-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 03

Palangos gintaro muziejus skelbia muzikinio sezono pradžią

Lietuvos dailės muziejus gegužės 4–5 d. kviečia į Klasikos sezono pradžios renginius Palangos gintaro muziejuje (Vytauto g. 17, Palanga).
Palangos Gintaro muziejus turės vardinius rožynus S.Sondeckiui, L.Noreikai ir J.Marcinkevičiui.
Palangos Gintaro muziejus / R.Makauskienės nuotr.

Renovavus Palangos gintaro muziejų, ženkliai išsiplėtė jo muziejinė infrastruktūra – dabar populiarusis muziejus veikia kaip daugiafunkcinė kultūros ir meno erdvė, kurioje be ekspozicijų ir parodų grafų Tiškevičių rūmuose ir jų terasose rengiami muzikos, literatūros festivaliai bei kultūros paveldo aktualizavimo vakarai, organizuojami valstybės ir diplomatinio protokolo susitikimai.

Valstybės atkūrimo šimtmečio metais Klasikos sezone Palangos gintaro muziejuje šio populiaraus, savito ir gausiai lankomo bei visuotinai mėgstamo muziejaus lankytojai vasarą galės ne tik gėrėtis gintaro grožiu, susipažinti su jo unikumais bei meno kūriniais iš gintaro, ne tik žavėtis grafų Tiškevičių rūmų istoriniu interjeru, bet ir susipažinti su rūmų bei parko istorija savitai pristatančiais kultūrinio svetingumo renginiais ir klausytis geriausios muzikos ir poezijos trijuose meno klasikos festivaliuose, kurie sudaro Klasikos sezono triptiką: tai tradicinės „Nakties serenados“ bei jau didelį populiarumą pelniusieji festivaliai – VI tarptautinis M. K. Čiurlionio muzikos festivalis ir pasaulio muzikos grožį atveriantis festivalis „Pasaulio balsai“.

„We Love Lithuania“ nuotr./Palangos gintaro muziejus – Eduardo Padrezos nuotr.
„We Love Lithuania“ nuotr./Palangos gintaro muziejus – Eduardo Padrezos nuotr.

Programa „Klasikos sezonas Palangos gintaro muziejuje“ rengiama ir įgyvendinama su partneriais iš nacionalinių kultūros, mokslo, meno institucijų. Šiemet vasariniu metu numatoma surengti per 30 renginių. Sezono pražios renginiai dėmesį sutelkia į naujausius Baltijos gintaro istorinius tyrimus bei Gintaro muziejaus sukūrimo ir plėtros turiningą ir įdomią istoriją.

Klasikos sezono Palangos gintaro muziejuje pradžios renginių programa

Gegužės 4 d., penktadienis:

16 val. – dailės ir muzikos valanda rūmų Didžiajame salone, atidarant Petro Balčiaus jubiliejinę parodą „Laiko ženklai“. Dalyvauja: Romualdas Budrys, Petras Balčius, Regina Makauskienė. Tarptautinio M. K. Čiurlionio muzikos festivalio Palangoje autorė, pianistė prof. Aleksandra Žvirblytė atlieka kompozitorių Claude’o Debussy ir M. K. Čiurlionio kūrinius bei pristato šių metų VI tarptautinio M. K. Čiurlionio muzikos festivalio programą.

Petro Balčiaus kūrybos retrospektyva skiriama autoriaus 80-mečiui. P. Balčius – metalo plastikos ir meninės juvelyrikos meistras, aktyviai kuriantis nuo 1959 metų. Kurdamas papuošalų ir kitų tuometinio kombinato „Dailė“ dirbinių etalonus, klaipėdietis menininkas galėjo daryti įtaką serijinės gintaro gamybos meninei raiškai, atsisakydamas šablonų, įvesdamas lietuviškų ornamentų simbolių. Šio dailininko autoriniams papuošalams būdingi išraiškingi spalviniai deriniai, atlikimo meistriškumas.

Dailininko retrospektyvinė ekspozicija atspindi keleto dešimtmečių trukmės pajūrio regiono gintaro dizaino savitumą, atskleidžia gintaro, kaulo, metalo, pusiau brangių akmenų dermę. Autoriaus kūriniams būdingos geometrinės formos, pasikartojantys mažosios liaudies architektūros motyvai. Darbuose atsispindi etnografinių vietovių paveldas, įkūnijama tai, kas mūsų gyvenime amžina, prasminga, kilnu.

Muziejaus nuotr./P.Balčiaus kūryba
Muziejaus nuotr./P.Balčiaus kūryba

Metalo plastikos ir juvelyrikos meistras Petras Balčius gimė 1938 m. rugsėjo 8 d. 1954–1959 m. mokėsi Telšių Taikomosios dailės mokykloje (dab. Vilniaus dailės akademijos Telšių fakultetas), pagal paskyrimą dirbo Klaipėdos „Dailės“ kombinate, nuo 1966 – šio kombinato dailininku konstruktoriumi. 1967 m. tapo Lietuvos dailininkų sąjungos nariu. Menininkas dirba metalo plastikos ir juvelyrikos srityje, dalyvauja Lietuvoje ir užsienyje rengiamose parodose. P. Balčiaus darbų yra įsigiję daugelis Lietuvos ir užsienio muziejų, privatūs kolekcionieriai. Palangos gintaro muziejaus rinkiniuose saugoma apie 70 dailininko autorinių papuošalų ir suvenyrų bei didelė kolekcija serijinei gamybai sukurtų etalonų. Jo autorinės parodos Palangos gintaro muziejuje buvo surengtos 1975, 1998 ir 2004 metais. Šiai retrospektyvinei parodai autorius pateikė dar niekur neeksponuotų gintaro ir metalo plastikos kūrinių iš savo privačios kolekcijos.

Paroda veiks iki lapkričio 25 d.

Gegužės 5 d., šeštadienis:

11 val. – Europos paveldo metų edukacinė valanda mažiesiems iš pokalbių ciklo „Palangos gintaro muziejaus liūtuko pasakojimai“ (prie liūtuko skulptūros rūmų baliustradoje)

13 val. – Europos paveldo metų renginys suaugusiesiems – pasivaikščiojimas po parką „Ar pažįsti Palangos rūmų ir parko simbolius?“ (Palangos gintaro muziejaus Didžiajame parteryje)

Visi renginiai nemokami. Registracija į gegužės 5 d. renginius parke tel.: (8 460) 535 01, (8 460) 303 13; el. p.: gintaro.muziejus@ldm.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius