-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 08

Šeštadienį Kaune – nenuspėjamos improvizacijos pagal oro temperatūrą

Šeštadienį, lapkričio 10 d., 19 val., penkmetį mininčio tarptautinio aktualaus džiazo festivalio „VDU Jazz Jungtys“ scenoje – premjera! Kauno valstybiniame lėlių teatre (Laisvės al. 87A) jaunosios kartos saksofonistas Dovydas Stalmokas surengs pasirodymą kartu su žinomais šalies improvizacijos meistrais Eugenijumi Kanevičiumi ir Arkadijumi Gotesmanu bei prancūzų instrumentalistais – saksofonistu Jefu Sicardu ir trimitininku Rasulu Siddiku.
Dovydas Stalmokas
Dovydas Stalmokas / Organizatorių nuotr.

Šio kvinteto pavadinimas kalba pats už save – „Savaiminis užsidegimas“ („Spontaneous Combustion“). Muzikantai publikai lies spontaniškos improvizacijos, tarpusavio komunikacijos bei skirtingų patirčių išraiškos priemonių derinį. Pasak Dovydo Stalmoko, kvinteto muzikinės idėjos remsis oro temperatūra, atmosferos slėgiu ir mėnulio fazėmis. „Su Jefu ir Rasulu susipažinau prieš dvejus metus, be to, kelis kartus teko groti su šiais muzikantais Paryžiuje. Man regis, mūsų muzikos požiūriai sutampa, o tai labai svarbu improvizacinėje muzikoje“, – pasakojo D. Stelmokas.

Jefas Sicardas – kompozitorius, improvizacijos meistras, grojantis ne vienu instrumentu: saksofonu, klarnetu, fleita ir kt. Nuo 1970-ųjų jo ryšys su džiazu tapo itin intensyvus ir toks išliko ir šiandien: J. Sicardas vis dar nevengia naujų patyrimų, todėl nuolat dalyvauja daugelyje teatro ir šiuolaikinės muzikos projektų, kuria muziką filmams ir vaidinimams. 2003 m. jis kartu su N. Genestu, S. Llado, F. Mechaliu ir P. Soiratu įkūrė savo garsųjį kvintetą ir grodamas su l'Arfi, F. Tusques, F. Méchali ir Djelsa pasirodė daugybėje koncertų bei festivalių Prancūzijoje ir kitose šalyse: „Europa Jazz“, „Festival du Mans“, „Banlieues Bleues“, „La Villette Jazz Festival“, „Rencontres Internationales de Jazz de Nevers“ ir t. t.

Kitas kvinteto „Savaiminis užsidegimas“ narys, trimitininkas Rasulas Siddikas, nuo pat vaikystės domėjosi džiazu. Šis iš San Diego (JAV) kilęs muzikantas prisipažįsta, jog didžiausią įtaką jam padarė Milesas Davisas ir Johnas Coltrainas. Pirmąsias savo muzikines idėjas R. Siddikas materializavo dirbdamas su „Black Artist Group“. Amerikietis jau kūrė ir improvizavo kartu su tokiomis asmenybėmis kaip Julius Hemphil, Lester Bowie, Oliver Lake, Archie Shep, David Murray, Archie Shep, Bobby Few.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Džiazo katedros absolventas Dovydas Stalmokas Lietuvoje labiausiai žinomas iš improvizacinės kūrybos projektų, bet groja įvairių stilių muziką. Jis muzikuoja keliuose šalies bigbenduose, yra grupių „Yrinauda“, „Aprasymaa“, „Horny Horn“ narys. 2009 m. D. Stalmokas buvo pripažintas geriausiu „Vilnius Jazz Young Power“ konkurso instrumentininku.

Primename, kad penktasis aktualaus džiazo festivalis „VDU Jazz Jungtys“ vyks lapkričio 8-11 d. Kauno Žalgirio arenos amfiteatre, Kauno valstybiniame lėlių teatre ir klube „Punto Jazz“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius