dalyvauti koncerte, kai Lietuva įstojo į Europos Sąjungą. Tas koncertas vyko Berlyne, ir aš sproginėjau iš džiaugsmo. Man atrodo, kad kita alternatyva šiuo momentu neegzistuoja. Kitaip mes būtume suspausti tarp dviejų blokų. Ir džiaugiuosi, kad Lietuva gerai sau atstovauja Europos Sąjungoje“, – kalbėjo V. Urmanavičiūtė-Urmana.

„Pirmiausia apie žvaigždes. Tos žvaigždės – lietuviai, Lietuvos žvaigždės. Labai džiaugiausi, kad mes turime kuo pasigirti. Ir kad pasaulinio lygio Lietuvos atlikėjai nori dainuoti vardan tos Lietuvos. Dėkoju jiems ir džiaugiuosi. Ir tai, kad Belgija mums leidžia tokį renginį padaryti tokiame centre, rodo, kad mūsų kultūra žinoma ir vertinama“, – sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Dviejų valandų koncerte skambėjo Richardo Wagnerio dainų ciklai iš „Valkirijos“ bei „Tristano ir Izoldos“, Richardo Strausso simfoninė poema „Mirtis ir pragiedrėjimas“, taip pat vieno iškiliausių Lietuvos menininkų Mikalojaus Konstantino Čiurlionio simfoninė poema „Miške“.

„Čiurlionio kūrinį pasiūlė simfoninis orkestras ir man jis labai patiko, atliekamas orkestro jis puikiai skamba. Čiurlionio Belgijoje nelabai žinome. Todėl tai yra galimybė man ir visam festivaliui pristatyti kompozitorių plačiai auditorijai, kada kūrinį atlieka šalies, kurioje kompozitorius gimė, žmonės“, – teigė Tarptautinio Klaros muzikos festivalio meno vadovas Hendrikas Storme`as.

V. Urmanavičiūtė-Urmana tarptautinei auditorijai taip pat atliko lietuvių liaudies dainą „Ulijona“. Visą koncertą tiesiogiai transliavo Belgijos radijas, kurio auditoriją sudaro apie 250 tūkst. žmonių.

„Ši pirmininkavimo koncerto programa mums ypatinga, nepaisant to, kad ir iki šiol žinojome nemažai jūsų šalies atlikėjų. Tačiau pristatyti juos pasauliniame festivalyje, kai šalies interesus parodo ne tik ekonominė ir politinė darbotvarkė, bet ir plačiau apimanti kultūra, yra labai svarbu“, – mano Briuselio menų centro „Bozar“ meno vadovas Paulas Dujardinas.

Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro ir primadonos koncertas buvo įtrauktas į prestižinio Belgijos klasikinės muzikos festivalio „Klara“ programą ir buvo vienas paskutinių jo renginių.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius