-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 04 17

Perkusijos virtuozas A.Gotesmanas pirmenybę teikia improvizacijai

Džiazo ir perkusijos tradicijas puoselėjantis, improvizacijai pirmenybę teikiantis žinomas pedagogas, džiazmenas ir perkusijos meistras Arkadijus Gotesmanas įsitikinęs, kad Lietuva yra unikali šalis džiazo klestėjimui, nes čia daugybė kūrybingų ir darbščių žmonių, čia gilios džiazo tradicijos ir labai išprusęs klausytojas. Džiazo festivalių Lietuvoje labai daug, visi turi savo idėją, kasmet populiarėja.
Arkadijus Gotesmanas
Arkadijus Gotesmanas / Organizatorių nuotr.

Štai perkusijos festivaliai tėra du – Ukmergėje ir jau trečią kartą šiemet rengiamas tarptautinis Šeduvos perkusijos festivalis „Ritmo viražai“. Pastarojo organizatorius ir sumanytojas – A.Gotesmanas, tad su muzikantu – apie perkusiją, džiazą, džiazmenus ir Šeduvą.

Mėgiamiausias instrumentas – smuikas

„Kaip apibūdinti džiazmeną? Na, iš aprangos jį gal būt ir ne visada atpažinsi. Bet tai žmogus, kurio pagrindinis bruožas – aktyvumas: dalyvauti, organizuoti, bandyti, improvizuoti... Pirmiausia, jis klausosi labai daug muzikos, dažnai moka groti fortepijonu ar dar kokiu kitu instrumentu, paprastai gana kuklus...“ – taip džiazmeno pagrindines savybes įvardijo A.Gotesmanas.

Organizatorių nuotr./Šeduvos perkusijos festivalis
Organizatorių nuotr./Šeduvos perkusijos festivalis

Jį pažįstantys, manau, sutiks, kad Arkadijus nupiešė didžiąją savo portreto dalį. Beveik keturiasdešimt metų („Rimtai džiazu užsiimu nuo 1980-ųjų“) džiazo pasaulyje gyvenantis, kuriantis ir turintis jam didžiulę įtaką muzikantas, universalus būgnininkas yra laikomas vienu kūrybingiausių Lietuvos perkusininkų.

Arkadijus pirmenybę visuomet atiduoda improvizacijai. Nors scenoje jis groja mušamaisiais, tačiau neslepia, kad pats mėgstamiausias jo instrumentas – smuikas. Savo kūrybos įkvėpimo šaltiniais jis laiko artimuosius, itin vertina visapusišką kuklumą ir meilę žmogui.

„Man patinka kurti, atrasti, man patinka viskas, kas vadinasi gera muzika, geru kinu, teatru ir džiazu“, – atskleidžia savo nenuilstančios energijos šaltinius A.Gotesmanas.

Anot jo, Lietuva savo džiazo mokykla, festivaliais, atlikėjais niekuo neatsilieka nuo Europos, net pasaulio.

„Mes esame tarp tų, kurie įdomūs, ieškantys, kuriantys, konkuruojantys ir turintys labai išprususią publiką, todėl į mūsų džiazo festivalius mielai atvažiuoja pačios didžiausios džiazo žvaigždės iš viso pasaulio. Labai daug čia lemia festivalio rengėjų ir atlikėjų asmeninės pažintys. Mūsų atlikėjai yra labai aktyvūs, patys mielai groja įvairiuose festivaliuose ir tarptautiniuose ansambliuose, o čia ir gimsta kūrybinės pažintys, tolimesnis bendradarbiavimas“, – sako Arkadijus.

Organizatorių nuotr./Šeduvos perkusijos festivalis
Organizatorių nuotr./Šeduvos perkusijos festivalis

A.Gotesmanui – Birštono džiazo festivalio Didysis prizas

Šiemet jubiliejiniame, jau 20-ajame, Birštono džiazo festivalyje A.Gotesmanui buvo įteiktas festivalio Didysis prizas. Šį kartą jis čia muzikavo ansamblyje „Wind Collective: Hunter – Pashkevich – Di Benedetto“. Kas dvejus metus, nuo 1980-ųjų, vykstančiame festivalyje Arkadijus dalyvauja jau trisdešimt metų.

„Tai nuostabus renginys. Garbė žmonėms, kurie šį džiazo festivalį pavertė tikra švente, čia bendraujama, muzikuojama, o bilietai į koncertus būna išpirkti gerokai anksčiau iki renginio. Vadinasi, klausytojai įvertino tas pastangas, kurias sudeda festivalio organizatoriai. Man ši festivalis yra vienas mėgiamiausių muzikos švenčių. Manau, ypač didelės padėkos už kantrybę ir nuoseklumą nusipelnė festivalio sumanytojas ir vienas pagrindinių organizatorių Birštono kultūros skyriaus vadovas Zigmas Vileikis“, – sako Arkadijus.

Žinomas džiazmenas džiaugiasi, kad Lietuvoje vykstantys džiazo festivaliai tampa tikrais įvykiais šalyje ar regione, kur jie vyksta.

„Visi festivaliai turi išskirtinumą, suburia stiprių muzikantų, sukuria neužmirštamą atmosferą. Galime tik džiaugtis, kad tokie dalykai vyksta Lietuvoje, kad turime nuostabių muzikantų ir organizatorių“, – sako Arkadijus.

Šeduvos perkusijos festivalis – iššūkis sau

Tiksliai pasakyti, kodėl perkusijos festivalį „Ritmo viražai“ A.Gotesmanas sumanė rengti būtent Šeduvoje, jis negalėtų. Greičiausiai tai lėmė čia dirbantys ir festivalio idėjai nuoširdžiai pritarę žmonės.

Ypač aiškią festivalio viziją turėjo didžiulę renginių organizavimo patirtį turinti ir Šeduvos kultūriniams gyvenimui dabar vadovaujanti Natalija Borgerdt. Be to, Šeduvoje puiki koncertų salė. Ypatingą atmosferą A.Gotesmanas, sako, pajuto ir koncertuodamas Šeduvoje – jauki aplinka, muziką mėgstantys žmonės... Vienos priežasties užgimti festivaliui, matyt, ir nebuvo, tam susidėjo daug palankių dalykų.

Organizatorių nuotr./Šeduvos perkusijos festivalis
Organizatorių nuotr./Šeduvos perkusijos festivalis

A.Gotesmanas sako, kad šis festivalis jam pirmiausia buvo didžiulis iššūkis sau – nedideliame miestelyje surengti net ne džiazo, o perkusijos šventę. Ir dabar, kai jau rengiamas trečiasis festivalis, vyksiantis gegužės 3–5 dienomis, renginio organizatoriai užtikrintai žino, kad nesuklydo – tas dienas Šeduva gyvena perkusijos ritmu, čia mielai atvyksta žinomi atlikėjai, festivalis populiarėja ir sulaukia vis daugiau klausytojų.

Šeduvos perkusijos festivalis pirmenybę teikia improvizacijai. „Daug improvizuojame, taip leisdami muzikantams atsiskleisti, klausytojų akivaizdoje sukurti tai, kas nepakartojama. Festivalio dalyviai yra labai aukšto lygio, tad jie puikiai valdo improvizacijos kabą, puikiai moka „pagauti“ šalia muzikuojančio žmogaus mąstymą, sumanymus, todėl koncertai scenoje tampa tikra švente ir muzikantams, ir klausytojams“, – džiaugiasi festivalio atmosfera A.Gotesmanas.

Ir groja, ir moko

Perskusijos festivalio Šeduvoje vienas iš itin svarbių dalykų lieka čia rengiamos kūrybinės (Master klass) dirbtuvės. Šiemet atverčiamas jaunas jų puslapis – Master klass pirmą kartą dalyvaus ir melodinio instrumento atlikėjas saksofonininkas Seamus Blake iš JAV.

„Šiemet Lietuvoje Šeduvoje festivalio kvietimu koncertuos tikra pasaulinio masto žvaigždė saksofonininkas Seamus Blake iš JAV. Jis kuria ypač savitą, naują muzikavimo stilių, kuris sparčiai plinta. Iš tokio žmogaus galime mokytis ir mokytis. Šeduvoje S.Blake surengs kūrybines dirbtuves apie atlikimo idėjas, garso ypatumus ir mąstymo formą“, – pasakoja A.Gotesmanas.

Pats Arkadijus kūrybinėse dirbtuvėse diskutuos apie mušamųjų instrumentų svarbą, papasakos apie scenoje atsirandančius santykius tarp mušamųjų, melodinių ir kitų instrumentų. A.Gotesmanas taip pat pristatys S.Blake muzikavimo principus ir idėjas.

Festivalio vienas iš pagrindinių tikslų – supažindinti klausytojus su perkusija, jos atlikėjais, padėti žmonėms suprasti ir pamėgti šią muziką, o taip pat suteikti gerą progą burtis jaunimui, sudominti jį muzikavimu, perteikti jam patyrusių muzikantų patirtį. Labai daug jaunų žmonių ima muzikuoti neturėdami jokio muzikinio išsilavinimo, tiesiog viduje pajautę, kad nori per muziką, per džiazą išreikšti save, todėl jiems tokie festivaliai, susitikimai, kūrybinės dirbtuvės yra pati puikiausia proga tobulėti.

Pats A.Gotesmanas nuėjo panašų kelią – mušamieji tapo aistra, paglemžusi jį visą. Arkadijus sako, kad muzikoje jis surado daugybę dalykų, kurie jį padarė tokiu, kokiu jis yra dabar.

Organizatorių nuotr./Šeduvos perkusijos festivalis
Organizatorių nuotr./Šeduvos perkusijos festivalis

Kuklus ir ramus žmogus, su kuriuo bendrauji prieš koncertą, scenoje prie mušamųjų A.Gotesmanas tampa neatpažįstamu, tikru vulkanu, kuris „pakalbina“ kiekvieną perskusinį instrumentą, žavi klausytojus ne tik grojimu, bet ir savo nuotaika, kūno kalba, įsijautimu į tai, ką daro. Ypač jaučiama pagarba šalie scenoje grojančiam, jo neužgožiant, o stengiantis muzikuoti kartu. Gal todėl Arkadijus mielai kviečiamas groti kartu į pačius didžiausius pasaulio renginius. „Išvykstu, nebūsiu savaitę-dešimt dienų, bet visuomet būsiu pasiekiamas“, – gal šis Arkadijau sakinys yra vienas būdingiausių, kurį gali išgirsti jo kolegos ar pažįstami. Tačiau net ir išvykęs Arkadijus tęsia savo darbus ir visuomet laikosi duoto žodžio ar pažado.

III tarptautinis Šeduvos perkusijos festivalis „Ritmo viražai“ startuos gegužės 3-ąją. Šiemet jis prasidės neįprastai – festivalio atidarymas numatytas gegužės 3 dieną 21.00 val. Vilniaus džiazo klube „Jazz Cellar“, čia koncertuos saksofonininkas Seamus Blake (JAV), saksofonininkas, kompozitorius Denis Pashkevich (Latvija), pianistas Dima Galovanovas (Lietuva), kontrabosininkas Reinis Ozolinš (Latvija) ir perkusininkas A.Gotesmanas.

Gegužės 4 ir 5 dienomis perskusijos muzikos koncertai jau skambės Šeduvoje, Šeduvos kultūros ir amatų centre, kuris ir yra festivalio organizatorius. Čia koncertuos garsus kolektyvas iš Danijos „G-Bop orkshestra“, gros Vilniaus kolegijos studentai, pasirodys tituluotas perkusininkas Gintautas Gascevičius, aktorė Monika Šaltytė ir saksofonininkas Denisas Pashkevichius, o festivalio uždaryme V.Ganelino kūrinį „Dusiach“ perkusijai ir saksofonui atliks A.Gotesmanas ir Liudas Mockūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius