Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 31

Pažaislio muzikos festivalyje – Metropolitano operos žvaigždės

Rugpjūčio 11 d. koncertinė agentūra „Medusa Concert“ ir XVIII Pažaislio muzikos festivalis visiems muzikos gurmanams parengė ypatingą šventę – Pažaislio vienuolyno ansamblyje koncertuos vienas geriausių pasaulio baritonų Dmitrijus Chvorostovskis kartu su savo draugais. Šį koncertą pelnytai galima laikyti vienu didžiausių klasikinės muzikos renginių, kada nors vykusių Lietuvoje, nes kartu su scenos grandu pasirodys pasaulyje gerai žinomos operos žvaigždės – Barbara Frittoli (sopranas), Stefano Secco (tenoras) ir Marco Caria (baritonas).
Dmitri Hvorostovsky
Dmitri Hvorostovsky / Pažaislio muzikos festivalio nuotr.

Koncertui diriguos Constantine Orbelian, dalyvaus Kauno miesto simfoninis orkestras ir Kauno valstybinis choras.

Dmitrijus Chvorostovskis (baritonas). Žymaus solisto kalendorius planuojamas trims metams į priekį, o gastrolių geografija itin plati – D.Chvorostovskis koncertų laukiama visuose kontinentuose. Jis pavergė klausytojų širdis tokiose koncertų salėse kaip „Wigmore Hall“ Londone, „Queen’s Hall“ Edinburge, „Carnegie Hall“ Niujorke, „La Scala“ Milane, P.Čaikovskio konservatorijoje Maskvoje, „Gran Teatre de Liceu“ Barselonoje, Kultūros centre Honkonge. Jis rengė solinius koncertus Seule, Osle, Stambule, Jeruzalėje, o taip pat Australijoje. D.Chvorostovskis dažnai koncertuoja, akompanuojant aukščiausio lygio orkestrams, tokiems kaip Niujorko filharmonijos, San Francisko simfoniniam, Roterdamo filharmonijos ir kitiems garsiems kolektyvams.

Dainininkas bendradarbiauja ir su žymiais dirigentais, tokiais kaip Jamesas Levineu, Bernardas Haitinkas, Claudio Abbado, Zubinas Mehta, Jurijus Temirkanovas ir Valerijus Gergijevas. Per savo karjerą D.Chvorostovskis dainavo su tokiais muzikos grandais kaip Luciano Pavarotti, Anna Netrebko, Lara Fabian ir kitomis žvaigždėmis. 49-nerių aukštas, charizma spinduliuojantis žilaplaukis dainininkas yra patekęs į žurnalo „People“ gražiausių žmonių 50-tuką, kas itin reta tarp klasikinės muzikos atstovų.

Marco Caria (baritonas). Marco Caria – vienas žymiausių šių laikų Italijos baritonų. 2010 m. rugsėjį jis buvo pakviestas dvejų metų kontraktui į Vienos opera, kur pasirodė operose “Bohema”, “Sevilijos kirpėjas”, “Meilės eliksyras”, “Simon Boccanegra” ir kitose. Šiaurės Amerikoje jis debiutavo 2008 m. su Cincinačio simfoniniu orkestru, diriguojant Maestro James Conlon. 2008-09 m. sezono metu Marco Caria daug laiko praleido Venecijos “Teatro La Fenice”, atlikdamas vaidmenis operose “I Pagliacci” ir “Maria Stuarda”, vėliau debiutavo Rodrigo vaidmenyje G. Verdi operoje “Don Carlo” JAV, su Cincinačio simfoniniu orkestru. Šis vaidmuo susilaukė itin palankaus kritikų įvertinimo. Tarp solisto scenų  - Buenos Airių “Teatro Colon”, Wexfordo festivalis, Neapolio “San Carlo” teatras, Šveicarijos “Verbier” festivalis. Gimęs Sicilijoje, studijavo Sassario konservatorijoje, laimėjo stipendiją “Santa Cecilia” muzikos akademijoje Romoje. Marco Caria talentas įvertintas daygėlyje prestižinių tarptautinių konkursų: Tito Gobi konkursas, Placido Domingo įsteigtas “Operalia” konkursas taip pat svarbios stipendijos. Dabar vokalinius įgudžius solistas tobulina pas garsiąją Mirella Freni.

Barbara Frittoli (sopranas). Italų kilmės daininkė gerai žinoma operos muzikos gerbėjams ir šiandien laikoma vienu geriausių savo kartos lyriniu sopranu pasaulyje. Baigusi studijas Milano konservatorijoje, daugelio tarptautinių operos konkursų laureatė savo karjeros olimpą pasiekė 1990 m. Tarp įsimintiniausių B.Frittoli vaidmenų – Grafienė Almaviva „Figaro vedybose“ Feraroje, Desdemona „Otele“ Salzburgo festivalyje ir „Teatro Regio“ Turine, (dirigentas C.Abbado), Fiordiligi „Cosi fan tutte“ Vienos operoje ir Ravenos festivalyje (dirigentas R.Muti) bei „Covent Garden“ operoje, diriguojant C.Davisui.

Anot kritikų, kiekvienas italų primadonos pasirodymas – tai niekada neišsenkančios pozityvios energijos šaltinis. Kokiame amplua ji bebūtų, žiūrovas visada supras, kad viskas buvo, yra ir bus gerai. „Šilkiniu“ sopranu muzikos pasaulyje tituluojama dainininkė pelnytai laikoma elegancijos etalonu ir unikalaus krištolinio balso tembro savininke.

Stefano Secco (tenoras). Dainininko karjerą pradėjo gastroliuodamas Italijoje ir už jos ribų, tačiau pirmas rimtas atlikėjo debiutas įvyko G.Verdi operoje “Falstaff”. Po šio pasirodymo S.Secco buvo pakviestas į „Teatro dell’Opera” Romoje, kuriame atliko tenoro partijas G.Puccini „Messa di Gloria“ ir H.Berliozo „Te Deum“ kūriniuose. Tame pačiame teatre didžiulės sėkmės pelnė ir dainininko sukurtas poeto Rodolfo vaidmuo G.Puccini operoje „Bohema“, kuris sulaukė audringų publikos ovacijų Parmos, Paryžiaus, Visbadeno ir kitų šalių teatro scenose ir festivaliuose. Pastaruoju metu S.Secco pasirodė operose „Rigoletto“ Monte Karle, „La Traviata“ Turine, G.Verdi „Requiem“ Frankfurte (dirigentas N.Luisotti) ir Maskvos Didžiajame teatre, diriguojant D.Barenboimui. Šie pasirodymai bei gastrolės Sankt Peterburge su Parmos „Teatro Regio“ sulaukė itin gerų kritikų recenzijų, o išties išskirtinį publikos dėmėsį S.Secco pelnė operoje „Simon Boccanegra”, kur scena dalijosi su garsiuoju Placido Domingo.

Constantine Orbelian (dirigentas). Puikiai žinomas akademinės muzikos pasaulyje C.Orbelian gimė 1956 m. San Franciske armėnų emigrantų šeimoje. Kaip sakoma – „gimė pianistu“, nes vos sulaukęs ketverių, pradėjo lankyti fortepijono pamokas San Francisko konservatorijoje. Įgimtas talentas, atkaklumas ir užsispyrimas davė savo vaisius – šešiametis Konstantinas laimėjo J.S.Bacho fortepijono konkursą, o devynerių jau sugrojo savo pirmąjį solinį koncertą.

Dar po dviejų metų 11-metis pianistas debiutavo garsiame San Francisko operos teatre kartu su simfoniniu orkestru ir žinia apie neįtikėtiną mažo vunderkindo sėkmę pasklido po visą pasaulį. Baigęs prestižinę „Juilliard School“ Niujorke, 1980-1990 m. sugrojo daugiau kaip 750 koncertų, akompanuojant Bostono, Detroito, San Francisko, Sankt Peterburgo, Maskvos filharmonijos simfoniniams orkestrams, „Maskvos virtuozams“ ir kitiems. C.Orbeliano atliekamas Aramo Khachaturiano koncertas fortepijonui pelnė „Geriausio metų įrašo“ apdovanojimą Didžiojoje Britanijoje.

Kauno miesto simfonininis orkestras

Kauno miesto simfoninis orkestras išaugo iš 1988 metais įkurto Kauno kamerinio orkestro, kuriam nuo 2000 m. vadovauja Algimantas Treikauskas. Jis – ir šio projekto vadovas. Orkestro vyriausiojo dirigento pareigas ėjo Pavelas Bermanas, Modestas Pitrėnas, šiuo metu – Imants Resnis.

Orkestras – neatsiejama Kauno ir šalies kultūrinio gyvenimo dalis – jis groja Tarptautiniame jaunųjų muzikų, kompozitorių M.K.Čiurlionio ir E.Griego, Pažaislio, „Iš arti“ muzikos festivaliuose, su kolektyvu mielai bendradarbiauja žymūs Lietuvos ir užsienio solistai bei dirigentai.

Kauno miesto simfoninis orkestras koncertuoja ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje (Latvijoje, Estijoje, Norvegijoje, Italijoje, Vokietijoje, Suomijoje, Šveicarijoje ir kt.), rengia koncertinius projektus, temines programas.

2012 m. metais orkestras minėjo aštuonerių metų sukaktį, per kuriuos įgyvendinta daug didelių bei reikšmingų projektų, į biografiją įrašyta nemažai įsimintinų ne tik klasikinės, bet ir pramoginės muzikos koncertų. Orkestrui teko garbė groti su pasaulinėmis legendinėmis grupėmis ir atlikėjais „The Scorpions“ ir „Electric Light Orchestra“, „Smokie“, Bonie Tyler, Chris Norman, kurie ne kartą yra groję su pasaulyje pripažintais Londono, Vienos, Berlyno simfoniniais orkestrais. 2012 m. orkestras surengė gastroles prestižiniame „Murten Classics“ festivalyje Šveicarijoje, o sezoną pradėjo su vienu žymiausių pasaulio baritonų Dmitri Hvorostovsky bei dirigentu Constantin‘u Orbelian‘u.

Be to, dvejus metus iš eilės Kauno miesto simfoninis orkestras sėkmingai dalyvavo didžiulio klausytojų susidomėjimo sulaukusiame Lietuvos televizijos projekte „Triumfo arka“.

Kauno valstybinis choras

Suburti chorą 1969 m. buvo pavesta Lietuvos muzikos akademijos absolventui Petrui Bingeliui. Puikiai pasirodęs Lietuvos salėse, choras netrukus pelnė ir tarptautinį pripažinimą. Jis pradėjo gastroliuoti didžiuosiuose Rusijos miestuose, buvo kviečiamas į prestižinius festivalius „Rusų žiema“, „Maskvos žvaigždės“, koncertavo garsiausiose Maskvos ir Sankt Peterburgo salėse. Kauniečių pasirodymai buvo gerai įvertinti Vengrijoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Italijoje, Prancūzijoje ir Norvegijoje. P.Bingelio vadovaujamas kolektyvas koncertavo su žymiais orkestrais: Rusijos valstybiniu, Rusijos televizijos ir radijo, Maskvos ir Sankt Peterburgo filharmonijų, Argentinos, Lenkijos, Bordo, Paryžiaus simfoniniais, Lenkijos ir Lietuvos kameriniais orkestrais, kuriems dirigavo Y.Menuhinas, V.Fedosejevas, J.Frantzas, I.Raičevas, C.Diederichas, M.Rostropovičius, D.Kitajenko, S.Sondeckis, J.Aleksa, J.Domarkas. Devintajame dešimtmetyje užsimezgė itin vaisinga Kauno valstybinio choro ir legendinės asmenybės – lordo Yehudi Menuhino kūrybinė draugystė: jo diriguojamas choras gastroliavo daugelyje pasaulio šalių, įrašinėjo kompaktines plokšteles.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius