Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 07

Pirmą kartą Lietuvoje – kelionė po Dekamerono, Žanos D'Ark ar Kolumbo laikų vargonų pasaulį

Ar galite įsivaizduoti, kokia vargonų muzika skambėjo Gedimino, Vytauto Didžiojo ar Žalgirio mūšio laikais? Ar norėtumėte mintimis pakeliauti po Dantės, Dekamerono, Žanos D'Ark ar Kolumbo laikų vargonų pasaulį?
Viduramžių vargonai
Viduramžių vargonai / Organizatorių iliustracija
Temos: 1 Vargonai

Unikalus 20 koncertų-demonstracijų ciklas „Septyni vargonų muzikos šimtmečiai“ siūlo su didinga muzikos instrumentų karaliaus istorija susipažinti išsamiau.

Projektas startavęs su didžiulio klausytojų susidomėjimo sulaukusia vargonų demonstracija „Pažinkite instrumentų karalių“, jau šį šeštadienį, lapkričio 12 d., 18 val. Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje kviečia į antrąjį ciklo koncertą „Mit ganzem willen wünsch ich dir“: Seniausia vargonų muzika. Koncerte vargonuos Vidas Pinkevičius, aktyvus vargonų populiarintojas, ieškantis netradicinių būdų klausytojams pateikti vargonų muzikos lobynus.

Anot V.Pinkevičiaus, pirmasis ciklo renginys – vargonų demonstracija parodė, kad smalsiesiems klausytojams tokių renginių reikia daugiau. „Buvo vargonų muzikos mylėtojų, kurie po demonstracijos teigė sužinoję daugiau nei per visą gyvenimą. Daugelis manė, kad panašūs renginiai yra ypač naudingi studentams ir smalsiam jaunimui“, – įspūdžiais po pirmojo ciklo vakaro dalijosi vargonininkas.

Pasak V.Pinkevičiaus, antrasis koncertas bus tarsi puiki kelionė laiku po muzikinį vėlyvųjų viduramžių ir ankstyvojo Renesanso laikų pasaulį. „Daugelis esame matę istorine tematika paremtų filmų, kuriuose dažnai gana įtaigiai atsispindi to meto gyvenimas, papročiai, istoriniai ir politiniai įvykiai. Tačiau filmuose išgirsi autentiškos tos epochos muzikos tenka nedažnai. Šis vakaras bus kaip tik toks“, – žadėjo vargonininkas ir pabrėžė, jog daugelis kūrinių Lietuvoje bus atliekami pirmąjį kartą.

Koncerto metu skambės ištraukos iš Robertsbridge ir Faenzos kodeksų, Adam Ileborgh tabulatūros, Buxheimo vargonų knygos, Conrado Paumanno, Arnoldto Schlicko ir kitų kompozitorių kūriniai, pasakojimai apie seniausią vargonų muziką (XIV-XV a.) bei apie to meto kultūrinį, istorinį, politinį ir religinį kontekstą.

Bilietai parduodami prieš koncertą renginio vietoje. Bilieto kaina – 15 Lt; moksleiviams, studentams, neįgaliesiems ir senjorams su pažymėjimais – 10 Lt.

Tolesni ciklo „Septyni vargonų muzikos šimtmečiai“ koncertai 2011 metais:

III dalis: lapkričio 26 d. 18 val. „Anchor che col partire“: Italijos Renesanso vargonų muzika.

IV dalis: gruodžio 17 d. 18 val. „All in a Garden Green“: Anglijos Renesanso vargonų muzika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius