Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 28

Mirė garsus rusų atlikėjas ir kompozitorius Aleksandras Gradskis

Maskvos ligoninėje eidamas 73-uosius metus sekmadienį mirė garsus Rusijos dainininkas bei kompozitorius Aleksandras Gradskis.
Aleksandras Gradskis
Aleksandras Gradskis / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.
Temos: 2 Rokas Mirtis

Lapkričio 26 d. artistas paprašė savo artimųjų pagalbos, nes būdamas namuose Maskvoje pasijuto prastai. Netrukus jis prarado sąmonę. Į ligoninę A.Gradskis buvo paguldytas įtariant insultą. Reanimacijoje jis praleido dvi paras, bet taip ir neatsigavo. Pirminė mirties priežastis – galvos smegenų infarktas. Jo sveikata buvo smarkiai pablogėjusi po to, kai jis rugsėjį susirgo COVID-19.

A.Gradskis gimė 1949 m. lapkričio 3 d. Maskvoje jis mokėsi akademinio dainavimo, tačiau laikomas vienu ir rusų roko tėvų. A.Gradskis įkūrė vienas pirmųjų rusų roko grupių – „Slaviani“ ir „Skomorochi“.

A.Gradskis ne tik aktyviai muzikavo, dalyvavo organizuojant muzikos festivalius, bet ir vedė televizijos bei radijo laidas. Savo autorinėje radijo laidoje „Hit parad Aleksandra Gradskovo“ jis klausytojus pirmą kartą supažindino su Jurijaus Ševčuko, Viktoro Cojaus ir kitų vėliau Rusijos roko grandais tapusių muzikantų kūryba.

VIDEO: Александр Градский "Как молоды мы были". Авторский вечер А.Пахмутовой (1988)

Aštuntajame dešimtmetyje A.Gradskis pradėjo rašyti muziką kino filmams. Jo muzika ir atliekami kūriniai skamba daugiau nei trisdešimtyje vaidybinių, dokumentinių ir animacinių filmų.

1976 m. A.Gradskis įrašė kompozitorės Aleksandros Pachmutovos ir poeto Nikolajaus Dobronravovo kūrinį „Kak molody my byli“ (Kokie jauni mes buvome). Ši daina A.Gradskį išgarsino visoje tuometėje Sovietų Sąjungoje ir iki šiol yra vienas gražiausių jo atliekamų kūrinių.

Iš viso A.Gradskio diskografijoje – daugiau nei trisdešimt plokštelių. Viena populiariausių tapo roko opera „Stadion“ (Stadionas), kurioje dalyvavo ir kitos rusų estrados ir roko žvaigždės – Ala Pugačiova, Josifas Kobzonas, Andrejus Mironovas, Andrejus Makarevičius ir kiti.

Nuo 2012 A.Gradskis buvo vienas iš populiaraus televizijos muzikos talentų šou „Golos“ (Balsas) vedėjų bei mokytojų.

Nuo 2014 m. A.Gradskis Maskvoje taip pat atidarė savo muzikinį teatrą, kurio trupę daugiausia sudarė jo mokiniai iš šou „Golos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius