Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 13

Neda Malūnavičiūtė atgaivins vintažines lietuvių estrados dainas

Antradienį, rugpjūčio 14 dieną, Šv.Kotrynos bažnyčioje skambės rinktiniai lietuvių estrados šedevrai. Tai – naujas muzikinis projektas, kurį pristatys solistė Neda Malūnavičiūtė (vokalas, fleita) ir ansamblis „4Tango“. Koncerto pavadinimas „Vintažinės dainos“ išduoda, jog išgirsime kažką iš praeities, bet nepraradusio žavesio ir šiandien.
Neda Malūnavičiūtė ir „4Tango“
Neda Malūnavičiūtė ir „4Tango“ / Kristupo vasaros festivalio nuotr.

Pats terminas „vintage“ susijęs su istorija ir pažymi tam tikrą vertę. Pradžioje naudotas vyno degustavime, vėliau šis žodis pritapo mados pasaulyje. Na, o šiuo atveju, pasak muzikantų, vintažas reiškia sugrįžusią iš praeities, o tiksliau, Lietuvos populiariosios muzikos korifėjų – Mikalojaus Noviko, Jaroslavo Cechanovičiaus, Benjamino Gorbulskio, Laimio Vilkončiaus ir kt. – kūrybą, paliečiančią širdį melodingumu, poetiškumu.

Vintažą apibūdina ne tik dainos sukūrimo laikas, bet ir kitas kriterijus: ji turi atspindėti to laikmečio savitumą. Tarybinė estrada privalėjo būti politiškai tvirta, nieko bendro neturinti su kapitalistinio pasaulio kaukiančiais saksofonais, rėkiančiomis triūbomis, konvulsiniais ritmais, kapitalistiniais akordais (iš B.Gorbulskio prisiminimų).

Tokią kontrolę vykdė Lietuvos kultūros ministerijos, rašytojų sąjungos, kompozitorių sąjungos tarnybos.

„Kūrėjai kelią į profesionalumo ir populiarumo erdves skynėsi per ideologinius brūzgynus, draudimų barjerus, kasdienės koncertinės praktikos patirtį, reiklių profesionalų geranoriškos kritikos ar nesupratimo sieną” (R. Aleknaitė-Bieliauskienė). Vis tik ir tokioje aplinkoje gimė daug puikios muzikos, kuo įsitikinsite paklausę „Vintažinių dainų“. Jas atliks dainininkė Neda Malūnavičiūtė, lydima ansamblio „4Tango“ muzikantų: Kristinos Žebrauskaitės (akordeonas), Felikso Zakrevskio (fortepijonas), Birutės Bagdonienės (altas) ir Donato Bagursko (kontrabosas). Na, o Andrius Kulikauskas su Rimantu Giedraičiu savo aranžuotėmis meistriškai suderino laiko patikrintą muziką su dabartiniu skambesiu.

Koncerto programoje skambėsiančios M. Noviko, A. Kulikausko, J. Cechanovičiaus, B. Gorbulskio, L. Vilkončiaus ir kitų kompozitorių jausmingos, šilumą skleidžiančios dainos, rūpestingai profesionalų apgobtos nūdienos apsiaustu – tikra atgaiva sielai.

Lietuviškos estrados šedevrų koncertas „Vintažinės dainos“ vyks rugpjūčio 14 dieną 17 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje (Vilniaus g. 30, Vilnius), o rugpjūčio 19 dieną 17 val. – Šešuolėlių dvare. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius