Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 22

Pianistas grojo nuteistiesiems: matė, kaip muzika pakeitė jų veidus

Pravieniškių ir Alytaus pataisos namuose šią savaitę skambėjo muzika – Fryderyko Chopino noktiurnai, atliekami žinomo pianisto Dariaus Mažinto. Atlikėjas su Dmitrijaus Kanovičiaus įkurtu labdaros fondu „Looking at the stars“ dovanojo nuteistiesiems savo koncertus įkalinimo įstaigose, rašoma pranešime spaudai.
Koncertas
Koncertas / Organizatorių nuotr.

Pianistas jaučia prasmę koncertuodamas nuteistiesiems, sako, kad kultūra turėtų tapti šios sistemos dalimi ir galėtų padėti nuteistiesiems sugrįžti į visuomenę.

„Auditorija pataisos namuose – ypač susikoncentravę klausytojai. Laisvėje muzika priimama kaip duotybė. O čia – savotiškas stebuklas. Tik keletas nuteistųjų salėje pakėlė rankas, klausiami, ar yra girdėję tokią muziką. Mačiau, kaip ji juos pakeitė. Jie atėjo į koncertą vienais veidais, o išėjo – visiškai kitokie, tarsi nušvitę. Šie žmonės to nelaukė, nesitikėjo. Tai ir yra didžiausias penas mano sielai. Štai kodėl mes koncertuojame kalėjimuose“, – po koncertų sakė Darius Mažintas.

Tokio lygio kultūros atėjimas į įkalinimo įstaigas gali tapti didele atspirtimi nuteistųjų vidiniams pokyčiams.

Kalėjimų departamento prie Teisingumo ministerijos vadovas Virginijus Kulikauskas dėkingas koncertus organizavusiems D.Kanovičiui ir D.Mažintui. Taip pat visiems muzikos pasaulio žmonėms, skyrusiems savo laiką ir pastangas, kad koncertai kalėjimuose prilygtų tiems, kurie skamba elitinėse koncertų salėse.

„Menininkai, atnešdami tokio lygio kultūrą į kalėjimus, neabejotinai daro poveikį nuteistųjų gyvenimo patirčiai, akiračiui, aplinkinio pasaulio ir savivertės suvokimui. Sutinku su maestro Dariumi – tokio lygio kultūros atėjimas į įkalinimo įstaigas gali tapti didele atspirtimi nuteistųjų vidiniams pokyčiams“, – sako Kalėjimų departamento direktorius Virginijus Kulikauskas.

Koncertai laisvės atėmimo įstaigose – tęstinis fondo „Looking at the stars“ projektas. Vilniaus pataisos namuose nuteistieji klausėsi smuikininkės Dalios Dėdinskaitės ir Glebas Pyšniakas violončelės koncerto. Pianistas D.Mažintas, ne pirmą kartą koncertuojantis įkalinimo įstaigose, sako, kad čia jo koncertai vieni sėkmingiausių.

„Jeigu mano organizuojami renginiai įkalinimo įstaigose padės pakreipti bent kelių žmonių gyvenimus į šviesą, man bus didelė laimė, ir bus įrodymas, kad ši idėja veikia. Skirstydami į blogus ir gerus, neišgydysime visuomenės, tik versime dar gilesnes žaizdas. Koncertų tikslas nešti grožį, šviesą į tamsiausias vietas ir tikėtis, kad išėję žmonės iš jų daugiau nenorės ten grįžti“, – sako menininkas.

Spalio mėnesį D.Mažintas vyks į Kanadą, kur su D.Kanovičiaus įkurtu fondu koncertus dovanos ir tos šalies kalėjimuose bausmes atliekantiems žmonėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius