-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 03 26

Paramos koncertas iš Lietuvos bus tiesiogiai transliuojamas į Nepalą

Muzika gali daug. Dar daugiau gali žmonės, kurie nėra abejingi kitiems. Tuo neabejoja muzikantas ir keliautojas Tomas Byčkovas, organizuojantis paramos koncertą „Mergaitei, gimusiai iš širdies“. Jo metu surinktos lėšos bus pervestos Nepale gyvenančiai čia gimusiai Rosai, kurią įsivaikinti jau devynerius metus siekia socialinių projektų vystytoja Magaly.
Nepalas
Hangas ir Rosa / Mingailės Žemaitytės nuotr.
Temos: 2 Tiesiogiai Nepalas

Apie mergaitę, gimusią iš širdies (taip T.Byčkovas vadina Rosą) 15min jau rašė. Nepalo biurokratijos pinklėse susipainiojusi istorija gali turėti laimingą pabaigą. Tačiau, norint pasiekti, kad devynmetė Rosa taptų oficialia nuo kūdikystės ją globojančios Magaly įdukra, joms reikia lėšų.

Kristijono Lučinsko nuorr./Tomas Byčkovas
Kristijono Lučinsko nuorr./Tomas Byčkovas

Būtent tai ir paskatino asmeniškai abi šios istorijos herojes pažįstantį lietuvį muzikantą surengti paramos koncertą, kuris įvyks kovo 28 d. 17.30 val. Piano.lt koncertų salėje.

Koncerte „Mergaitei, gimusiai iš širdies“ jo iniciatorius gros unikaliu pasaulio instrumentu Hang, taip pat pasirodys grupės „Subtilu-Z“ ir „Miglaukas“. Kaip jau minėta, visos surinktos lėšos bus skirtos nepalietės Rosos kovai gauti pasą ir oficialią globą mergaite besirūpinančiai moteriai Magaly.

Artur Ivancov nuotr./Koncertas
Artur Ivancov nuotr./Koncertas „Skrydis su hangu“

Praėjusią vasarą po žemės drebėjimo Tomas Byčkovas lankėsi Nepale. Ten savanoriaudamas bei statydamas laikinas pastoges namų netekusiems kaimo žmonėms susipažino su Magaly – moterimi, iš Čilės, dėl anuometinės Pinočeto diktatūros pabėgusios į Didžiąją Britaniją, o vėliau kaip fotožurnalistė atvykusios į Nepalą. Magaly už rankos laikė mergaitę vardu Rosa. Jų istorija išties neeilinė.

Asmeninės nuotr./Magaly ir Rosa
Asmeninės nuotr./Magaly ir Rosa

Biologinė mama Rosos susilaukė būdama vos 15 metų. Ji per žmonių prekybos tinklą buvo išvežta dirbti į Saudo Arabiją, kur ją išprievartavo, į Nepalą ji grįžo besilaukdama. Tuo metu Magaly dirbo Katmandu, čia ji sutiko elgetaujančią nėščią merginą.

Tas susitikimas buvo lemtingas – jis moteris sieja iki šiol. Magaly pajuto stiprų ryšį ne tik su jauna mama, bet ir su mergaite, jai dar būnant pilve. Ji kalbėdavo „su pilvu“ ispaniškai, o kūdikis atsakydavo stipriais spyriais. Todėl pasaulį išvydus naujagimiui, jo mama gelbėdama mažylės likimą po metų ją paliko su Magaly. Biologinė mama leido išrinkti naujagimei vardą.

Mažylė Magaly senelės garbei buvo pavadinta Rosa. Taip prasidėjo spalvingas mažosios nepalietės gyvenimas.

Kadangi Rosa neturi tėčio, ji vis dar negali gauti paso. Neįtikėtina, bet tai tiesa – Nepale gyvena apie 4 milijonai žmonių be pilietybės. Jeigu tėtis nėra žinomas, mamos neužtenka, kad vaikas taptų nepaliečiu. Tik gavus pasą Rosa su Magaly galėtų išvažiuoti pas globėjos gimines Europoje.

Tačiau tai ne vienintelė kliūtis. Magaly turi gauti oficialų globėjos statusą, nors ji mergaite rūpinasi jau 9-erius metus. Moteris neatleistų sau, jei paliktų Rosą vaikų namuose, o pati grįžtų namo. Jos turi savo terminologiją: vieni vaikai būna iš mamos pilvelio, o kiti iš mamos širdelės. Rosa save laiko vaiku iš širdies. Iš Magaly širdies.

Mingailės Žemaitytės nuotr./Nepalas
Mingailės Žemaitytės nuotr./Nepalas

Kadangi Rosa neturi tėčio, ji vis dar negali gauti paso. Neįtikėtina, bet tai tiesa – Nepale gyvena apie 4 milijonai žmonių be pilietybės.

Kaip pasakoja T.Byčkovas, šis koncertas skirtas Rosai ir Magaly – jau beveik 10 metų kovojančioms už judviejų gyvenimą kartu ir galimybę likti kartu.

„Ateikite paklausyti neeilinių grupių koncerto ir prisijungti prie šventės, kurią pajustų ir Rosa su Magaly. Mūsų palaikymas jas įkvėps toliau kovoti už savo likimą“, – kviečia T.Byčkovas.

Šis koncertas bus transliuojamas internetu į Nepalą. 

Daugiau informacijos apie koncertą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius