Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 03

Mirė garsi dainininkė Gražina Apanavičiūtė

Eidama 80-uosius, mirė buvusi lietuvių operos primadona Gražina Apanavičiūtė, praneša Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras.
Gražina Apanavičiūtė
Gražina Apanavičiūtė / O.Pajėdaitės nuotr.

Dainininkė gimė 1940 m. balandžio 5 d. Kybartuose. 1969 m. baigė LTSR konservatoriją (dabar – Lietuvos muzikos ir teatro akademija), dėstytojos Aleksandros Staškevičiūtės klasę. 1986-1991 m. pati dėstė šioje Lietuvos muzikų rengimo kalvėje.

Nuo 1968 iki 1991 m. buvo Lietuvos akademinio operos ir baleto teatro (dabar – Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras) solistė, kuriai greitai imta patikėti pagrindines soprano partijas. Iš gausaus G.Apanavičiūtės parengtų vaidmenų repertuaro atsimename jos nepamirštamą Toską (G.Puccini „Toska“), Aidą (G.Verdi „Aida“), Grafienę (W.A.Mozarto „Figaro vedybos“), Elizabetę (G. Verdi „Don Karlas“), Zentą (R.Wagnerio „Skrajojantis olandas“), Mikaelą (G.Bizet „Karmen“), Margaritą (Ch.Gounod „Faustas“), Valdovę (V.Barkausko „Legenda apie meilę“) ir daugelį kitų.

LNOBT nuotr./Gražina Apanavičiūtė - Elizabetė, „Don Karlas“, 1980 m.
LNOBT nuotr./Gražina Apanavičiūtė - Elizabetė, „Don Karlas“, 1980 m.

Savo balsu primadona žavėjo ne tik Lietuvos, bet ir Lenkijos, Bulgarijos, Čekijos, Vokietijos, Prancūzijos, Švedijos, JAV klausytojus. 1991 m., pasijutusi nebereikalinga Lietuvos teatrui, nutraukė operos karjerą ir ilgam buvo persikėlusi gyventi į JAV. Vietos lietuvių bendruomenei surengė kelis solinius koncertus.

LRT archyvuose iki šiol tebesaugomas turtingas G.Apanavičiūtės įdainuotų kūrinių vaizdo ir garso įrašų archyvas. Juose – ne tik operų arijos, bet ir lietuvių liaudies dainos, vokaliniai C.Saint-Saenso, F.Poulenco, M.Durufle kūriniai, W.A.Mozarto, L.van Beethoveno, G.Mahlerio kūrinių solo partijos.

LNOBT nuotr./Gražina Apanavičiūtė - Valdovė, „Legenda apie meilę“, 1975 metai
LNOBT nuotr./Gražina Apanavičiūtė - Valdovė, „Legenda apie meilę“, 1975 metai

Atsisveikinti su G.Apanavičiūte bus galima sekmadienį, spalio 6 d., nuo 15 val. sostinės Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios II šarvojimo salėje. Laidotuvės numatytos pirmadienį, spalio 7 d., 13 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius