Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 10

Nacionalinės filharmonijos sezoną pristačiusi Rūta Prusevičienė: anšlaginis koncertas Briuselyje su Violeta Urmana ir Modestu Pitrėnu – didelis Lietuvos pasiekimas

Lietuvos nacionalinė filharmonija (LNF) rugsėjo 21 d. Lietuvos kamerinio orkestro ir solistų Rostislavo Krimero (fortepijonas) bei Segejaus Krylovo koncertu pradeda naują sezoną. Iki Naujųjų metų vien Vilniuje klausytojai galės išgirsti per 50 koncertų, pasidžiaugti Vilniaus fortepijono muzikos festivaliu, paminėti svarbias muzikos sukaktis. Šį sezoną filharmonijos muzikantai Lietuvai aktyviai atstovaus ir užsienyje – laukia daugybė koncertų ne tik Europoje, bet ir kituose žemynuose.
Modestas Pitrėnas ir Violeta Urmana
Modestas Pitrėnas ir Violeta Urmana / D.Matvejevo nuotr.

Dar prieš prasidedant oficialiam LNF sezonui, rugsėjo 12 d. Klaros festivalyje, Briuselio „BOZAR“ koncertų salėje, laukia vienas svarbiausių koncertų, skirtų Lietuvos pirmininkavimui ES Tarybai. Jame dainuos žymiausias lietuvių sopranas Violeta Urmana, o Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui (LNSO) diriguos Modestas Pitrėnas.

Kitos ES Tarybai pirmininkavusios šalys organizavo koncertus tik kviestiniams svečiams, o mes padarėme koncertą atvirą visiems ir jau žinome, kad išpirkti visi bilietai į Didžiąją 2200 vietų salę.

„Šis koncertas labai svarbus dvejų metų darbo rezultatas. Tai, kad patekome į tokio svarbaus festivalio programą, yra didelis pasiekimas. Kitos ES Tarybai pirmininkavusios šalys organizavo koncertus tik kviestiniams svečiams, o mes padarėme koncertą atvirą visiems ir jau žinome, kad išpirkti visi bilietai į Didžiąją 2200 vietų salę“, – džiaugėsi LNF generalinė direktorė Rūta Prusevičienė.

Rūta Prusevičienė
Rūta Prusevičienė

Koncerte skambės pirmasis lietuvių simfoninės muzikos šedevras – Mikalojaus Konstantino Čiurlionio simfoninė poema „Miške“ bei didžiųjų vokiečių kompozitorių Richardo Wagnerio ir Richardo Strausso kūriniai. Iškilmingą renginį atidarys Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Belgijos karalius Philippe’as.

Mūsų šalies ambasados pasirūpino, kad Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai proga būtų surengti Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro, Lietuvos kamerinio orkestro bei Čiurlionio vardą pasaulyje garsinančio Čiurlionio kvarteto koncertai Briuselyje, Osle, Stokholme, Atėnuose, Pekine ir daugelyje kitų pasaulio miestų.

Filharmonijos sezoną rugsėjo 21 d. pradės Lietuvos kamerinio orkestro koncertas su meno vadovu smuikininku S. Krylovu ir solo fortepijonu skambinsiančiu Rostislavu Krimeriu. Rugsėjo 28 d. Filharmonijoje koncertuos Juozo Domarko vadovaujamas Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO), paskelbsiantis simfoninės muzikos sezono pradžią. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Kompozicijos katedros 80-mečiui skirtą lietuvių muzikos programą atliks smuikininkė Ingrida Armonaitė, pianistai Indrė Baikštytė ir Petras Geniušas bei trombonininkas Mike’as Svoboda.

Lapkričio 16–27 d. LNF jau trečią kartą įvyks Vilniaus fortepijono muzikos festivalis. Šios solidžios fortepijono muzikos šventės meno vadovės Mūzos Rubackytės iniciatyva festivalyje šiemet viešės tarptautinėje arenoje gerai žinomos pianistės Edith Fischer, Plamena Mangova, Gülsin Onay, rečitalį surengs Guoda Gedvilaitė, koncertuos Tarptautinio B. Dvariono pianistų ir stygininkų konkurso laureatai, o pati M. Rubackytė muzikuos solo kompozitoriaus Krzysztofo Pendereckio 80-mečiui skirtame LNSO koncerte.

Rimtesnės muzikos gerbėjai sekmadieniais bus laukiami Taikomosios dailės muziejuje, kur 16 val. pristatysime kamerinės muzikos rečitalių programas. O kam reikia geros nuotaikos – kviečiame važiuoti į Trakus.

Ištikimi LNF lankytojai ir naujajame sezone galės atrasti tradicines koncertų programas – orkestro, kamerinės muzikos, rečitalių, koncertų visai šeimai, proginių renginių. Į Trakų pilį kvies ciklas „Muzika Trakų pilyje“, per Kalėdas džiugins „Kalėdų muzikos savaitė“, o ją vainikuos Naujamečiai koncertai. Deja, anot R.Prusevičienės, šiuo metu likę tik brangiausi bilietai į senųjų metų išlydėtuvių koncertus.

„Sekmadieniais ir toliau kviesime į 12 val. koncertus visai šeimai. Šį sezoną laukiame dviejų premjerų – teatralizuoto koncerto „Pasimatymas su Mere Popins“ ir teatralizuotos muzikinės pasakos „Ant ledo atsirado rožė...“ Kiekvieną sekmadienį čia bus daug geros nuotaikos ir puikių muzikinių atradimų, – tikino LNF generalinės direktorės pavaduotoja meno reikalais Ieva Tamutytė. – Rimtesnės muzikos gerbėjai sekmadieniais bus laukiami Taikomosios dailės muziejuje, kur 16 val. pristatysime kamerinės muzikos rečitalių programas. O kam reikia geros nuotaikos – kviečiame važiuoti į Trakus, kur Didžiojoje pilies menėje pasiūlysime nuotaikingos kamerinės muzikos.“

Šį pusmetį koncertais Filharmonijoje bus paminėtos svarbios sukaktys: smuikininko Jashos Heifetzo koncerto Filharmonijoje 100-metis, kompozitorių Richardo Wagnerio 200-osios ir Witoldo Lutosławskio 100-osios gimimo metinės, Krzysztofo Pendereckio 80-metis, Filharmonijos vargonų 50-metis, solisto Vytauto Juozapaičio 50-metis, Čiurlionio kvarteto 45-metis.

Įvairių šalių ir stilių muzikos kūrinių panoramą šį sezoną ketinama praturtinti kompozitorių Vidmanto Bartulio, Loretos Narvilaitės, Anatolijaus Šenderovo, Gedimino Rimkaus-Rimkevičiaus ir kitų premjeromis.

Daugiau informacijos apie sezono renginius rasite interneto svetainėje www.filharmonija.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius