Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 17

Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga Danijoje ir Švedijoje surengti Dalios Dėdinskaitės ir Glebo Pyšniako koncertai

Šių metų vasario 16–20 d. Danijos ir Švedijos sostinėse Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga surengti jaunų talentingų lietuvių atlikėjų koncertai. Juose pasirodys smuikininkė Dalia Dėdinskaitė ir violončelininkas Glebas Pyšniakas.
Dalia Dėdinskaitė ir Glebas Pyšniakas
Dalia Dėdinskaitė ir Glebas Pyšniakas / Egidijaus Kindurio nuotr.

Vasario 16 d. šventinis koncertas vyko Stokholme, Švedijos nacionaliniame armijos muziejuje „Armemuseum“; vasario 19 d. Danijos lietuvių bendrijos organizuojamas koncertas įvyks Kopenhagoje, „Metronome“ koncertų salėje, o vasario 20 d. – Kopenhagos centre įsikūrusiuose rūmuose „Odd Fellow Palæet“ (ši koncertų salė su savo unikalia akustika jau nuo 1884 m. yra tapusi aktyvia danų muzikinio gyvenimo scena).

Nacionalinei dienai paminėti skirtuose koncertuose Stokholme ir Kopenhagoje skambės G. F. Hendelio – J. Halvorseno, G. Sollima, A. Igudesmano, C. Gardelio ir lietuvių kompozitorių kūriniai: Anatolijaus Šenderovo „Du dialogai smuikui ir violončelei“ bei Vytauto Barkausko „Partita smuikui solo“.

„Vasario 16-oji yra labai svarbi data Lietuvos istorijoje ir mums abiems didelė garbė atlikti koncertus Kopenhagoje bei Stokholme šiai dienai paminėti. Tuo pačiu tai įvykis mūsų koncertinėje veikloje, nes Švedijos ir Danijos sostinėse grosime pirmą kartą“, – sako Dalia Dėdinskaitė.

Šis styginių duetas gimė 2009 m. vasarą ir savo gyvybinga muzikavimo maniera bei trykštančia energija jau spėjo padaryti įspūdį publikai ir kritikams. „Abu Lietuvos muzikai – Dalia Dėdinskaitė ir Glebas Pyšniakas – parodė aukščiausio lygio gebėjimą groti klasikinę muziką“ (laikraštis „Liechtensteiner Vaterland“ (Lichtenšteinas, 2009).

„Svajonių duetas“ – taip jaunuosius menininkus apibūdino Nyderlandų dienraštis „Noordhollands Dagblad“

„Svajonių duetas“ – taip jaunuosius menininkus apibūdino Nyderlandų dienraštis „Noordhollands Dagblad“ (Nyderlandai, 2011). Jaunieji muzikai yra pelnę apdovanojimų daugiau kaip trisdešimtyje tarptautinių ir nacionalinių konkursų, vykusių daugelyje Europos šalių ir JAV, tokiose salėse kaip „Concertgebouw“ Amsterdame, Didžiojoje Maskvos konservatorijos salėje, Vienos „Musikverein“, Porto „Casa da Musica“, Džiuliardo menų mokyklos salėje „The Paul Hall“ Niujorke ir kitur.

Glebas Pyšniakas gimė 1987 m. Vilniuje. Nuo 1998 m. mokėsi Balio Dvariono dešimtmetėje muzikos mokykloje, studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, prof. Rimanto Armono violončelės klasėje, o šiuo metu studijuoja Vienos muzikos ir vaizduojamųjų menų universitete prof. Stefano Kropfitscho klasėje. Violončelininkas aktyviai koncertuoja Lietuvoje bei užsienyje ir kaip solistas, ir kaip kamerinių ansamblių dalyvis. Jau nuo dvylikos metų Glebas Pyšniakas grojo solo su orkestrais: Balio Dvariono kameriniu, Lietuvos kameriniu,  Kauno simfoniniu, Vidzemės (Latvija) kameriniu, Porto (Portugalija) simfoniniu, Maskvos (Rusija) konservatorijos simfoniniu. Nuo 2005 m. atlikėjas surengė nemažai rečitalių Lietuvoje,  Lenkijoje, Olandijoje, Kroatijoje, Norvegijoje, Portugalijoje, Italijoje, Austrijoje, Rusijoje, Slovakijoje, Lichtenšteine.

G. Pyšniakas nuolat dalyvauja profesinio meistriškumo kursuose. 2001–2009 m. kaip aktyvus dalyvis grojo Yo-Yo Ma, Mstislavo Rostropovičiaus, Davido Geringo ir daugelio kitų žymių profesorių kursuose Lietuvoje bei užsienyje.  2000–2009 metais atlikėjas tapo 17-os nacionalinių ir tarptautinių konkursų laureatu. 2008 m. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos styginių instrumentų katedros konkurse laimėjo I vietą; I vietą ir specialųjį prizą tarptautiniame Augusto Dombrovskio konkurse Rygoje. 2006 m. Glebą apdovanojo Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus.

Dalia Dėdinskaitė gimė 1988 m. Vilniuje; ji pradėjo griežti smuiku būdama penkerių metų. Vėliau mokėsi Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų  mokykloje prof. Jurgio Dvariono smuiko klasėje. 2007–2008 studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (prof. Jurgis Dvarionas). Nuo 2008-ųjų Dalia studijuoja Vienos muzikos ir vaizduojamųjų menų universitete (prof. Christian Altenburger). Studijuojanti ir gyvenanti Vienoje, Dalia Dėdinskaitė yra viena ryškiausių jaunosios kartos Lietuvos smuikininkių. 2010-aisiais Dalia nugalėjo Tarptautiniame smuikininkų konkurse Vokietijoje „Violine in Dresden“. Jaunoji atlikėja yra daugelio kitų respublikinių ir tarptautinių (Tarptautinio IV Aleksandro Glazunovo  Paryžiuje,  Tarptautinio VI Stasio Vainiūno kamerinių ansamblių ir kt.) konkursų laureatė.

Dalia Dėdinskaitė koncertavo daugelyje Europos valstybių bei JAV. Solinių ir kamerinės muzikos koncertų ji yra surengusi  Lietuvoje, Austrijoje, Slovakijoje, Lichtenšteine, Olandijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Latvijoje, Niujorke.  Jaunoji smuikininkė griežė solo su Lietuvos simfoniniais orkestrais, su „Dresdner Kappelsolisten“ orkestru; koncertavo ir dalyvavo daugelyje žymių tarptautinių klasikinės muzikos festivalių. Dalia Dėdinskaitė tobulinosi meistriškumo kursuose pas garsius specialistus: Lluis Claret, Wolfgang David, Aleksander Fischer, Herbert Kefer, Maria Kliegel, Sergej Kravchenko, Klaus Maetzl, Marianne Piketty, Josef Rissin, Miroslav Rousin, Fred Sherry, Richard Stolztman.

Dalios Dėdinskaitės ir Glebo Pyšniako koncertų turas Danijoje ir Švedijoje rengiamas, bendradarbiaujant LR ambasadoms Danijos ir Švedijos Karalystėse, LR kultūros atašė Danijoje, Danijos lietuvių bendrijai, paremiant LR Kultūros ir Užsienio reikalų ministerijoms ir Frederiksbergo  muzikos  rėmimo fondui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius