Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2021 09 21

Orkestras „Trimitas“ triumfavo Švedijoje, Linšiopingo koncertų salėje

Pastaruoju metu vis daugiau dėmesio sulaukianti lietuviškoji pučiamųjų kultūra neatsiejama ir nuo Valstybinio pučiamųjų orkestro „Trimitas“ veiklos. Praėjus kiek daugiau nei pusmečiui nuo naujojo meno vadovo ir vyriausiojo dirigento Leifo Karlssono darbo orkestre, „Trimitas“ gali pasidžiaugti augančiu tarptautiniu pripažinimu ir kokybiška atlikimo kultūra, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Orkestras „Trimitas“ triumfavo Švedijoje
Orkestras „Trimitas“ triumfavo Švedijoje / Dmitrijaus Matvejevo nuotr.

Rugsėjo 17-19 d. orkestras viešėjo Linšiopingo mieste Švedijoje, festivalyje „Svensk Blåsmusikfestival“, kuriame pasirodė iškiliausi Skandinavijos orkestrai. „Linköping Konsert & Kongress“ salė, kurioje vyko orkestrų pasirodymai, yra laikoma geriausią akustiką pučiamųjų orkestrams turinčia erdve visoje Švedijoje. Nepaisant dėl pandemijos apriboto žiūrovų skaičiaus, pagrindiniu festivalio akcentu tapo Valstybinio pučiamųjų instrumentų orkestro „Trimitas“ programa, sulaukusi pagyrų ir ovacijų.

Festivalio organizatorius Perry‘as Göransson‘as teigė, jog aukštas orkestro atlikimo lygis ir dėmesys muzikinėms detalėms jam buvo malonus netikėtumas, nustebinęs ir kitus festivalio dalyvius. „Svensk Blåsmusikfestival“ koordinatorius Lennart Johansson taip pat džiaugėsi užsimezgusia partneryste tarp festivalio ir „Trimito“, jo teigimu, orkestras bus laukiamas ir ateityje vyksiančiuose festivaliuose bei konkursuose Švedijoje.

Dmitrijaus Matvejevo nuotr./Orkestras „Trimitas“ triumfavo Švedijoje
Dmitrijaus Matvejevo nuotr./Orkestras „Trimitas“ triumfavo Švedijoje

Programoje skambėję G.Giroux, F.Schmitt, F.Ticheli ir kt. kompozitorių kūriniai yra laikomi tikru iššūkiu pučiamųjų orkestrams. Klausytojus, koncertą galėjusius stebėti tiek gyvai, tiek internetinės transliacijos metu, džiugino turtinga orkestro spalvų paletė ir dinaminė įvairovė, kruopščiai subalansuota ilgametę dirigavimo patirtį sukaupusio meno vadovo ir vyriausiojo dirigento Leifo Karlssono. Anot jo, šis „Trimito“ pasirodymas – akivaizdus kokybinis šuolis, įrodęs, jog esame kelyje į tarptautinę atlikimo kultūrą. Įsimintinas pasirodymas Linšiopingo „Konsert & Kongress“ salėje, anot dirigento, taps tramplinu kitų metų festivaliams Olandijoje bei Čekijoje.

Orkestro pasiekimais džiaugiasi ir „Trimito“ vadovas, prof. dr. Antanas Kučinskas: „Nors pandemijos metu kalbėti apie tarptautines veiklas vis dar keblu, sugebėjome neatsisakyti savo tikslų ir įrodėme, jog tampame visaverčiu kolektyvu, gebančiu įveikti sudėtingas, aukšto meistriškumo reikalaujančias partitūras.“

Naująjį „Trimito“ skambesį klausytojai galės įvertinti jau netrukus, sezono atidarymo koncerte „Aperto“, vyksiančiame rugsėjo 22 d. 19.00 val., Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius